Svenske forskere: Nanosølv i sportstøj skader hjernecellerne

18. december 2014 kl. 06:342
Sølvnanopartikler, der findes i tøj, hårde hvidevarer og mademballage, skader de stamceller, som danner neuroner i hjerne og nethinde, viser svensk forskning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Bekymringen for, at nanosølv har skadelige virkninger på de menneskelig celler, er igen opstået blandt forskere, efter at undersøgelser på Lunds Universitet har vist, at nanosølvpartiklerne påvirker de stamceller, der er ansvarlige for produktion af nerveceller i hjerne og nethinde. Det skriver nyteknik.se.

Nanosølv er bakteriedræbende og bruges som antibakteriel belægning i alt fra sportstøj til hårde hvidevarer og mademballage. Undersøgelsen fortæller dog ikke, om koncentrationen af nanosølv i forbrugsvarer er tilstrækkeligt høj til at udgøre en risiko.

Men forskerne fra Lund har undersøgt nanopartikler af både sølv og guld på mus og menneskeligt væv, hvor de har udsat cellerne for lave doser af partikler på 20 og 80 nanometer (en milliarddel af en meter). De påviste celleskader skyldes primært de sølvioner, som frigives fra nanopartiklerne.

Læs også: Dansk forsker: Nanosølv kan skade vores celler

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultaterne viser, at fostre og børn er mest udsatte for de skadelige påvirkninger fra nanopartiklerne, fordi nervecellerne er særligt følsomme i udviklingsfasen.

»At både neuroner under vækst, altså hjernen hos fostre og børn, og synet kan påvirkes af nanopartiklerne, giver anledning til særlig bekymring, da det kan medføre alvorlige komplikationer,« siger Ulrika Englund Johansson, lektor på Institut for Oftalmologi på Lunds Universitet, til nyteknik.se.

Læs også: Nanosølv - er det farligere end almindeligt sølv?

Selv kalder forskerne på Lund resultaterne for alarmerende, fordi det tyder på, at nanopartiklerne hæmmer cellernes vækst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De mikroskopiske nanopartikler er langt mindre end cellerne, og det giver dem altså mulighed for at trænge ind og påvirke cellerne biologisk.

I starten af året indikerede en undersøgelse fra forskere på Syddansk Universitet ligeledes, at nanosølv kan skade de menneskelige celler. I undersøgelsen kunne forskerne se, at nanosølv er i stand til at skabe celleforandringer i mennesker, og at 400 ud af 3.000 proteiner i cellerne bliver påvirket af nanosølv, hvis de er udsat for dem i 24 timer.

Undersøgelsen fra de svenske forskere viste, at guldnanopartikler også kan have skadelig effekt på celler - omend ikke i samme grad.

Resultaterne fra Lunds Universitet kan læses i to videnskabelige artikler her og her.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
18. december 2014 kl. 13:37

I Sverige er alting farligt, men uanset hvilket stof vi taler om, afhænger det jo af mængderne.

1
18. december 2014 kl. 10:42

Det lyder som om man skal være forsigtig med hæfteplastre med sølv, som sælges fra landets apoteker.