Svenske flygtninge kan blive huset i shelter fra Ikea

Torsdag opgav de svenske myndigheder officielt at sikre tag over hovedet til alle de flygtninge, der kommer til Sverige.

»Det, vi i længere tid har gjort opmærksom på ville ske, er nu indtruffet. Vi er gået ind i en ny fase, hvor Migrationsverket ikke kan tilbyde tag over hovedet til alle. Pladsen rækker simpelthen ikke til det,« sagde Migrationsverkets operative chef, Mikael Ribbenvik, i en pressemeddelelse.

Samme dag fortalte den svenske myndighed for samfundsværn og beredskab, MSB, at regeringen havde bedt myndigheden om at finde steder, hvor man kan opføre teltlejre til flygtninge. Potentielt skal MSB finde pladser til 50.000 i år og 60.000 næste år. Ifølge MSB vil det tage omkring 12 måneder at skabe plads til de første 3.000 flygtninge i teltlejre.

Læs også: Dansk shelter-opfindelse giver flygtninge et hjem

Ved siden af teltplanerne har Migrationsverket også været i kontakt med fonden Housing for All, der er grundlagt af møbelgiganten Ikeas velgørenhedsfond, Ikea Foundation.

Housing for All sælger det shelter, som Ikea Foundation har udviklet sammen med FNs flygtningeorgan, UNHCR. Shelteret kaldet ‘Better Shelter’ er 17,5 m2 stort og leveres selvfølgelig i flade pakker. Shelteret bæres af et metalskelet, og væggene er lavet plastik lamineret med et isoleringsmateriale. Det er udstyret med et solcellepanel og led-lamper inden døre.

Læs også: En smartphone er flygtningens vigtigste hjælper

Housing for All har indgået en aftale med UNHCR om at levere 10.000 shelters. De første er opført i Irak, Kurdistan, Chad, Grækenland, Djibouti, Makedonien, Nepal og Schweiz. Men nu kan der også blive brug for løsningen i Sverige.

»Man ser det som en mulig løsning, men der findes endnu ikke konkrete planer,« fortalte lederen af Housing for All i oktober til den svenske afvis Ny Teknik.

Og tidligere på måneden bekræftede MSB interessen.

»Der står telt i vores opgavebeskrivelse, men vi ser på forskellige løsninger ud fra specifikationerne i opgavebeskrivelsen,« fortalte MSB's ansvarlige for den indsats, der skal hjælpe Migrationsverket, Patrick Jansson til avisen Dagens Nyheter.

I løbet af 2015 er der ifølge Migrationsverket kommet over 130.000 asylansøgere til Sverige. Alene i den sidste uges tid er der kommet knap 10.000.

Emner : Huse
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
   

Hvor godt er Ikeas Better Shelter egnet til svensk vinter?

Kan der tilføjes et lag med ekstra isolering på hyttens vægge og tag?

  • 0
  • 0

Væggene og loftet er lavet af polyolefin skum, det samme lette materiale som crocs.

Men mon ikke det er en situation, hvor det er billigere og lettere at være klædt varmt på og have tæpper, når man skal sove, så man i det mindste er beskyttet mod blæst, regn og sne.

Isolering koster penge.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten