Svenske forskere vil 3D-printe træhus

Et hold svenske forskere vil udvikle en 3D-printer, der kan printe et komplet og beboeligt træhus.

Det skriver Ny Teknik.

Printeren - og det printede prototype-hus - skal efter planen være klar om tre år. Indtil da vil forskerholdet gradvist arbejde sig op mod målet ved at printe ting som døre og paneler - alt sammen i træ.

Læs også: Verdens største 3D-printede flymotor i luften for første gang

Lag for lag opbygningen gør, at man kan arbejde med komplekse strukturer og former, forklarer Marlene Johansson, der står i spidsen for projektet ved Umeå Universitet.

»Det rummer et stort potentiale for eksempelvis facader, men også detaljer som trapper, vindueskarme og lister,« siger hun til det svenske medie.

Læs også: 3D-printet hus af is: Sådan kan astronauterne bo på Mars

3D-print med en træbaseret masse betyder ifølge forskeren, at man kan minimere det ressourcespild, der normalt er forbundet med træbyggeri. Det printede træhus kan nemlig bygges op af overskudsmateriale fra savværker eller papirmøller, fortæller Marlene Johansson.

Svenske firmaer, der arbejder med landets traditionelt førende råvare, er i senere år blevet presset på økonomien. Den nye teknologi, som udnytter det overskydende træ, kan potentielt genoplive branchen, påpeger forskeren.

Læs også: Ny teknik sender prisen på ny 3D-printer ned under 1.300 kroner

»Der er stor interesse fra industrien om, hvordan man arbejder med træmasse i fremtiden. Og det er en helt ny mulighed for dem,« siger Marlene Johansson, som sammen med resten af forskerholdet har fået 38 svenske millioner til at føre projektet ud i livet.

Den cellulose-baserede 3D-print kan desuden have miljømæssige fordele over mange almindelige print-materialer, fordi det kan nedbrydes naturligt eller genanvendes.

Det printede prototypehus skal efter planen stå klar i 2018.

Kilde Ny Teknik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ret beset er træ en form - en måde for cellulose at "præsentere sig selv på".

Skulle man forestille sig et hus blive "printet i træ", siger associationerne med det samme, at software skulle kunne modellere det uigentagelige, men genkendelige kaos, der udgør hvert snit i en træstamme. Og dét er givet ikke tilfældet.

 • 1
 • 0

Ja - det var også min første tanke - hvordan kan man printe i træ. Men det fik mig da til at læse artiklen. Men det som det jo nok mest kommer til at ligne, er nok MDF - jeg går ud fra at printermassen er en form for træfibermasse.

 • 1
 • 0

Ja, der er tale om træ fibre som fyld materiale..! Men der skal jo noget til, at binde træmassen sammen, til et selv hærdende konstruktionsmateriale..!

Så mon ikke de største udfordringer ligger i, at binde det sammen, på en ugiftig og genanvendelig måde, som ikke drukner beboerne i mærkelig efterfølgende kemi.?

 • 1
 • 0

Ja, der er tale om træ fibre som fyld materiale..! Men der skal jo noget til, at binde træmassen sammen, til et selv hærdende konstruktionsmateriale..!

Så mon ikke de største udfordringer ligger i, at binde det sammen, på en ugiftig og genanvendelig måde, som ikke drukner beboerne i mærkelig efterfølgende kemi.?

Mon ikke det kan være nogenlunde den samme masse som man bruger, når man laver træfiberplader, som f.eks. Steico. Nu er de plader godt nok ikke designet til at bruges til en bærende konstruktion, men jeg ville da sige, at hvis man bygger en 4-500 mm tyk massiv væg af de træfiber plader, så har man både et isolerende og et bærende materiale, som man stort set bare skal forsyne med en facade. Sådan lidt groft sagt - der skal nok lidt flere detaljer til - men det ville være en mere simpel væg end en træskelet væg, der består af mange forskellige materialer og lag. Og til 1-plans huse, kunne jeg forestille mig at bæreevnen ville være fin nok.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten