Superstjerne i stamcelleforskning kommer til dansk center

Det danske stamcellecenter (DanStem) på Københavns Universitet har netop indgået en aftale med professor Joshua Brickman, der flytter en stor del af sin forskningsgruppe fra University of Edinburgh til København. Han skal være forskningsleder i centret fra 1. oktober, og hos DanStem er direktør Henrik Semb stolt af ansættelsen.

»Da jeg sagde ja til stillingen som leder af DanStem, var det en vigtig faktor for mig, at jeg kunne få lov til at finde det drømmehold, jeg gerne ville opbygge centeret omkring. Jeg ville blandt andet rekruttere folk, der repræsenterede stærk videnskab inden for embryonale stamceller, og her har Joshua meget stærke kompetencer,« siger han til ing.dk.

Samarbejde og store bevillinger

DanStem har fået en bevilling fra Det Strategiske Forskningsråd på 64,8 millioner kroner, og Novo Nordisk Fonden har spyttet yderligere 350 millioner i kassen, og netop det sikre økonomiske fundament er en af årsagerne til, at det er lykkedes at tiltrække Joshua Brickman, vurderer Henrik Semb. Det er dog også en moderne struktur, som virker tiltalende for forskerne.

DanStem, der hører under Københavns Universitet, har rekrutteret en af de førende forskere inden for embryonale stamceller. foto: Fraunhofer Illustration: Fraunhofer

»Dette er et center, hvor vi kommer til at arbejde meget interaktivt og med store synergier. Vi deler rum, forskningsværktøjer og har fælles laboratoriemøder. Det bliver et miljø med en stærk ledelse, et fælles mål, og man samarbejder meget. Samtidig er et kriterium, at man skal ville lave så god forskning som muligt, og det er noget, folk virkelig gerne vil være en del af,« fortæller Henrik Semb.

Han er i løbende kontakt med andre forskere, som potentielt kan blive Joshua Brickmans kolleger, men vil endnu ikke løfte sløret for, hvem det kan være. Men ambitionen er klar: Danmark skal på internationalt niveau inden for stamcelleforskning.

»I Danmark er stamcelleforskningen ikke ret stærk, så hvis vi skal nå op på et internationalt niveau meget hurtigt, har centret behov for at rekruttere nogle stærke forskningsgrupper,« påpeger Henrik Semb.

Fokus på diabetes og kræft

Joshua Brickman selv ser frem til at få præsenteret sine nye kolleger og at komme i gang med sit nye arbejde i København.

»Jeg er meget glad for de rammer, som det er lykkedes at skabe gennem større, målrettede bevillinger, og jeg glæder mig til det frugtbare, videnskabelige samarbejde, der ligger forude med både Henrik Sembs gruppe og andre internationalt førende stamcelleforskere, der flytter til København for at blive en del af centret inden for det næste halve år,« siger han.

DanStems forskning er fokuseret på at udvikle nye stamcellebaserede behandlingsmetoder til diabetes og kræft. Forskerne studerer de basale mekanismer i stamceller for at udvikle disse til nye, insulindannende celler. Inden for kræftforskningen forsøger forskerne at identificere og karakterisere særlige cancer-stamceller, som blandt andet kan være årsag til brystkræft.