Svenske fysikere bekræfter eksistens af nyt grundstof

Ununpentium hedder det 115. element i det periodiske system. Foreløbig i hvert fald, for det endelige navn er ikke fundet endnu.

Stoffet findes ikke i naturen, men er et kunstigt fremstillet tungt grundstof skabt ved kollision mellem to andre grundstoffer, i dette tilfælde americium og calcium.

Amerikanere og russere var for første gang på banen med en fremstilling af stoffet i 2004, og nu skulle fundet så være yderligere bekræftet fra en gruppe fysikere fra universitetet i Lund i Sverige.

De har arbejdet sammen med bl.a. forskere på et GSI-institut i Tyskland, hvor forsøgene er blevet udført, skriver Lunds Universitet i en meddelelse.

»Det var et meget succesrigt eksperiment, et af de vigtigste på området de senere år,« siger Dirk Rudolph, professor i atomfysik på Lund Universitet.

Eksperimentet gik ud på at bombardere en tynd film af det radioaktive stof americium med calciumioner, hvorefter forskerne vurderede, at specifikke energier fra fotonerne passede med det nye stofs alfahenfald.

Det nye bevis for eksistensen af grundstof nr. 115 er blevet offentliggjort i tidsskriftet The Physical Review Letters.

Emner : Fysik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad er i grunden definitionen på et grundstof? Jeg troede, det var, at det fandtes naturligt, men kan nu forstå, det ikke er tilfældet. Skal det blot følge systematikken i det periodiske system? Jeg håber i vil hjælpe mig til at blive klogere?

 • 0
 • 0

Et grundstof er vel bare et stof, som kun består af atomer med samme atomnummer. Så dette grundstof består kun af atomer med 115 protoner i sin kerne.

Så hvis du laver en ny mængde atomer med et nyt antal protoner i kernen, så har du et nyt grundstof.

Et molekyle er der imod et stof som er sammensat af forskellige atomer.

 • 1
 • 1

Så de bekræfter EKSISTENSEN af et nyt grundstof... meget fint, men hvor i helvede finder man dette "grundstof"... hverken på jorden eller andre steder. På nuværende tidspunkt er EKSISTENSEN af dette stof allerede historie, på grund af den korte levetid... kan man så tale om et grundstof ? Når det kun kan eksistere for brøkdele af et millisekund ? Grundstoffer kan eksistere i tiden, først dette gør dem til et grundstof.

 • 1
 • 0

Jamen Kurt, vil du sige at fx en bil der kun eksisterer for et mikrosekund, for så falder den fra hinanden, er reel eksisterende ? Idet man fastslår at det kun eksisterer for nogle mikrosekunder fortæller man ren faktisk at det IKKE KAN eksistere... man har altså ikke fastslået EKSISTENSEN, men muligheden for at opbygge et sådan makværk der kun eksisterer i nogle mikrosekunder... det har intet med EKSISTENS at gøre !

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten