Svensk ingeniør vinder over Oregon: Må gerne bruge sin titel

Illustration: Institute of Justice, ij.org

Det var i strid med ytringsfriheden, da den amerikanske stat Oregon gav en bøde til den svenske ingeniør Mats Järlström for at benytte sig af sin ingeniørtitel. Sådan lyder afgørelsen fra en føderal domstol i USA. Det skriver flere amerikanskemedier, blandt andre Oregon Live.

Læs også: Svensk ingeniør får bøde for at kritisere matematikken bag trafiklys

Afgørelsen kommer efter, at Oregon State Board of Examiners for Engineering and Land Surveying tidligere har givet Mats Järlström en bøde på 500 amerikanske dollars for at bruge vendingen »jeg er ingeniør« i en korrespondance med styrelsen om nye algoritmer i statens trafiklys.

Begrundelsen for bøden var, at den svenske ingeniør ikke havde en certificering fra Oregon. På trods af, at Mats Järlström var uddannet elektroingeniør i Sverige, mente styrelsen, at han havde forbrudt sig mod Oregons ”titel-lovgivning”, og at han ulovligt havde praktiseret ingeniørarbejde i staten.

Ifølge styrelsen var det altså kun ingeniører, der var certificerede i Oregon, som havde ret til at kalde sig selv for ingeniør.

Med afgørelsen i retssagen er Oregon State Board of Examiners for Engineering and Land Surveying blevet pålagt at præcisere forbuddet til kun at omhandle folk, det kalder sig for ”professionelle ingeniører”.

Ville undersøge trafiklys

Sagen startede helt tilbage i 2013. Mats Järlströms og hans kone var bosat i Oregon, og hustruen modtog en bøde på 500 amerikanske dollars for at køre over for rødt.

Den svenske ingeniør begyndte at undersøge trafiklysene, og her fandt han ud af, at algoritmen bag stammer fra 1959 og er baseret på trafikanter, der kører lige ud. De bilister, som skal dreje og dermed sætter farten ned frem til krydset, blev ikke tilgodeset.

Han begyndte at udvikle en ny algoritme, som kunne tage højde for svingende bilister, og det var i den forbindelse at han skrev til styrelsen i Oregon.

Styrelsen kommenterede i den forbindelse ikke på hans forslag, men begyndte derimod en undersøgelse af, om den svenske ingeniør var certificeret i Oregon.

Ifølge mediet Motherboard er sagen om Mats Järlströms ret til at kalde sig ingeniør blot er én ud af flere eksempler, der har fundet sted i Oregon i løbet af de senere år.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Styrelsen kommenterede i den forbindelse ikke på hans forslag, men begyndte derimod en undersøgelse af, om den svenske ingeniør var certificeret i Oregon.

Nu da det med titlen er overstået, sker der så noget med trafiklyset?

  • 10
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten