Sværme af minifly skal spore orkaner

6. december 2007 kl. 13:202
Amerikanske forskere har udviklet en serie ubemandede fly på 250 gram, der egenhændigt kan koordinere deres rute.
Artiklen er ældre end 30 dage

For første gang nogensinde er det lykkedes at få en flok af ubemandede fly til at koordinere deres bevægelser i luften helt uden kontakt til en central kontrolenhed.

Flyene fløj selvstyrende i formation til forskellige punkter, hvorefter de cirklede rundt, mens de ventede på næste instruktion. Forsøget blev fremlagt på en konference om indlejrede sensor-systemer i Sydney, skriver Newscientist.

Forskerne fra University of Coloarado håber, at sværme af fly en dag kan spore og overvåge orkaner, så forskerne kan lave mere nøjagtige forudsigelser af stormenes kurs og styrke. Forsøg bliver allerede udført i USA.

100 fly, der kan skrottes

Gennembruddet skete med fem fly, der vejer 250 gram og har et vingespænd på en halv meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flyene kommunikerede med kortbølge radioer, og hver enkelt fly fungerede transmitterer dets egen position og hastighed og modtage tilsvarende information fra de andre fly. En simpel processor ombord anvender oplysningerne til at justere hver enkelt flys kurs.

Dale Lawrence, som er flyingeniør og med i projektet, forestiller sig, at de selvstyrende fly på længere sigt bliver så billige, at de kan ofres, hvormed man kan sende hundredvis af fly i luften fra en jordbaseret kontrolenhed. Når de først er oppe, overtager de styringen.

Sådanne ubemandede minifly kan anvende temperatur- og tryksensorer til at placere sig i sikker afstand fra en orkan under udvikling eller anvende kemiske sensorer til at kortlægge farlige kemikaliedampe.

Dokumentation

NewScientist: Swarms of tiny aircraft could track hurricanes
ACM Conference on Embedded Network Sensor Systems

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
6. december 2007 kl. 23:56

Det kunne være interessant at vide, hvordan fremdriften sker.

Tja! Ud fra billedet vil jeg anslå de er el-drevne.

1
6. december 2007 kl. 22:01

Der kan ikke være megen brændstof om bord med en totalvægt på 250 g. Det kunne være interessant at vide, hvordan fremdriften sker.