Det er de samme gamle problemer med el- og VVS installationer, som fortsætter med at spøge på byggepladsen og forsinke byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital.
Det oplyser Region Nordjylland til Ingeniøren, efter at byggeriet tidligere på året endnu engang blev udskudt med et halvt år og byggebudgettet overskredet med yderligere 130 millioner kroner.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
ja - det burde have været samlet udbud..
Det giver jo ikke flere erfarne folk.
Det vil heller ikke ændre på at politikerne ville bygge sygehusene samtidigt.
Det vil ikke ændre på Lars Løkkes tese om at ministeriet kan ramme prisen præcist, hvilket har gjort at vigtige funktioner er skåret væk og at antallet af sengepladser er utilstrækkeligt på sygehusene, fordi budgettet ikke holder.
Endeligt løser det ikke det indlysende problem at man ikke kan uddanne og aflønne sygehuspersonale for de penge man kaster i mursten.
Supersygehusene baserer sig på en tvangstanke om at alt bliver bedre bare det er stort. Det blev solgt på en tese om specialisering, som er relevant for få procent af indlæggelserne. Og de helt specielle funktioner bliver alligevel ikke udført på alle supersygehusene.
Så er der "almindelige" behandlinger, som bare flyttes langt væk fra patienterne. Det kunne faktisk være interessant at se en samfundsværdiberegning, hvor patienter og pårørendes spildtid på vejene, blev beregnet på samme måde som vejprojekter. Og naturligvis en pris på de ekstra minutter i ambulance for syge/tilskadekomne.
Jeg ser supersygehusene som et mønstereksempel på hvor galt det går, når selvfede politikere mener at de skal detailstyre det hele fra Christiansborg.
Jeg har efterhånden hørt den historie Så maaange gange før. Byggeri er IKKE raketvidenskab. Det er et håndværk hvor man bruger velkendte konstruktionsprincipper, gennemprøvede materialer, standardmæssige arbejdsmetoder. Standardiserede produkter til El og VVS, hvor design og montage burde være tæt på rutinemæssigt. Så min konklusion er at byggeindustrien er befolket af inkompetente og useriøse fjolser som er skide ligeglade med stort set alle delprocesser af byggeriet. Et dårligt projektgrundlag er det som starter en dominoeffekt af fejl, som forplanter sig ned til den håndværker som skal udføre et arbejde på xxx antal timer. Mange håndværkere ser konstruktionstegninger som er fejlfyldte eller mangelfulde. Men der er absolut ikke nogen belønning for at påpege disse fejl, for der er ingen som gider at lytte til håndværkeren. Håndværkeren har kun den mulighed at tilsidesætte sin faglige viden og håndværksmæssige stolthed. På indgangen til alle større byggepladser burde der være et stort skilt med teksten: "Få fart på - for vi har en stram deadline. Vi har derfor ikke altid tid til at lave det ordentligt i første forsøg. Men bare rolig - for vi ALTID både tid og penge til at lave det om igen". Jeg kommer selv fra maskinindustrien, hvor jeg oplever en mere seriøs tilgang til kvalitet. Ved ikke hvorfor der er denne forskel imellem de 2 forskellige brancher.
ja - det burde have været samlet udbud... Men: det er SÅ vigtigt at de lokale høvdinge (regioner / kommuner) får lov at sætte deres markante fingeraftryk, og det skal jo passe i miljøet, og.... Og hvem skal så afgøre hvem der kommer først??? Dét ønsker INGEN at tage ansvar for. Suk....man ville løbe tør for leverandører og ikke kunne bruge erfaringer fra de første i byggeriet af de sidste.
Det vilde er at der aldrig har været så meget gang i salget af håndvaske .. Tager man kurven for dette salg, vil man tydeligt kunne aflæse hvornår et offentligt-styret byggeri er 'afsluttet' :-o .. ironi kan forekomme ;-)
Det behøver man ikke et bakspejl for at se, at det var en dårlig ide. Allerede under forhandlingerne og ved vedtagelsen, var der rigtigt mange, der netop på pejede problemet i, at går igang med alle de nye super sygehus på EN gang, ville betyde man ville løbe tør for levenrandøre og ikke kunne bruge erfaringer fra de første i byggeriet af de sidste.
Nu her mange år efter vedtagelsen, er mere eller mindre alle forudsigelserne gået i opfyldelse og selv dem med skyklapper, der nægtede at se problemerne dengang, har nu et bakspejl, der kan hjælpe dem...
Sygehuset bygges efter en udbudsrunde, hvor den nævnte totalrådgiver har siddet sammen med regionen.
Så går arbejdet igang, og der konstateres mangler, som nu hendøres til udbudsmaterialet.
Har entreprenørerne ukritisk bygget efter dårligt materiale og konstateres det først nu ?
eller
Har tilsynet konstateret manglerne, hvorefter entreprenøren forlanger betaling ?
eller
Har byggeriet forløbet uden påtale, og først i 13. time konstateres mangler ?
Jeg mangler at forstå årsager og virkninger, herunder en tidslinie for samme.
Set i bakspejlet, så var det nok en rigtig dårlig idé at sætte så mange store sygehusbyggerier i gang samtidig. Og det ser ud til disse sygehuset ikke bliver så super som forventet. Der synes også at være lidet bygningsmæssigt design innovation i disse byggeriers udseende, som borgerne skal se på i rigtig mange år.