Svensk by trækker stikket: Bliver fri fra nationalt elnet
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Svensk by trækker stikket: Bliver fri fra nationalt elnet

Illustration: Julie Lykke-Nedergaard

Ved hjælp af en centraliseret smart grid-løsning vil en lille landsby i det sydøstlige Skåne de kommende tre år udelukkende få deres energi fra vedvarende forsyningskilder. Landsbyen er så at sige isoleret fra det nationale elnet.

Lidt udenfor byen står en enkelt vindmølle og en mellemstor solcellepark. Det er i sig selv nok til at forsyne landsbyen med strøm, men den nuværende batteriteknologi er ikke klar til at lagre strømmen i en sådan grad, at forsyningen vil være stabil.

Derfor har energiselskabet E.ON koblet byen op i et centraliseret smart grid, som – når forbruget er på sit højeste – centraliseret styrer nogle af apparaterne i landsbyen:

»De fleste af husene har varmepumper og varmvandsbeholdere. Det er apparater, som man mange gange ikke vil lægge mærke til, hvis de bliver tændt lidt forskudt,« siger Johan Aspregren, kommunikationschef i E.ON’s svenske afdeling.

»Så når forbruget når sit højeste, kan vi jævne effektforbruget ud ved at forskyde opstarten af nogle af elementerne,« siger han og understreger, at de ikke regner med, at dette vil have en effekt på forbrugernes komfort.

Vedvarende landsby

Hvis forsøget fungerer, så vil Simris, som landsbyen hedder, være helt og aldeles forsynet af den vedvarende energi, som produceres uden for byen. Og skulle batteriet løbe tør, så er der installeret en generator, som kører på affald fra et lokalt slagteri.

Samtidig kan nogle af apparaterne bruges som et midlertidigt batteri, hvis det hele kører ekstra godt på energifronten:

»Hvis vi pludselig producerer meget energi, kan vi hæve temperaturen i eksempelvis varmvandsbeholderne. Derved vil der ikke være brug for nær så meget strøm til at varme dem op senere,« siger Johan Aspegren.

Simris består af 140 husstande. Vindmøllerne producerer samlet set 500 kW og solpanelerne 440 kW. Dette understøttes af et batterisystem med en kapacitet på 800 kW.

Præcisering: E.ON oplyser, at batteriet har en kapacitet på 800 kW. Det er uklart om selskabet mener en effekt på 800 kW eller en kapacitet på 800 kWh. Pressemeddelelsen kan læses her.

Forsøget løber frem til den 1. januar 2019, hvorefter Simris igen vil blive tilsluttet det nationale elnet.