Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Supersygehus ramt af forsinkelser: Problemer med el og VVS hjemsøger byggeriet

PLUS.
Nyt Aalborg Universitetshospital er et af Danmarks seks nye "supersygehuse". Illustration: NAU

Det er de samme gamle problemer med el- og VVS installationer, som fortsætter med at spøge på byggepladsen og forsinke byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital.

Det oplyser Region Nordjylland til Ingeniøren, efter at byggeriet tidligere på året endnu engang blev udskudt med et halvt år og byggebudgettet overskredet med yderligere 130 millioner kroner.

»Det er nogle alvorlige udfordringer, vi står overfor, og det er jeg selvfølgelig dybt bekymret for. Det seneste statusnotat peger på, at fremdriften på byggepladsen ikke er stor nok og begrunder det med diverse tillægsarbejder i forbindelse med udbedring af fejl og mangler,« siger Mads Duedahl, regionsrådsformand i Region Nordjylland.

Forsinkelser og budgetoverskridelser har længe plaget byggeprojektet, der siden 2020 har været underlagt skærpet tilsyn af Sundhedsministeriet. Samlet set er åbningsdatoen for hospitalet udskudt med to år og otte måneder fra den oprindelige tidsplan. Og det er altså særligt to entrepriser - nemlig el- og VVS - der er årsag til den store mængde tillægsarbejder, der forsinker byggeriet. Det viser det seneste statusnotat.

Ifølge Region Nordjylland er projektmaterialet behæftet med så mange fejl og mangler, at det har ført til problemer med at udføre arbejdet med de to entrepriser. Derfor har regionen anlagt en voldgiftssag mod Indigo Konsortiet, som er totalrådgiver på byggeriet.

Gammel sag giver nye udfordringer

Allerede i 2019 kom den første melding fra Region Nordjylland om, at projektmaterialet til el-entreprisen skabte problemer.

»Det er en gammel sag, der bliver ved med at give nye udfordringer. Så vidt jeg forstår problemet, så skubbes det efterslæb, man har herfra, til alt andet arbejde. Det er klart, at det ender med at blive rigtig dyrt, når man har en kæmpe byggeplads med rigtig mange folk, som ikke kan udføre deres arbejde fordi tingene bliver skubbet,« fortæller Mads Duedahl.

Voldgiftssagen mellem regionen og Indigo Konsortiet er endnu ikke afgjort, og derfor ønsker regionen ikke at gå i detaljer med sagen. I statusnotatet fremgår det dog, hvordan ekstraarbejde i forbindelse med fejlene gennem tiden har fået regningen på projektet til at vokse.

»I prognosen fra august 2020 udgjorde entreprenørkrav på betaling for ekstraarbejder som følge af fejl og mangler ca. 149 millioner kroner. Beløbet udgør pr. 31. januar 2022 ca. 271,3 millioner kroner,« står der.

Lars Kirkegaard, projektdirektør for Indigo Konsortiet ønsker ikke at kommentere de påståede fejl ved projekteringsmaterialet, men skriver i en mail til Ingeniøren;

»Vi kan bekræfte, at vi har en uoverensstemmelse, som løses på juridisk niveau, og vi færdiggør vores leverancer efter de tidsplaner, som bliver udstukket til os.
Vi bliver pt. honoreret for den forlængede byggeperiode og vil den vej igennem bidrage til at sikre fremdrift på byggepladsen frem mod afleveringen af NAU.«

Flere forsinkelser kan ikke udelukkes

Listen viser de uafklarede forhold, der potentielt kan medfører yderligere forsinkelser eller budgetoverskridelser Illustration: NAU

Folkene på den nordjyske byggeplads har også andre problemer at slås med, og regionen kan derfor ikke forsikre, at der ikke er yderlige forsinkelser på vej.

»Det kan vi absolut ikke, for hele statusnotatet er fyldt med forbehold. Det må jeg tage til efterretning. Betingelsen for, at det her ikke skal ende med en endnu større regning, er, at vi får gang i omsætningen på vores byggeplads,« siger Mads Duedahl.

Region Nordjylland peger blandt andet på, at det generelt er svært at skaffe både mandskab og materialer i byggebranchen.

Desuden er der en række andre uafklarede forhold, der giver usikkerheder i forbindelse med byggeriet. Eksempelvis griber flere dele af det senere byggeri ind i hinanden. Hvis der opstår problemer et sted, vil det altså påvirke andre dele af byggeriet.

Regning æder anlægsbudget

Region Nordjylland er allerede nu presset af de foreløbige budgetoverskridelser.

Samlet set er projektet gået 572 millioner kroner over budget. Udbetalingen af projektforsikring dækker 200 millioner, men de resterende 372 kroner skal hentes i regionens anlægsbudget. Det regionale anlægsbudget for 2022-2024 ligger på 208 millioner kroner. Dermed skal regionen altså finde 164 millioner kroner, hvis ikke budgetoverskridelserne skal gribe ind i fremtidige anlægsbudgetter.

Illustration: NAU

Derfor har Regionsrådet taget kontakt til Sundhedsministeren for at bede om et møde i håb om, at der kan udarbejdes en finansiel løsning med staten.

»Nu er vi der, hvor vi ikke kan finde mere på anlægspuljen, uden at det vil betyde alvorlige forringelser i forhold til anlægsinvesteringer på de øvrige matrikler. Derfor er vi nødt til at finde en løsning på finansieringen sammen med Sundhedsministeriet,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Set i bakspejlet, så var det nok en rigtig dårlig idé at sætte så mange store sygehusbyggerier i gang samtidig. Og det ser ud til disse sygehuset ikke bliver så super som forventet. Der synes også at være lidet bygningsmæssigt design innovation i disse byggeriers udseende, som borgerne skal se på i rigtig mange år.

  • 12
  • 0

Sygehuset bygges efter en udbudsrunde, hvor den nævnte totalrådgiver har siddet sammen med regionen.

Så går arbejdet igang, og der konstateres mangler, som nu hendøres til udbudsmaterialet.

Har entreprenørerne ukritisk bygget efter dårligt materiale og konstateres det først nu ?

eller

Har tilsynet konstateret manglerne, hvorefter entreprenøren forlanger betaling ?

eller

Har byggeriet forløbet uden påtale, og først i 13. time konstateres mangler ?

Jeg mangler at forstå årsager og virkninger, herunder en tidslinie for samme.

  • 9
  • 0

Det behøver man ikke et bakspejl for at se, at det var en dårlig ide. Allerede under forhandlingerne og ved vedtagelsen, var der rigtigt mange, der netop på pejede problemet i, at går igang med alle de nye super sygehus på EN gang, ville betyde man ville løbe tør for levenrandøre og ikke kunne bruge erfaringer fra de første i byggeriet af de sidste.

Nu her mange år efter vedtagelsen, er mere eller mindre alle forudsigelserne gået i opfyldelse og selv dem med skyklapper, der nægtede at se problemerne dengang, har nu et bakspejl, der kan hjælpe dem...

  • 6
  • 0

Det vilde er at der aldrig har været så meget gang i salget af håndvaske .. Tager man kurven for dette salg, vil man tydeligt kunne aflæse hvornår et offentligt-styret byggeri er 'afsluttet' :-o .. ironi kan forekomme ;-)

  • 2
  • 0

man ville løbe tør for leverandører og ikke kunne bruge erfaringer fra de første i byggeriet af de sidste.

ja - det burde have været samlet udbud... Men: det er SÅ vigtigt at de lokale høvdinge (regioner / kommuner) får lov at sætte deres markante fingeraftryk, og det skal jo passe i miljøet, og.... Og hvem skal så afgøre hvem der kommer først??? Dét ønsker INGEN at tage ansvar for. Suk....

  • 0
  • 0

Jeg har efterhånden hørt den historie Så maaange gange før. Byggeri er IKKE raketvidenskab. Det er et håndværk hvor man bruger velkendte konstruktionsprincipper, gennemprøvede materialer, standardmæssige arbejdsmetoder. Standardiserede produkter til El og VVS, hvor design og montage burde være tæt på rutinemæssigt. Så min konklusion er at byggeindustrien er befolket af inkompetente og useriøse fjolser som er skide ligeglade med stort set alle delprocesser af byggeriet. Et dårligt projektgrundlag er det som starter en dominoeffekt af fejl, som forplanter sig ned til den håndværker som skal udføre et arbejde på xxx antal timer. Mange håndværkere ser konstruktionstegninger som er fejlfyldte eller mangelfulde. Men der er absolut ikke nogen belønning for at påpege disse fejl, for der er ingen som gider at lytte til håndværkeren. Håndværkeren har kun den mulighed at tilsidesætte sin faglige viden og håndværksmæssige stolthed. På indgangen til alle større byggepladser burde der være et stort skilt med teksten: "Få fart på - for vi har en stram deadline. Vi har derfor ikke altid tid til at lave det ordentligt i første forsøg. Men bare rolig - for vi ALTID både tid og penge til at lave det om igen". Jeg kommer selv fra maskinindustrien, hvor jeg oplever en mere seriøs tilgang til kvalitet. Ved ikke hvorfor der er denne forskel imellem de 2 forskellige brancher.

  • 3
  • 2

ja - det burde have været samlet udbud..

Det giver jo ikke flere erfarne folk.

Det vil heller ikke ændre på at politikerne ville bygge sygehusene samtidigt.

Det vil ikke ændre på Lars Løkkes tese om at ministeriet kan ramme prisen præcist, hvilket har gjort at vigtige funktioner er skåret væk og at antallet af sengepladser er utilstrækkeligt på sygehusene, fordi budgettet ikke holder.

Endeligt løser det ikke det indlysende problem at man ikke kan uddanne og aflønne sygehuspersonale for de penge man kaster i mursten.

Supersygehusene baserer sig på en tvangstanke om at alt bliver bedre bare det er stort. Det blev solgt på en tese om specialisering, som er relevant for få procent af indlæggelserne. Og de helt specielle funktioner bliver alligevel ikke udført på alle supersygehusene.

Så er der "almindelige" behandlinger, som bare flyttes langt væk fra patienterne. Det kunne faktisk være interessant at se en samfundsværdiberegning, hvor patienter og pårørendes spildtid på vejene, blev beregnet på samme måde som vejprojekter. Og naturligvis en pris på de ekstra minutter i ambulance for syge/tilskadekomne.

Jeg ser supersygehusene som et mønstereksempel på hvor galt det går, når selvfede politikere mener at de skal detailstyre det hele fra Christiansborg.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten