Supersoniske chokbølger skal komprimere CO2

Det amerikanske firma Ramgen Power Systems har modtaget omkring 100 millioner kroner i støtte til at opskalere en CO2-kompressor.

Kompressoren er unik, fordi den anvender supersoniske chokbølger til at komprimere CO2 til flydende væske. Det er nødvendigt, hvis CO2, der er renset ud af røgen på kraftværker, skal pumpes dybt ned i undergrunden.

CO2-lagring under jorden, også kaldet CCS, diskuteres mange steder i verden som en mulig løsning på, hvordan vi mindsker udledningen af drivhusgasser, og i EU er der planer om at bygge 10-12 CCS-anlæg inden 2015.

Et af hovedargumenterne mod CO2-lagring har været, at det er for dyrt og kræver for meget energi. Det problem påstår Ramgen at kunne løse med CO2-kompressor, som firmaet har døbt "Rampressor".

Navnet henviser til, at Rampressors måde at komprimere CO2 på er kraftigt inspireret af såkaldte ramjet-motorer, der anvendes i jagerfly.

Rambuk skaber chokbølger

I en ramjet-motor komprimeres luft, når en 'rambuk' i motorens forreste del bremser luften med en sådan kraft, at der dannes supersoniske chokbølger, og trykket stiger dramatisk. Herefter tilføres brændstof, og der skabes fremdrift.

I Rampressoren kopieres denne effekt ved, at CO2 pumpes ind i et cirkelformet kammer, hvor en skive roterer med supersonisk hastighed. Skiven har tre hævninger, der agerer rambuk og derved skaber chokbølger og en stigning i trykket præcis som i en ramjet-motor. Trykket komprimerer CO2'en til en flydende væske, og den kan herefter pumpes videre ned i jorden.

Med de 100 millioner kroner ekstra i ryggen regner Ramgen med at have en opskaleret udgave af Rampressor med 13.000 hestekræfter klar til januar 2011.

Dokumentation

Læs mere på Ramgen Power Syestems hjemmeside

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er nok bare mig der ikke er helt med, men hvordan kan man have chokbølger i en gas som er supersonisk? De udbreder sig vel netop ved lydens hastighed i mediet? Det er måske slet ikke bølgerne der er supersoniske, men den omtalte skive? Hmm... tror lidt journalisten vrøvler.

 • 0
 • 0

Normale lydbølger udbreder sig med lydens hastighed. Chokbølger, som ses fx foran fly ved hastigheder større end lydens, er resultatet af en ekstrem trykforskel som fremkommer netop fordi den komprimerede luft ikke kan undslippe som lydbølger. Da der ikke længere er tale om en normal lydbølge er chokbølgen ikke begrænset af fysikken for den type bølger, men kan udbrede sig med større hastigheder afhængigt af betingelserne.

Som eksempel kan nævnes at det brag man hører fra overlydsfly stammer fra den chokbølge som flyet danner. Når chokbølgen bevæger sig væk fra flyet begynder den at aftage i styrke og omdannes til en normal bølge. Samme fænomen kan høres i tordenvejr, hvor lyn producere en chokbølge når luften kortvarigt ophedes til et par tusinde grader.

 • 0
 • 0

...njae... Ved flyvning ved lydens hastighed overlejrer de udsendte lydbølger hinanden, hvorved amplituden bliver enorm - dermed dannes braget. Jeg er enig i, at under højt (luft)tryk vil lydens hastighed i mediet også øges, men uanset hvordan det vendes, kan der kun være én udbredelseshastighed for lyd i et givet medie ved et givet tryk. Derfor må de almindelige fysiske love for overlejrede bølger også gælde ved lydens hastighed.

Noget helt andet er det usunde i endnu engang at forsøge at løse problemerne ved affaldsdeponi. Det skal forhåbentlig kun opfattes som en måde at købe tid på til at finde en vedvarende løsning.

 • 0
 • 0

Uønskede ting har man siden tidernes morgen gravet ned, eller dumpet i havet...og det man ikke kan se....ja det er jo væk...ikke sandt.

Hvilken sikkerhed har man for at den CO2 man pumper ned i undergrunden forbliver der til evig tid?

Hvis man mener, at metoden er sikker, hvorfor frembringer man så ikke CO2 fri energi istedet , og pumper affaldsstofferne ned jorden på samme måde. Så sparer man energien til at komprimere CO2 til en væske

 • 0
 • 0

SciFi

Eller, der blev brugt SciGen: programmet der producerer videnskabeligt ævl.

Sagen er jo, at vi forventer nyheder indenfor CO2-religion fra ing.dk. Og det genererer de i en lind strøm. Hvis man kom fra en anden planet og bare læste ing.dk, ville man tro der var en halv mia. elbiler på Jorden, el blev genereret udelukkende af vind (som selvf. blæste konstant), og Jordens kerne bestod af CO2 i fast form.

Se lige atiklen om Government Motors, der vupti har en bil der kan klare 97km/l. Alle overbyder hinanden, men der er milevidt mellem dagdrømmene og virkeligheden.

Virkeligheden er at Kina pumper enormt meget CO2 (og kulsod) ud og ingen planer har om at reducere. Tag lige forbi det lokale byggemarked og se hvor meget der er produceret i Kina. Den kinesiske industri er et gigantisk kulfyret lokomotiv som ingen kan standse.

 • 0
 • 0

Normale lydbølger udbreder sig med lydens hastighed. Chokbølger, som ses fx foran fly ved hastigheder større end lydens, er resultatet af en ekstrem trykforskel som fremkommer netop fordi den komprimerede luft ikke kan undslippe som lydbølger

Hvis du tager en plade og skovler den gennem luften med en hastighed over lydens, så vil du selvsagt samle luft op foran pladen, og denne luft som bevæger sig med overlydshastighed. Det betyder dog ikke at en bølge bevæger sig med overlydshastighed. Lige så lidt som det er en supersonisk bølge hvis du tager en tank med luft og fragter den med overlydshastighed.

Som jeg forstår metoden, uden at læse andre steder, så handler det egentlig om at skovle luft sammen, som med pladen. Hvis man skubber bagpå hurtigere end trykket kan fordele sig fremad, så stiger trykket og gassen kan ende i væskeform... uden supersoniske bølger dog ;-)

 • 0
 • 0

Den kinesiske industri er et gigantisk kulfyret lokomotiv som ingen kan standse.

Kineserne er ellers ret fokuserede på at standse - ikke industrien men kulforbruget. Dertil bygges store dæmninger og vindmølleparker. Så vidst jeg har forstået, så er det gået op for kineserne at klimaforandringer (de der løgnhistorier som kun holdes i live fordi vi her i vesten har en løgnagtig regering der bla bla.. rant) vil ramme kina ret hårdt.. en masse oversvømmelser og ørkendannelse... og modsat en humoristisk statistiker, så kan de godt se at det ikke alt i alt er neutralt.

 • 0
 • 0

Uanset metoden og det supersoniske, kan jeg ikke se hvordan det skulle blive billigere. Ifald det krævede mindre energi, end ellers, måtte der være mulighed for en evighedsmaskine. Og så behøver vi slet ikke at pumpe C02'en nogen steder hen.

 • 0
 • 0

Hvis det virker, er der vel tale om en billig måde at lave en varmepumpe.

 • 0
 • 0

Bjarke Mønnike:

Hvis man mener, at metoden er sikker, hvorfor frembringer man så ikke CO2 fri energi istedet , og pumper affaldsstofferne ned jorden på samme måde.

Ja præcis, så er man nemlig lige vidt!

 • 0
 • 0

Så vidst jeg har forstået, så er det gået op for kineserne at klimaforandringer (de der løgnhistorier som kun holdes i live fordi vi her i vesten har en løgnagtig regering der bla bla.. rant) vil ramme kina ret hårdt

Mon ikke nærmere det er for at forbedre det regionale miljø (såsom partikelforurening) end klimaet?

 • 0
 • 0

[quote]Så vidst jeg har forstået, så er det gået op for kineserne at klimaforandringer (de der løgnhistorier som kun holdes i live fordi vi her i vesten har en løgnagtig regering der bla bla.. rant) vil ramme kina ret hårdt

Mon ikke nærmere det er for at forbedre det regionale miljø (såsom partikelforurening) end klimaet?[/quote] Det er det nok også, og bestemt ikke uden grund, men udsigten til et varmere klima og især flere og voldsommere tyfoner, især i det sydøstlige Kina hvor så mange mennesker bor og arbejder, og som er drivkraften i den Kinesiske økonomi, er et tema der er meget stor opmærksomhed på i Kina.

Samtidig har de også set vækstmulighederne i grøn teknologi.

Men hvorom alting er, det er til meget stor gavn for hele verden, at Kina tager denne udfordring alvorligt, uanset hvad der driver dem!

 • 0
 • 0

Peter Hansen har desværre nok temmelig meget ret. Men ikke helt! - Kina bygger som bekendt vandkraftværker (eet MEGET stort), kernekraftværker og masser af vindmøller, men slet ikke nok. Så kullene vil nok dominere - indtil udvindingen aftager - og bliver for dyr! - Om to hundrede år!!!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten