Svensk kemiker ny bestyrelsesformand for DTU

Illustration: DTU

Det bliver den svenske kemiker Karin Markides, som efter årsskiftet overtager posten som bestyrelsesformand på DTU.

»Karin Markides har ikke kun imponerende meritter som underviser og forsker, men også som leder. Hun har i sine ledelsesfunktioner haft fokus på universiteters rolle som en værdiskabende ressource i samfundets udvikling og omstilling - ikke mindst i relation til bæredygtighed,« siger formanden for DTU's udpegningskomité Helle Vang Andersen.

Globalt udsyn

Karin Markides er tidligere rektor for det tekniske universitet Chalmers i Gøteborg og nuværende rektor for American University of Armenia. Hun regner med at kunne trække på sine internationale erfaringer i den nye stilling.

»Viden er global i sit udgangspunkt, ligeså de faglige netværk. Og de udfordringer verden står over for har heller ikke bopæl i kun et land. Hvor fælles værdier og mål er vigtige for et tillidsfuldt samarbejde, giver forskellige traditioner og erfaringer mulighed for kreativ udvikling. Det er i det lys jeg ser min baggrund som svensk, og med erfaringer fra forskellige dele af verden, som et aktiv«, siger hun Karin Markides.

Udover en fortid i universitetsverden har Kerin Markides også været vicedirektør for den svenske innovationmyndighed Vinova og siddet i bestyrelsen i flere startups.

Det er en enig søgekomité, der har peget på og en enig udpegningskomité, som har udpeget Karin Markides som ny bestyrelsesformand.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Chalmers universitet er jo kendt for sit politiske engagement (læs "mangel på sund fornuft") blandt forskerne. Se f. eks. denne nyælige video. Og den nye forkvinde er jo kendt for sin oprindelse her.

https://www.youtube.com/watch?v=pwEEH4inKQQ

Det globale netværk som Chalmers har stået for omtales i ovenstående link - man får kuldegysninger når man på den baggrund ser udtalelserne fra den nye forkvinde, der jo har været rektor på Chalmers:

"Viden er global i sit udgangspunkt, ligeså de faglige netværk. Og de udfordringer verden står over for har heller ikke bopæl i kun et land. Hvor fælles værdier og mål er vigtige for et tillidsfuldt samarbejde, giver forskellige traditioner og erfaringer mulighed for kreativ udvikling. Det er i det lys jeg ser min baggrund som svensk, og med erfaringer fra forskellige dele af verden, som et aktiv«, siger hun Karin Markides."

Det er da noget af det fladeste jeg længe har hørt:

" Viden er global i sit udgangspunkt" - tåbelig udtalelse - men det giver jo mening når man læser viden som grøn ideologi og forskningspoliti..

Hun fortsætter - "ligeså de faglige netværk" - altså disse er også "globale i sit udgnagspunkt"... hun lyder som en Reihenführer, som tyskerne kalder det..

"Hvor fælles værdier og mål er vigtige for et tillidsfuldt samarbejde, giver forskellige traditioner og erfaringer mulighed for kreativ udvikling. " Hvis man skal oversætte dette, så lyder det som om man ikke kan have tillid hvis man ikke har fælles værdier og mål. Det er jo tydeligt at damen slet ikke fatter hvad uenighed og debat med forskellig baggrund i værdier og mål kan give af videnskabelig og teknisk kreativ udvikling. Med fuld bevarelse af tillid! Er det den skinbarlige ensretning damen går ind for - med den "baggrund" hun har i internationale netværk etc etc . Hun lyder mere og mere som en undermåler der hurtigst muligt skulle sættes i cirkulation igen i "de internationale netværk hun kender så godt"?

"Det er i det lys jeg ser min baggrund som svensk, og med erfaringer fra forskellige dele af verden, som et aktiv" - det lyder som det tyndeste kop te - endda fra en forkvinde for et af "verdens mest innovative universiteter " ifølge diverse ratings" som DTU jo gerne gør opmærksom på når en ny rating ser dagens lys. Senest var det noget med "universiteters evne til at samarbejde" målt på et eller andet besyndelrigt kriterium.

Se gerne her om Common sense og de elitære netværk som tilsyneladende får al pressen pt. Meget vittigt og underholdende -

https://www.youtube.com/watch?v=YKBwoO8DOPw

 • 2
 • 6

Jeg jender ikke Karin Markides, men jeg vælger at tro, at hun er fuldt kapabel til at klare jobbet, og så er valget måske fint nok. Men jeg er ikke ubetinget begejstret for, at man vælger en ikke-dansker måske i globaliseringens navn. For DTU's internationale anseeelse er det måske godt med en udlænding på topposten, men D i DTU står jo for Danmark, og for DTU's position og gennemslagskraft i det danske samfund ville en dansker nok have været at foretrække, men der var måske ingen egnede? Det undrer mig dog.

 • 9
 • 1

Der står lidt kryptisk at:

"Det er en enig søgekomité, der har peget på og en enig udpegningskomité, som har udpeget Karin Markides som ny bestyrelsesformand."

Søgekomiteen skal finde egnede emner til bestyrelsen på DTU, herunder formanden.

Udpegningskomiteen vurderer derefter de emner som søgekomiteen har fundet frem.

Hvordan kan søgekomiteen så være enige i at pege på Karin? Det er jo slet ikke dens job!

Har man kun fundet en kandidat i søgekomiteen?

Hvis man gåe til DTUs sider om komiteerne og prøver at finde beskrivelser af aktiviteter, kan jeg ikke finde noget fra mødeprotokollater efter 2018! Se her og Det er efter beskrivelsen at dømme en pligt at lav protokollater om møder som afholdes i komiteerne. Men det ser ud til at mangle for dette valg af ny bestyrelsesforkvinde - både i søgekomiteen og udpegningskomiteen.

Hvad foregik der egentlig på møderne i de to komiteer? og i søgningen efter egnede emner til forkvindeposten i DTUs bestyrelse??

 • 4
 • 3

Læste jeg opslaget, som indkaldte ansøgninger til bestyrelsesformandsposten på dtu.dk omkring maj/juni d.å. 2020. Opslaget har sikkert kunnet ses andre steder også. Karin Markides har lidt mere end en smule international erfaring og har, som det nævnes herover været været rektor/præsident på flere tilsvarende institutioner. Den afgående formand har siddet på posten i to perioder à 4 år.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten