Sværdfisk sender byttet et varmt blik

Zoologer på University of Queensland i Australien har opklaret, hvorfor sværdfisken holder sine øjne opvarmede under dykkertogterne i mørkt, koldt vand. Resten af dens krop følger omgivelsernes temperatur, men øjnene opvarmes af specielle muskelgrupper, som omdanner energi til varme i stedet for til muskelbevægelser.

Sværdfisken Xiphias gladius har tennisboldstore øjne, hvis temperatur kan holdes 10-15 grader højere end omgivelsernes, til trods for, at vand leder varme ca. 3.000 gange så godt som luft, og det derfor er noget af en opgave at holde dem opvarmede i havvandet.

»De opvarmede øjne fungerer fraktisk ti gange så hurtigt i havvand ved tre grader som øjne uden opvarmning«, fortæller Kerstin Fritsches. Det er den tidslige opløsning af synsindtrykket, der påvirkes positivt.

Fritsches fangede et antal sværdfisk og tunfisk i Stillehavet, og så målte hun på nervesignalerne i deres øjnes nethindevæv i laboratoriet ved forskellige temperaturer.

Nethinderne blev belyst med flimrende lys fra et stroboskop med variabel frekvens, og man noterede sig den fundne 'flicker fusion frequency', dvs. den frekvens, som skiftet lys-mørke skulle op på, for at øjet ikke længere opfattede signalet som flimrende serier af enkeltlysglimt, men som et kontinuert, ubrudt lyssignal. Ved denne frekvens ophørte nethinden med at udsende et signal ved hvert enkelt lysglimt. Frekvensen viser, hvor mange billeder i sekundet, øjet kan opfatte som enkeltbilleder. Jo flere billeder, desto hurtigere "lukketid i kameraet" og desto større chance for at se bevægelser klart.

Som en kuriøsitet kan lige indskydes, at for en flue er frekvensen f.eks. høj nok til, at den ser andre fluers vingeslag, som enkeltslag op og ned, ikke som en tåget svirren.

Opvarmning af øjet gav altså en forbedring på en faktor ti for sværdfisken. For tunfisken var forbedringen ca. halvt så stor. Men det er nok også værd at tage med.

Varme øjne har gjort det muligt for disse fisk at få øje på byttet i en fart - i helt bogstavelig forstand - og dermed have succes i jagten i dybt, mørkt, koldt vand.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten