Svenske forskere giver små stød for at styrke parkinson-patienters balance

Svag elektrisk strøm ser ud til at kunne forbedre tilværelsen en smule for patienter med nervesygdommen Parkinsons. Det mener forskere fra universitetet i Gøteborg, der har udviklet et apparat, som ved hjælp af svag elektrisk stimulering skal mindske de balanceproblemer, der følger med sygdommen.

Apparatet er så lille, at det kan ligge i en bukselomme, og det fungerer ved at stimulere patienten med svag elektrisk strøm via to elektroder, der er placeret bag patientens ører.

»Det er slet ikke et kompliceret apparat. Det er et strømapparat, der minder meget om dem, som folk bruger til at afhjælpe smerter ved elektrisk stimulering af muskler og nerver. Forskellen er, at vi bruger en bestemt strømprofil, som man kan stimulere balanceorganerne med, uden at det forstyrrer balancen,« siger professor Filip Bergquist fra universitetet i Gøteborg til Reuters.

Læs også: Google køber firma bag udstyr til Parkinsons-patienter

Metoden har ved test på mus vist, at den kan balancere dopamin-niveauet i hjernen, og resultaterne i et studie med mennesker har også vist forbedringer af både balanceevne og andre symptomer. Nu skal apparatet testes over længere tid.

Patienterne skal bruge det i deres hjem, og hvis resultaterne fortsat er positive, håber forskerne bag apparatet, at det kan blive tilgængeligt for offentligheden som behandlingsmulighed inden for fem år.

Studiet er publiceret i Brain Stimulation.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I mine øjne bør der satses på årsags-behandling, fremfor symptom-behandling, som ofte ender med flere bivirkninger end positive effekter.

Vi har, på trods af, at vi bryster os af at leve i en "moderne tidsalder", en alenlang række sygdomme / lidelser, som vi ikke kender (eller ønsker at kende) årsagen / årsagerne til.

Årsagen til balance-problemer hos patienter med Parkinsons Sygdom er jo ikke, at disse mennesker mangler et apparat, som giver elektrisk stød bag øret.

 • 0
 • 0

Balanceproblemer ses ved kviksølvforgiftning (jævnfør Oettingen WF von. Poisoning. A guide to clinical diagnosis and treatment. Saunder Co 1958), som i øvrigt har synonyme symptomer med de symptomer, der ses hos patienter med Parkinsons Sygdom.

Et bedre tiltag, end at anvende det nævnte elektriske apparat, kunne være at udrede patienterne på kompetent vis for kronisk kviksølvforgiftning. Kronisk kviksølvforgiftning kan behandles med relevante kelaterende lægemidler.

 • 0
 • 0

"Årsagen til balance-problemer hos patienter med Parkinsons Sygdom er jo ikke, at disse mennesker mangler et apparat, som giver elektrisk stød bag øret."

Er der nogen det har sagt det?

Du insinuerer at man ikke forsker i årsagerne til Parkinsonism men koncentrerer sig om symptombehandling. Har du belæg for den påstand? Du mener endog at man måske ikke ønsker at kende årsagerne.

Det er hårde og mærkelige konspirationsanklager, fremsat uden skygge af dokumentation. Hvem er "man" og hvad skulle motivet være?

Du giver videre udtryk for at (uhelbredelige?) sygdomme ikke burde forekomme i "moderne" tid. Hvordan kommer du til den konklusion. Er der nogen der har svigtet? Er der en sammensværgelse om at holde helbredende behandlinger skjult?

Du må da uddybe.

 • 1
 • 1

"Et bedre tiltag, end at anvende det nævnte elektriske apparat, kunne være at udrede patienterne på kompetent vis for kronisk kviksølvforgiftning. Kronisk kviksølvforgiftning kan behandles med relevante kelaterende lægemidler."

Ved du om om patienterne havde kronisk kviksølvforgiftning og hvis ja, var blevet behandlet herfor?

Ved du om man kan få Parkinsons uden at være kviksølvforgiftet - eller alternativt - kan man kun få Parkinsons hvis man et kviksølvforgiftet

Som læser kan jeg ikke bruge dine meninger til noget hvis du ikke vil argumentere for dem og/eller oplyse dine kilder.

 • 1
 • 1

Efter at have googlet lidt kan jeg se at du har beskæftiget dig indgående med den mulige sammenhæng mellem Parkinsons og tungmetaller. Når du nu begiver dig ind på en ingeniørblog hvor man ikke kan forvente at der er mange der ved særlig meget om emnet - og slet ikke i forhold til dig - så synes jeg du - for at nå dine læsere - skal underbygge dine indlæg med en genrel redegørelse for dine standpunkter, suppleret med links til din og andres dokumention.

At Parkinsons kan fortolkes som et forureningsproblem er uhyre interessant og naturligvis en fortolkning som ikke behager kapitalejerne og industrien som har slået sig op på at kunne forurene frit, uden at blive draget til ansvar. En grundpille for det frie initiativ. Det er et problem der rækker langt ud over tungmetalforurening og omfatter stort set hele den måde vort vort (globale) produktionsapparat fungerer på, dog i et vist omfang begrænset af lovgivning (grænseværdier) og eventueklt afgifter pålagt af samfundet (markedsregulering).

Så bliv endelig ved. Du bliver måske ikke populær hos alle, ingeniører solidariserer sig oftest med arbejdsgiverne og kapitalen og giver ikke meget for begrænsninger i den fri forurening - undskyld det frie initiativ, jf det nyeste påhit med at lede efter skatkister (dvs skifergas) i Jylland,

 • 2
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten