Svamp fra Korea udløser hjerteanfald hos frøer verden over

På klokkefrøerne fra Korea lever den svamp, der er i fuld gang med at udrydde verdens bestand af padder og frøer. Illustration: Matthijs Kuijpers/Bigstock

Efter ti års forskning er det nu lykkedes britiske forskere at finde arnestedet for den svampesygdom, som truer med at udrydde verdens frøer og padder.

Piskesvampen Batrachochytrium dendrobatidis har allerede inficeret 700 af verdens 7.800 padder, og slået en tredjedel af verdens frøarter ihjel. Også herhjemme og i Sverige er svampen fundet, blandt andet i Skåne, Blekinge og på Peberholmen i Øresund.

Siden 70’erne og 80’erne, hvor frøer og padder på uforklarlig vis begyndte at dø flere steder på kloden, har forskerne prøvet at finde ud af, hvor svampen stammer fra. På baggrund af gensekventering af 234 svampe fundet på padder verden over, har forskerne nu svaret: Korea.

Forskerne har offentliggjort deres studie i tidsskriftet Science, hvor de fortæller om arbejdet, der har inkluderet felt- og laboratoriearbejde hos 35 institutioner verden over.

Læs også: Frygtet virus risikerer at udrydde danske frøer

De seneste ti år har forskerne løbende indsamlet dna fra svampe på padder, og svampene er ikke isoleret til bestemte områder. Faktisk er de fundet vidt og bredt fra Panama til USA, Peru, Japan, Sydafrika, Europa og Fransk Guyana. Men som noget nyt fik forskerne også prøver ind fra dele af Asien, herunder Korea.

Svampesporer giver grusom død

Piskesvampen Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) findes i flere forskellige mutationer, men i Korea fandt forskerne en unik sekvens BdASIA-1, der var markant genetisk anderledes end lignende Bd-strenge. BdASIA-1 var betydeligt ældre, og forskerne kunne konstatere, at denne var moderstrengen. BdASIA-1 blev fundet på klokkefrøer, der havde udviklet modstandsdygtighed mod svampen.

Men den egenskab er frøer og padder andre steder i verden ikke i besiddelse af. Og det medfører en grusom død for dem. Kommer de i berøring med piskesvampen, bliver de inficeret af små sporer, der angriber keratin i paddernes hud, og påvirker nervesystemet. Svampen får hurtigt padderne til at opføre sig mærkeligt, og ændringer i hudens balance medfører et hjertestop inden for få dage.

Læs også: Send en død frø til DTU

Det var først i 90’erne, at forskerne for alvor blev klar over truslen fra piskesvampen, som de tidligere ikke mente var direkte dræbende, men alene levede på huden af døde dyr. Men op gennem 90’erne blev det tydeligt, at svampen var en alvorlig trussel, og i 1999 fik den sit officielle navn.

Handel og verdenskrige spredte svampene

Piskesvampen har spredt sig over kloden de seneste 50 til 100 år på grund af øget samhandel, især med dyrearter, herunder frøer og tudser som kæledyr. Forskerne mener også, at verdenskrigene gav et særligt boost til udbredelsen af svampene.

USA indførte allerede i 2016 et forbud mod import af salamandere fra Fjernøsten for at forhindre spredning af en lignende svamp Bsal, der også dræber padder og frøer. EU indførte et lignende forbud i februar, men flere forskere opfordrer til at lade forbuddet gælde handel med frøer og padder.

»Alle de forskellige former for piskesvampe er den del af handlen på tværs af lande. Og de krydser sig og bliver flyttet rundt. Intet af det er godt for padderne,« siger Karen Lips, der er forsker i padder ved University of Maryland til New York Times.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

...på at piskesvampen har slået en tredjedel af verdens frøarter ihjel.

Det videnskabelige paper kvantificerer ikke frøarters uddøen. http://science.sciencemag.org/content/360/...

Wikipedia har et bud, der hedder "over 120"/4800. Dvs. mere end 2,5% af alle arter er uddøde siden 80'erne.

https://en.wikipedia.org/wiki/Frog "There are approximately 4,800 recorded species" "over one hundred and twenty are believed to have become extinct since the 1980s."

  • 0
  • 0

Piskesvampen Batrachochytrium dendrobatidis har allerede inficeret 700 af verdens 7.800 padder

  • det var da godt nok en (overraskende) lille bestand! :)
  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten