Hvis man får gitt uttrykk for sitt angasjement og kreativitet på en arbeidsplass, så blir man også tilfreds. Denne svensken må ha verdensrekord i å slå opp åpne dører!
Mange danske virksomheder holder øje med, hvordan deres medarbejdere trives gennem årlige tilfredshedsundersøgelser. Men hvis tilfredse medarbejdere er det mål, man stræber efter, så har man sat barren bekymrende lavt. I hvert fald hvis man skal tro den svenske ekspert i employer branding Svante Randlert.
I fredags gæstede han København og Profilseminaret, som Teknologiens Mediehus afholdt i forbindelse med kåringen af den mest attraktive, danske ingeniørarbejdsplads. Her gav han sit bud på, hvordan man bliver en drømmearbejdsgiver.
Det har han allerede gjort i bogen Drömarbetsgivaren, som udkom i 2017, og året efter blev oversat til engelsk, The Dream Employer. Bogen er foreløbig solgt til 10 lande, og han arbejder i dag som rådgiver og foredragsholder på fuldtid og over det meste af verden.
»Vi taler ofte om, at medarbejdertilfredsheden er i top, men hvad hjælper det, at vi fester over høj tilfredshed, hvis de mest engagerede medarbejdere har forladt virksomheden. Tilfredse medarbejdere ligger nogenlunde samme sted på skalalen som dovne og glade katte. Dem er der ikke meget fremdrift i,« lyder det med lige del spøg og alvor.
Svante Randlert peger på, at tilfredse medarbejdere ofte er karakteriseret ved, at de ikke ønsker at ændre status quo. Det er imidlertid en farlig holdning i en tid med permanent forandring.
Et kig på Fortune 500, som er et liste over de 500 største virksomheder i USA, viser, at kun 60 virksomheder fra 1955-listen stadig var at finde på 2018-listen. Og mens firmaerne havde en forventet levetid på 75 år for et halvt århundrede siden, er levetiden nu nede på mindre end 15 år.
Med andre ord er det hårdt arbejde at holde sig i live som virksomhed, og ifølge Svante Randlert er der egentlig kun en måde at sikre virksomhedens fortsatte trivsel, nemlig medarbejderne. Og vel at mærke engagerede medarbejdere.
»Mens en tilfreds medarbejder blot gør, som der bliver sagt, vil en engageret medarbejder sætte sig ind i problemer og komme med løsninger. Det er en stor forskel.«
Tallene taler deres tydelig sprog, påpeger Svante Randlert. Ifølge en undersøgelse fra Gallup har højt engagerede team 21 procent højere rentabilitet, 65 procent lavere personaleomsætning, 37 procent lavere sygefravær og 41 procent færre defekte produkter.
Der er med andre ord meget at hente, hvis man skaber plads for engagerede medarbejdere.
»De fleste virksomheder siger, at de har brug for kunder for at få succes, men kunderne er kun én faktor. Virksomhederne med den bedste bundlinje har kun en fællesnævner, og det er engagerede medarbejdere,« understreger han.
Midlet er noget så enkelt og svært som lederskab, påpeger han:
»Vi har brug for ledere, der kan engagerer folk. Google har et godt slogan: ’People first’. Det er deres mission. Mange taler om Business-to-business, men at drive en virksomhed er altid People to people, hvad enten det er i forholdet til kunderne, til lederne eller til medarbejdere. Du kan kun skabe engagement gennem mennesker,« understreger Svante Randlert.
Problemet er bare, at mens enhver administrerende direktører kan hive en forretningsplan for de kommende år op af lommen, så er der ingen, der kan fremlægge en tilsvarende plan for medarbejderne, hævder han:
»Uden en ’people plan’, som viser, hvilken nye kompetencer man får brug for de kommende år, kan man ikke iværksætte en forretningsplan. Ændrer kundens behov sig, skal virksomheden nemlig være klar til at ændre medarbejdernes kompetencer.«
Svante Randlerts opskrift på engagerede medarbejdere består af to hovedingredienser: Hjerne og hjerte, som metafor for henholdsvis klarhed om opgaver og mål samt engagement til at udføre opgaverne, fordi de har hjertet med, forklarer han og uddyber:
»Medarbejdere skal vide, hvad de skal gøre. De skal forstå, hvorfor de skal gøre et og endelig skal de elske at gøre det.«
Klarhed handler vel at mærke ikke om at overøse medarbejderne med mere information, men derimod om at kommunikere med dem.
»Jo mere information, vi modtager, jo mindre klarhed giver det, fordi vi mister overblikket.«
Skal vi have hjertet med, gælder det blandt andet om at skille sig ud, men selvom om de fleste virksomheder nok vil hævde, at de er noget ganske særligt, går det den anden vej, hævder Svante Randlert.
For at underbygge sin påstand viser han en slide med ni SUV’ere fra de ni mest sælgende bilproducenter i verden. De er på det nærmeste identiske, og det får salen til at bryde ud i latter:
»Ja, I griner, men hvad kan I egentlig selv tilbyde, som jeres konkurrenter ikke kan - og som folk ikke tager for givet. I er nødt til at skille jer ud, så der er noget at identificere sig med, hvis I vil have engagerede medarbejdere.«
Hvis man får gitt uttrykk for sitt angasjement og kreativitet på en arbeidsplass, så blir man også tilfreds. Denne svensken må ha verdensrekord i å slå opp åpne dører!
Måske hænger det sådan sammen: Mest sælgende bilproducenter (SUV) => Engagerede medarbejdere => Én fællesnævner => Bedste bundlinie => Mest sælgende bilproducenter (SUV) => Løser kundens 'problem' . . . ?
Jeg tror han mener at hvis alle bare er tilfredse med tingenes tilstand, så går udviklingen i stå.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard