For første gang nogensinde er det lykkedes at få en flok af ubemandede fly til at koordinere deres bevægelser i luften helt uden kontakt til en central kontrolenhed.
Flyene fløj selvstyrende i formation til forskellige punkter, hvorefter de cirklede rundt, mens de ventede på næste instruktion. Forsøget blev fremlagt på en konference om indlejrede sensor-systemer i Sydney, skriver Newscientist.
Forskerne fra University of Coloarado håber, at sværme af fly en dag kan spore og overvåge orkaner, så forskerne kan lave mere nøjagtige forudsigelser af stormenes kurs og styrke. Forsøg bliver allerede udført i USA.
100 fly, der kan skrottes
Gennembruddet skete med fem fly, der vejer 250 gram og har et vingespænd på en halv meter.
Flyene kommunikerede med kortbølge radioer, og hver enkelt fly fungerede transmitterer dets egen position og hastighed og modtage tilsvarende information fra de andre fly. En simpel processor ombord anvender oplysningerne til at justere hver enkelt flys kurs.
Dale Lawrence, som er flyingeniør og med i projektet, forestiller sig, at de selvstyrende fly på længere sigt bliver så billige, at de kan ofres, hvormed man kan sende hundredvis af fly i luften fra en jordbaseret kontrolenhed. Når de først er oppe, overtager de styringen.
Sådanne ubemandede minifly kan anvende temperatur- og tryksensorer til at placere sig i sikker afstand fra en orkan under udvikling eller anvende kemiske sensorer til at kortlægge farlige kemikaliedampe.
Dokumentation
NewScientist: Swarms of tiny aircraft could track hurricanes
ACM Conference on Embedded Network Sensor Systems
