Supersygehus ramt af forsinkelser: Problemer med el og VVS hjemsøger byggeriet

Plus7. marts 2022 kl. 05:137
Supersygehus ramt af forsinkelser: Problemer med el og VVS hjemsøger byggeriet
Nyt Aalborg Universitetshospital er et af Danmarks seks nye "supersygehuse". Illustration: NAU.
Problemerne med byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital fortsætter, og ifølge Region Nordjylland kan de ledes tilbage til et særdeles mangelfuldt projektmaterialet til VVS- og elinstallationerne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er de samme gamle problemer med el- og VVS installationer, som fortsætter med at spøge på byggepladsen og forsinke byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital.

Det oplyser Region Nordjylland til Ingeniøren, efter at byggeriet tidligere på året endnu engang blev udskudt med et halvt år og byggebudgettet overskredet med yderligere 130 millioner kroner.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
8. marts 2022 kl. 08:07

ja - det burde have været samlet udbud..

Det giver jo ikke flere erfarne folk.

Det vil heller ikke ændre på at politikerne ville bygge sygehusene samtidigt.

Det vil ikke ændre på Lars Løkkes tese om at ministeriet kan ramme prisen præcist, hvilket har gjort at vigtige funktioner er skåret væk og at antallet af sengepladser er utilstrækkeligt på sygehusene, fordi budgettet ikke holder.

Endeligt løser det ikke det indlysende problem at man ikke kan uddanne og aflønne sygehuspersonale for de penge man kaster i mursten.

Supersygehusene baserer sig på en tvangstanke om at alt bliver bedre bare det er stort. Det blev solgt på en tese om specialisering, som er relevant for få procent af indlæggelserne. Og de helt specielle funktioner bliver alligevel ikke udført på alle supersygehusene.

Så er der "almindelige" behandlinger, som bare flyttes langt væk fra patienterne. Det kunne faktisk være interessant at se en samfundsværdiberegning, hvor patienter og pårørendes spildtid på vejene, blev beregnet på samme måde som vejprojekter. Og naturligvis en pris på de ekstra minutter i ambulance for syge/tilskadekomne.

Jeg ser supersygehusene som et mønstereksempel på hvor galt det går, når selvfede politikere mener at de skal detailstyre det hele fra Christiansborg.

6
7. marts 2022 kl. 23:09

Jeg har efterhånden hørt den historie Så maaange gange før. Byggeri er IKKE raketvidenskab. Det er et håndværk hvor man bruger velkendte konstruktionsprincipper, gennemprøvede materialer, standardmæssige arbejdsmetoder. Standardiserede produkter til El og VVS, hvor design og montage burde være tæt på rutinemæssigt. Så min konklusion er at byggeindustrien er befolket af inkompetente og useriøse fjolser som er skide ligeglade med stort set alle delprocesser af byggeriet. Et dårligt projektgrundlag er det som starter en dominoeffekt af fejl, som forplanter sig ned til den håndværker som skal udføre et arbejde på xxx antal timer. Mange håndværkere ser konstruktionstegninger som er fejlfyldte eller mangelfulde. Men der er absolut ikke nogen belønning for at påpege disse fejl, for der er ingen som gider at lytte til håndværkeren. Håndværkeren har kun den mulighed at tilsidesætte sin faglige viden og håndværksmæssige stolthed. På indgangen til alle større byggepladser burde der være et stort skilt med teksten: "Få fart på - for vi har en stram deadline. Vi har derfor ikke altid tid til at lave det ordentligt i første forsøg. Men bare rolig - for vi ALTID både tid og penge til at lave det om igen". Jeg kommer selv fra maskinindustrien, hvor jeg oplever en mere seriøs tilgang til kvalitet. Ved ikke hvorfor der er denne forskel imellem de 2 forskellige brancher.

4
7. marts 2022 kl. 12:52

Det vilde er at der aldrig har været så meget gang i salget af håndvaske .. Tager man kurven for dette salg, vil man tydeligt kunne aflæse hvornår et offentligt-styret byggeri er 'afsluttet' :-o .. ironi kan forekomme ;-)

3
7. marts 2022 kl. 11:45

Det behøver man ikke et bakspejl for at se, at det var en dårlig ide. Allerede under forhandlingerne og ved vedtagelsen, var der rigtigt mange, der netop på pejede problemet i, at går igang med alle de nye super sygehus på EN gang, ville betyde man ville løbe tør for levenrandøre og ikke kunne bruge erfaringer fra de første i byggeriet af de sidste.

Nu her mange år efter vedtagelsen, er mere eller mindre alle forudsigelserne gået i opfyldelse og selv dem med skyklapper, der nægtede at se problemerne dengang, har nu et bakspejl, der kan hjælpe dem...

2
7. marts 2022 kl. 11:24

Sygehuset bygges efter en udbudsrunde, hvor den nævnte totalrådgiver har siddet sammen med regionen.

Så går arbejdet igang, og der konstateres mangler, som nu hendøres til udbudsmaterialet.

Har entreprenørerne ukritisk bygget efter dårligt materiale og konstateres det først nu ?

eller

Har tilsynet konstateret manglerne, hvorefter entreprenøren forlanger betaling ?

eller

Har byggeriet forløbet uden påtale, og først i 13. time konstateres mangler ?

Jeg mangler at forstå årsager og virkninger, herunder en tidslinie for samme.

1
7. marts 2022 kl. 10:00

Set i bakspejlet, så var det nok en rigtig dårlig idé at sætte så mange store sygehusbyggerier i gang samtidig. Og det ser ud til disse sygehuset ikke bliver så super som forventet. Der synes også at være lidet bygningsmæssigt design innovation i disse byggeriers udseende, som borgerne skal se på i rigtig mange år.