Det lyder som om man skal være forsigtig med hæfteplastre med sølv, som sælges fra landets apoteker.
Bekymringen for, at nanosølv har skadelige virkninger på de menneskelig celler, er igen opstået blandt forskere, efter at undersøgelser på Lunds Universitet har vist, at nanosølvpartiklerne påvirker de stamceller, der er ansvarlige for produktion af nerveceller i hjerne og nethinde. Det skriver nyteknik.se.
Nanosølv er bakteriedræbende og bruges som antibakteriel belægning i alt fra sportstøj til hårde hvidevarer og mademballage. Undersøgelsen fortæller dog ikke, om koncentrationen af nanosølv i forbrugsvarer er tilstrækkeligt høj til at udgøre en risiko.
Men forskerne fra Lund har undersøgt nanopartikler af både sølv og guld på mus og menneskeligt væv, hvor de har udsat cellerne for lave doser af partikler på 20 og 80 nanometer (en milliarddel af en meter). De påviste celleskader skyldes primært de sølvioner, som frigives fra nanopartiklerne.
Resultaterne viser, at fostre og børn er mest udsatte for de skadelige påvirkninger fra nanopartiklerne, fordi nervecellerne er særligt følsomme i udviklingsfasen.
»At både neuroner under vækst, altså hjernen hos fostre og børn, og synet kan påvirkes af nanopartiklerne, giver anledning til særlig bekymring, da det kan medføre alvorlige komplikationer,« siger Ulrika Englund Johansson, lektor på Institut for Oftalmologi på Lunds Universitet, til nyteknik.se.
Selv kalder forskerne på Lund resultaterne for alarmerende, fordi det tyder på, at nanopartiklerne hæmmer cellernes vækst.
De mikroskopiske nanopartikler er langt mindre end cellerne, og det giver dem altså mulighed for at trænge ind og påvirke cellerne biologisk.
I starten af året indikerede en undersøgelse fra forskere på Syddansk Universitet ligeledes, at nanosølv kan skade de menneskelige celler. I undersøgelsen kunne forskerne se, at nanosølv er i stand til at skabe celleforandringer i mennesker, og at 400 ud af 3.000 proteiner i cellerne bliver påvirket af nanosølv, hvis de er udsat for dem i 24 timer.
Undersøgelsen fra de svenske forskere viste, at guldnanopartikler også kan have skadelig effekt på celler - omend ikke i samme grad.
Resultaterne fra Lunds Universitet kan læses i to videnskabelige artikler her og her.
Det lyder som om man skal være forsigtig med hæfteplastre med sølv, som sælges fra landets apoteker.
I Sverige er alting farligt, men uanset hvilket stof vi taler om, afhænger det jo af mængderne.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard