Svejserobot konkurrerer let med Kina
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Svejserobot konkurrerer let med Kina

Når tegningerne til et nyt robot­anlæg hos Haarslev Industries er færdige, bliver de sendt til et tilsvarende produktionsanlæg i Kina. Men på trods af, at robotanlæggene er identiske, kan den nordfynske virksomhed producere de store tørringsanlæg billigere end i Kina, også selv om lønningerne naturligvis er noget højere i Danmark.

Det kan man godt høre, at Uffe Lund, der er teknisk ansvarlig for virksomhedens robotanlæg, er godt tilfreds med:

»Vi har reduceret omstillingstiden med 25 pct., løntimerne er skåret med 30 pct., og kapaciteten er forbedret med 30 pct. Til næste år når vi måske op på 45 pct.,« fortæller han, mens der bliver vist rundt i hallerne med store maskindele.

Haarslev Industries er ikke særlig kendt i offentligheden, måske fordi virksomheden producerer store metalkomponenter, der svejses og bygges sammen til en særlig type procesanlæg. De kan kort fortalt omdanne snart sagt alle biologiske restprodukter til noget mere anvendeligt ved at koge, kondensere, neddele, tørre, presse og separere materialet.

Det kan for eksempel være slagteri­affald, fiskerester eller toilet­affald fra et cruise-skib. Resterne kan blive til dyrefoder, biobrændsler eller gødning.

Det er der rigtig god mening i, for affaldet er en værdifuld ressource både for virksomheden og set i det globale CO2-regnskab. Haarslev Industries er verdensledende i den branche og beskæftiger 1.300 medarbejdere på verdensplan, hvoraf de 400 sidder i Danmark. Produktionen foregår i Danmark, Tyskland, Frankrig, Spanien, Brasilien, Peru og Kina.

Disk-dryer tørrer affaldet

Et af virksomhedens vigtigste produkter er en såkaldt ‘disc-dryer’, som bruges til at koge og tørre animalske biprodukter. Damp ledes gennem en central akse, som opvarmer en lang række parallelt monterede skiver indefra. Materia­let bevæger sig gennem anlægget og bliver opvarmet ved kontakten med skiverne.

Udfordringen er, når skiverne i anlægget skal svejses sammen. Det er skiver på mellem 1,2 og 2,8 meter i diameter. De skal svejses sammen mange steder for at kunne holde til tryk og temperatur, og risikoen for, at de bliver skæve i svejseprocessen, er stor.

Samtidig skal skiverne svejses med meget stor præcision, og derfor har det nyeste svejseanlæg fået installeret et laser-søgesystem. Det skyldes også, at skiverne til de enkelte anlæg er meget forskellige, alt efter hvilken type medie der skal behandles – det gælder både diameter, pladetykkelse og materialer, så omstillingstiden er afgørende for produktiviteten.

Også selve håndteringen af de store tunge skiver viste sig at byde på overraskelser:

»Vi startede med at installere to manipulatorer, fordi vi troede, at vi skulle svejse på en anden skive, mens den første blev skiftet. Men vi er faktisk i stand til at skifte skive så hurtigt, at det i virkeligheden er en ekstra robot, vi har brug for,« fortæller Uffe Lund.

Den er så blevet installeret i løbet af sommeren, og næste i rækken vil være klar til januar.

Skal kunne svejse fra dag ét

Svejserobotterne kommer fra ABB, og hele systemet sættes sammen af virksomheden Danrobot:

»Vi har jo den udfordring, at vi helst skal kunne svejse fra dag ét. Så der er ikke tid til lange projektudviklingsforløb. Hele projektet tog 7 uger fra underskrift til levering, og så brugte vi 14 dage på indkøring,« siger Uffe Lund.

Når robotten i januar er blevet installeret, vil der være 11 robotter hos Haarslev Industries, og de skal altså konkurrere med en tilsvarende fabrik i Kina:

»Det kan godt være, at vi ikke bygger anlæggene hurtigere end tidligere, men i den samlede beregning har vi skåret en tredjedel af løntimerne, fordi robotten står og svejser hele tiden. Og så kan vi kan se, at der er kunder, som foretrækker at få leveret deres anlæg fra Danmark,« siger Uffe Lund.