Svensk batteri-dronning lover 30 procent mere power til elbilerne

Swing 4400 er navnet på et nyt lithium-ion-batteri fra amerikanske Boston-Power, som er grundlagt af Sveriges ukronede batteridronning. Firmaet hævder, at batteriet sætter nye standarder for levetid, energitæthed og bæredygtighed.

Boston-Power, der er kendt som producent af lithium-ion-batterier til bærbare computere, vil ind på markedet for elbiler og plug-in-hybridbiler med sit batteri, der som det eneste af sin slags er tildelt Svanemærket.

Ifølge en pressemeddelelse vil batteriets høje tæthed gøre det 20 til 30 procent mere effektivt i forhold til andre eksisterende batterier.

Batteriet vil have en specifik energitæthed på 180Wh/kg, en volumen kapacitet på 420WH/L, en konstant effekt på 440W/kg og en pulse power på 1500 W/kg. Samtidig skriver Boston-Power, at batteriet vil kunne nå op på hele 7000 op- og afladninger.

Batteriekspert: Fornuftigt, men batteriets levetid er uklar

Herhjemme er formanden for Dansk Elbil Komité, Per Jørgensen Møller, ikke direkte imponeret af tallene, selvom han godt kan se muligheder i batteriet Swing 4400:

»Umiddelbart ser tallene fornuftige ud i forhold til, at batteriet skal bruges til en elbil. Men det er svært for mig, at komme med en konkret vurdering af produktet, da der mangler en del oplysninger fra selskabets side,« siger Per Jørgensen Møller.

Han peger blandt andet på, at firmaet ikke fortæller om batteriets levetid.

»Tallene for op- og afladninger ser meget fornuftige ud, men jeg mangler kalenderlevetiden. Afprøvninger i et laboratorium kan for eksempel ikke vise, om batterier hurtigt vil dø, hvis det ikke bliver brugt i en periode. Kalenderlevetiden er derfor en ret vigtig oplysning,« siger Per Jørgensen Møller.

Batteriproducent skal bruge 2000 underleverandører

Batteriet skal produceres i Auburn, Massachusetts, og virksomheden skriver i en pressemeddelelse, at det vil skabe 600 nye job samt kræve omkring 2000 underleverandører til forsyningskæden.

Selskabet er netop ved at søge omkring 100 millioner dollars i støtte hos det amerikanske Department of Energy, der i forbindelse med The American Recovery and Reinvestment Act har oprettet et bevillingsprogram inden for batteri- og cellefabrikation.

Selskabet blev grundlagt af svenskeren Christina Lampe-Ønnerud i 2005. Svenske Ny Teknik har givet hende tilnavnet batteri-dronningen.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Boston-Power
Tal og fakta for Swing 4400