Svampeskum er det nye flamingo

I en mørk lagerhal i New York, USA, dyrkes et biologisk nedbrydeligt alternativ til flamingo og isoleringsskum. Her har det lille tre år gamle firma Ecovative nemlig indrettet en "skumfarm".

Metoden lyder ret simpel: Man tager en svamp og lader den gro i en form fyldt op med et biologisk medie, for eksempel frøskaller eller bomuld. Når svampens "rødder" har fyldt hele formen ud, udtørrer man den - og vupti, så har man et stykke biologisk nedbrydeligt materiale, som kan bruges til indpakning af varer, isolering af huse og sågar formes til mursten og bruges som byggemateriale.

Det lille amerikanske firma baserer fabrikationen af "skum" på en svamp. Ideen er at sælge svampene som et alternativ til det traditionelle opskummet polystyren, som i Danmark mest er kendt som flamingo.

Isoleringsskum fremstillet på basis af svampe. Illustration: Tim Calabro

Svampene behøver ikke engang lys for at kunne gro. Ecovative har derfor indrettet en 930 kvadratmeter stor mørk lagerhal til dyrkning af svampene. Grundlæggerne af Ecovative, Eben Bayer og Gavin McIntyre, fik ideen til det nye materiale ved at se, hvordan svampe, som vokser i træspåner var i stand til at binde spånerne sammen.

Som det fremgår af ovenstående, er det altså ikke det, vi normalt forstår ved en svamp (også kaldet frugtlegemet), der udgør det nye materiale - det er derimod selve svampen, også kaldet mycelium. Men når først svampen er vokset færdig, er produktet helt sikkert rent helbredsmæssigt. Man kan endda spise det, påstår Eben Bayer og Gavin McIntyre, selv om det ikke indeholder nogen form for næring eller smager særlig godt.

Virksomheden er blandt andet støttet af The New York State Energy Research and Development Authority (NYSERDA) og det amerikanske miljøministerium (EPA). Endnu har Ecovative ikke indgået kontrakter med større kunder.

Dokumentation

Ecovative

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

[i]Squornshellous Zeta Dimly illuminated and very very swamp-intensive, Squornshellous Zeta is the source of almost all the Galaxy's mattresses. Said mattresses (all of which are called Zem) spend most of their time flolloping, globbering, volluing, vooning, and willomying. Said activities make the planet a favourite destination of etymologists. The Zem themselves remain a foot tall, until they are freeze-dried and cleaned, and made into mattress-size corpses (which are promptly used as mattresses). It is a process which, strangely enough, they don't seem to mind at all. Very few mattresses have ever come back to life again.[/i]

 • 1
 • 0

Skulle lys være (direkte) nødvendigt for at en ikke-fotosyntetiserende svamp kan vokse? Den har næppe klorofyl (eller lignende pigmenter) fra naturens hånd.

Nogle problemer med sporedannelse/allergener - er svampen og dens sporer HELT døde efter udtørringsprocessen?

 • 0
 • 0

De bruger tilsyneladende Østershat, der har problemer med allergener, til en orientering kan man starte her: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/conte... Jeg tvivler på at svampen dør ved tørring og kommer der fugt til vil det være let biologisk nedbrydeligt. Østershat gror på løvtræ, halm, stivelse mm, så det lyder ikke godt at bruge produktet til byggematerialer. Svampe behøver ikke lys for at gro, men registrerer lys og kan bøje sig efter det.

 • 0
 • 0

Jeg sidder her og skriger af grin, har netop undret mig over hvorledes lys skulle være aktuelt for svampe, da jeg stødte på din kommentar, pokkers du kom mig i forkøbet.

Jeg skylder humlebuffer.

 • 0
 • 0

Nogle problemer med sporedannelse/allergener - er svampen og dens sporer HELT døde efter udtørringsprocessen

Hvem siger der produceres spore?? Det lyder ikke til det er en skimmelsvamp de bruger. --> Overstående nævnes Østershat

Og svampen er sikkert helt død. Udtørrede kantareller genopstår heller ikke hvis du giver dem vand.

Skimmelsvampe sporer som du også selv nævner er der imod meget resistent overfor udtørring.

 • 0
 • 0

Man holder åbenbart svampen på myceliumstadiet http://www.ecovativedesign.com/greensulate/ så der ikke dannes sporer. Der er tale om Østershat, til dyrkning af Østerhat til spisning bruges en mutant, der ikke danner sporer, ellers får man en toxisk reaktion hos personalet. Det færdige produkt tørres, det sker sikkert ved varme, så svampen dræbes. Jeg er bekymret for hvad der sker hvis der kommer fugt til produkted.

 • 0
 • 0

Det er helt klart at biologisk nedbrydelighed kun er et plus, hvis processen først går i gang når materialet ikke længere er i brug. Hvis alt skal udskiftes i forbindelse med selv en mindre fugtskade, er der vist ikke mange der har lyst til at stoppe svampen ind i et byggeprojekt. Derudover synes jeg der mangler to væsentlige oplysninger: Hvad er isoleringsværiden? Hvordan ligger det med brændbarhed?

 • 0
 • 0

Det er rigtigt, som det fremgår af nogle kommentarer, at svampe kan vokse uden lys, og nogle arter udvikler sig normalt i mørke. Det er almindeligt, at de havechampignon, der sælges i butikkerne, dyrkes i mørke, og bortset fra, at de fleste er af den hvide varietet, ser de ret normale ud. Men der er andre arter, der ikke udvikler normale frugtlegemer i mørke. Dette link www.svampe.dk/svampe/svampepdf/svampe47.pdf fører til en PDF-fil, hvor det er beskrevet i tekst og billeder på side 11, hvorledes Gul fløjlsfod (Flammulina velutipes) kommer til at ses ud, når den dyrkes i mørke. En billedsøgning på Google efter "Flammulina velutipes" giver en god idé om, hvorledes svampens frugtlegeme ser ud under mere naturlige forhold. Den varierer en del i farve fra lyst gul til ret mørk brun, men den er i hvert fald ikke hvid, og formen er også anderledes. Den er spiselig, men på det nærmeste uden smag. Det er angiveligt kun myceliet, der bruges til isolering, og så er det jo ligegyldigt, hvordan frugtlegemerne ville have set ud.

 • 0
 • 0

@ Dan, Du skylder vist lige at fortælle de u-inviede at det er et citat fra Hitchhikers Guide to the Galaxy af afdøde Douglas Adams (men hvem ved ikke det...)

Endnu engang har han spået ind i fremtiden. Glæder mig til "den uendelige usansynligheds kraft" :-)

 • 0
 • 0

Kære Kenneth.

A) Sporedannelse er en temmelig normal spredningsform hos svampe. Jeg ved ikke hvorfor du specifikt nævner skimmelsvampe, for det er der ingen der har nævnt (især ikke jeg). Det er bestemt ikke kun skimmelsvampe, der er sporedannere.

B) Når du nævner at tørrede kantareller ikke bliver levende igen ved vandtilsætning, så blander du to ting sammen. Det du omtaler er blot svampens frugtlegeme. Det er selvfølgelig selve svampen - altså myceliet (/hyferne), som jeg refererer til. Jeg tvivler på at man ville sende et produkt/isoleringsskum på markedet fyldt med svampes frugtlegemer???

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten