Svenske myndigheder støvsuger Østersøens havbund for at fjerne iltsvind
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Svenske myndigheder støvsuger Østersøens havbund for at fjerne iltsvind

Støvsug havbunden. Sådan lyder svenske ingeniørers bud på at løse det tilbagevendende problem med iltsvind i Østersøen.

Ideen består i at suge det øverste sedimentlag op fra havbunden, sortere det i en septiktank og fylde det i store poser, inden skibe kommer og samler det op. Det skriver nyteknik.se.

Ved at suge det øverste lag op fjerner man de døde rester af organisk materiale, primært alger, der ligger på havbunden og berøver vandet for ilt til nedbrydning. Det organiske materiale vil desuden kunne anvendes til biogas, mens resterne kan fungere som base til gødning, mener miljøvirksomheden bag teknikken, Teknikmarknad.

Læs også: Forskere advarer: Store dele af Østersøen er blevet til en undervandsørken

Metoden fjerner også store mængder af den fosfor, som ellers risikerer at blive frigivet under iltsvind og er med til at få de skadelige blågrønne alger til at blomstre op.

I løbet af denne uge begynder Teknikmarknad at teste metoden på 113 meter dybt vand ud for byen Oxelösund. Virksomheden har allerede afsluttet tests på lavt vand.

Hele projektet bakkes op af det svenske miljøministerium, Sveriges landbrugsuniversitet og de svenske landmænds organisation, Lantbrukernes Riksförbund.

Læs også: Ventil i Limfjorden kan skylle iltsvind væk

Når testene på dybt vand skal foretages, står støvsugerelementerne på seks meter lange 'ski' med opdrift, så de ikke synker.

Projektet skal være afsluttet ved årsskiftet. Fungerer det efter hensigten, er planen, at der skal bygges permanente støvsugeranlæg til havs og anlæg på land, der kan omsætte sedimenterne til biogas og gødning. I fremtiden skal havbundene så støvsuges to gange om året, og hele processen skal finansieres af indtægterne fra salg af sedimenterne.

Professor Fredrik Wulff fra Stockholms Universitet udtrykker dog bekymring omkring projektet over for Ny Teknik.

»Jeg er bange for, at man roder op i de miljøgifte, som ligger på bunden,« siger han.

Chefen for den svenske hav- og vandmyndighed under Miljøministeriet, Thomas Johansson, pointerer, at tidligere forsøg viser, at sedimenterne kan suges op uden at blive spredt rundt i vandmiljøet. Af Teknikmarknads hjemmeside fremgår det, at teknologien har været afprøvet i en svensk å.

»Der er risiko ved alt, hvad man gør i miljøet. Det påvirker altid et aller andet. Men vi havde aldrig satset vores penge på traditionel opgravning af sedimentet,« siger Thomas Johansson til Ny Teknik.

suge op fra 113 meters dybde ,vil gerne se den pumpe
hjælpe mod iltsvind.ja hvis der er 5000,skibe der suger op på en gang kan det måske ændre et par procent.
hvoefor må man ikke travle i østersøen
på grund af granater og senneps gas
find noget andet at bruge pengene på fantaster

  • 2
  • 23

Hvor er det afprøvet? Er ikke ekspert i svensk, men har det noget med "såte" at gøre?

Det kunne ikke være en på dansk?

  • 0
  • 3

suge op fra 113 meters dybde ,vil gerne se den pumpe


Man vil sikkert bruge en luftinjektorpumpe, ligesom dykkerne der renser historiske vrag: Komprimeret luft indsprøjtes lige over sugehovedet, med retning op i sugerøret, og den opstigende, ekspanderende luft trækker store mængder vand med sig op. Dvs, man skal bruge komprimeret luft, med et tryk der er større end ca. 113/10 atm. Ikke umuligt
Mekanismen er ikke umiddelbart indlysende, men den virker!

  • 10
  • 0