Svensk cementkrise fortsætter: Højesteret afviser klage fra cementproducent
Heller ikke den svenske højesteret vil give cementproducenten Cementa, der leverer omkring 75 procent af al den cement, der bruges i Sverige, lov til at fortsætte med at udvinde kalk fra virksomhedens kalkbrud på Gotland.
Læs også: Miljødomstol udløser cementkrise i Sverige
»Miljøkonsekvensanalysen (i Cementas ansøgning, red) vurderes at indeholde mangler, der gør, at den ikke kan udgøre bruges til at tage stilling til virksomhedens påvirkning af miljøet,« skriver den svenske højesteret på sin hjemmeside. På grund af manglerne vil højesteret end ikke begynde at behandle virksomhedens kæring af afgørelsen fra Mark- och Miljööverdomstolen, som afviste virksomhedens ansøgning om at kunne fortsætte kalkbrydningen – netop med begrundelse manglerne i ansøgningens miljøkonsekvensanalyse.
Cementproduktion vil stoppe til næste sommer
Afvisningen fra landets øverste domstol betyder, at det stadig er uvist, hvorfra svenske entreprenører skal skaffe cement, når virksomhedens nuværende tilladelse udløber 31. juni 2022.
Det er et kæmpe problem ikke blot for entreprenørerne, men for det svenske samfund som helhed, for 200.000-400.000 job er ifølge brancheorganisationen Byggföretag i farezonen, hvis cementleverancerne bliver afbrudt.
Af samme grund greb den svenske regering ind i sagen tidligere på måneden ved at forlænge Cementas udvindingstilladelse fra 31. oktober i år til 31. juni 2022, blandt andet med henvisning til, at det ville give højesteret mulighed for at behandle Cementas klagesag.
Læs også: Regering griber ind i svensk cementkrise
Men nu står virksomheden kun med få muligheder tilbage for at få den fortsatte produktion godkendt.
Håber på kortvarig tilladelse
Ifølge en pressemeddelelse på Cementas hjemmeside arbejder virksomheden nu på at opdele sin ansøgning i to: En ansøgning, der kun gælder for en kortere årrække, og en anden, der gælder frem til 2041, ligesom i virksomhedens oprindelige ansøgning. Fordelen ved opdelingen er ifølge Cementa, at den kortsigtede ansøgning burde være lettere at få sagsbehandlet.
Ved siden af ansøgningssporet arbejder virksomheden også med at kunne få råmaterialer til fabrikken på Gotland ind fra andre lande. Ifølge en rapport fra Rambøll bestilt af den svenske regering vil det imidlertid være meget dyrt, logistisk svært og mere miljøbelastende – i hvert fald på kort sigt.
Ifølge tv-stationen SVT ser det det dog bedre ud, hvis man ser fire til ti år ud i fremtiden. Med den tidsramme kan import erstatte svensk cementproduktion, men det vil gøre cement dyrere og øge miljørisiciene.
