Svensk forsker: Mobilsnak giver ændringer i hjernen

Ny doktorafhandling fra Örebro Universitet forbinder ændringer i hjernevævet med brug af mobiltelefon. Dog er forskningen ikke langt nok fremme til at konstatere, om ændringerne er farlige, men han advarer dog om, at børn kan være særligt udsatte for skader forårsaget af for meget mobilsnak.

»Børn kan være mere følsomme end voksne over for stråling fra trådløse telefoner,« siger Fredrik Söderqvist, i en pressemeddelelse.

Bag forskningen står Fredrik Söderqvist, der blandt andet har undersøgt blodprøver med såkaldte biologiske markører, for at se hvilken betydning mobilsnak har på forskellige dele af hjernen.

I et af disse studier kunne Fredrik Söderqvist afsløre ændringer i mængden af et bestemt æggehvidestop i den yderste del af hjernen i den såkaldte cerebrospinalvæske, der er en del af hjernens forsvar mod ydre påvirkninger. Undersøgelserne afslørede en sammenhæng mellem anvendelse af trådløse telefoner og øgede niveauer af æggehvidestoffet transthyretin i blodet.

Selv om det ikke er lykkedes at klarlægge, om denne påvirkning er skadelig, gør Fredrik Söderqvist opmærksom på, at eftersom hjernen påvirkes af mobilstråling, så kan der være andre ukendte effekter, som kan have betydning for helbredet. Derfor opfordrer han alle der bruger mobiltelefon til så vidt muligt at anvende headset. Samme anbefaling lyder fra de svenske sundhedsmyndigheders side når det gælder børns brug af telefonen.

Fredrik Söderqvist har også undersøgt om flittige brugere af mobiltelefoner blandt børn og unge kunne rapportere om andre sygdomstegn. Her har forskeren fundet frem til, at de børn, der bruger mobilen meget, vurderer deres generelle helbredstilstand lavere end de børn, der ikke taler så meget i mobilen.

Dokumentation

Örebro Universitet: Ny forskning visar att trådlösa telefoner kan påverka hjärnan

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

mener da stadig tyskerne siger eiweiss omkring protein.. så måske også på svensk.. Nej er nok mere farligt og snakke i mobil end og ryge.. :)

  • 0
  • 0

I 2002 påviste finske Dariusz Leszczynski, Research Professor ved Radiobiology Laboratory ved STUK (Radiation and Nuclear Safety Authority Finland), at mobilens mikrobølger påvirker hsp27 (heat-schock-protein27), så blod-hjerne-barrierens (se http://en.wikipedia.org/wiki/Blood-brain_b...) gennemtrængelighed øges, og uønskede (store) proteiner (i unormalt høje niveauer) trænger ind i hjernen - se http://www.ursi.org/Proceedings/ProcGA02/p....

Andre tyske forskere har påvist øget permeabilitet (gennemtrængelig) af den beskyttende blod-hjerne-barriere: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1089976...

Svenske Leif Salford og hans team har påvist neuronskader i pattedyrshjerner der blev udsat mobilstråling: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12782486

Fredrik Söderqvists forskning er således principielt ikke ny, selv om det er et specifikt protein, han påviser øget forekomst af i hjernen efter mobilbrug.

Der er iøvrigt intet nyt i påvisning af akutte biologiske effekter efter mobil-påvirkning. Blodprøver taget før og umiddelbart efter mobilsamtale viser at blodbilledet ændres markant.

Svenske Bo Sernelius, der ikke kunne få finansieret yderligere forskning på området påviste dette: http://pub.tv2.no/nettavisen/it/article210...

Tyske studerende har verificeret Sernelius´forskning: http://www.hese-project.org/de/emf/JugendF...

Se mere på http://www.voreboernsfremtid.dk/

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten