Svalbards globale frøbank fejrer 10 år med en million ’flag’ i lagkagen

Frøbanken er henlagt til Svalbard, fordi det er den nordligst beliggende placering med faste, kommercielle flyvninger og et – troede man – stabilt arktisk klima. Illustration: Frode Ramone / Wikimedia Commons

Igennem de seneste 10 år har verdens lande kunnet sende frø af deres vigtige afgrødetyper til den globale frøbank Svalbard Global Seed Vault. Den ligger bygget ind i fjeldsiden på øen Spitsbergen i Svalbard, omtrent på samme breddegrad som Thule.

På frøbankens runde fødselsdag runder banken samtidig sin første million, for netop i dag modtager den 76.330 nye sorter opbevaret i 179 bokse.

Frøbanken udgør sammen med 13 andre frøbanker verden over sikkerhed for, at man i tilfælde af atomkrig, plantedød, klimaforandringer eller andre menneske- eller naturskabte katastrofer stadig vil have adgang til de helt centrale sorter, som skal kunne brødføde både verdens befolkning og dyr.

Men samtidig sikrer man også Jordens biologiske mangfoldighed af planter gennem opbevaring af frø fra mere sjældne arter. F.eks. en estisk løgkartoffel, østeuropæiske bønnesorter og den tørketolerante afrikanske Bambarajordnød.

Sæt frø i banken to gange årligt

Frøbankerne har åbent for 'indskud' to gange om året, og de over 70.000 nye arter i dag fra 23 forskellige institutioner verden over markerer også det største indskud på en gang i Svalbard, skriver frøbanken i en pressemeddelelse.

Læs også: Nytænkning skal bevare de danske planters gener og sikre, at de bliver brugt

»The Svalbard Global Seed Vault er en ikonisk påmindelse om den bemærkelsesværdige bevaringsindsats, der foregår hver dag rundt om i verden og døgnet rundt – et forsøg på at bevare frøene fra vores fødeafgrøder,« siger Marie Haga, der er administrerende direktør i organisationen Crop Trust, der støtter frøbankerne.

»Sikring af et så stort udvalg af frø betyder, at forskere vil have den bedste chance for at udvikle næringsrige og klimabestandige afgrøder, der kan sikre, at fremtidige generationer ikke bare overlever, men også trives,« siger hun.

Konstruktionsfejl til millioner

Sidste år opdagede man i øvrigt en konstruktionsfejl i frøbanken, som betød, at der trængte vand ind gennem den ellers – troede man – totalt sikrede 100 meter lange adgangstunnel.

Læs også: Svalbards frøbank lider under dyr byggebommert

Vandet nåede dog ikke frem til selve frøbanken dybt inde i fjeldsiden.

Siden da har man arbejdet på at udbedre fejlen til 27,6 millioner kroner, så man er sikker på, at frøbanken også kan klare fremtidens formentligt varmere og vådere klima.

Permafrost og en nedadhældende tunnel

Problemet var kort fortalt, at Svalbard sidste vinter oplevede en gennemsnitstemperatur syv grader højere end normalt, så der løb store mængder regn- og smeltevand fra optøet permafrost ind i tunnelen.

Der frøs en del af det til is, som måtte fjernes med håndkraft for at undgå, at det senere skulle tø igen. For oveni var selve tunnelen ind i frøbanken konstrueret, så den gik nedad, og det har heller ikke ligefrem forbedret problemet.