Superradio får dit trådløse netværk til at række tre kilometer

Snart kan du forbinde bygninger, der ligger op til tre kilometer fra hinanden, med et trådløst bredbåndsnet baseret på en af wi-fi-standarderne, IEEE 802.11a.

Firmaet Ovislink har lanceret et produkt, som ved hjælp af en ny superradio, der sender med 23 dBm og to retningsbestemte antenner på 14 dBi, kan sende 108 megabit per sekund over lange afstande.

Airmax5 er produktet døbt, sandsynligvis fordi det sender i det licensfrie frekvensbånd omkring fem gigaherz. Langt de fleste andre wi-fi-netværk bruger et andet licensfrit bånd, 2,4 GHz, og derfor er risikoen for interferens langt mindre på fem GHz.

Fordelen ved at forbinde bygninger direkte med trådløst netværk er, at kunderne slipper for at leje dedikerede telelinjer, der som oftest er dyre.

Kabinettet er selvfølgelig vandtæt, og systemet kan strømfødes via Ethernetkablet, så længe afstanden er under 100 meter. Endelig er der monteret en diode, der lyser, når antennen er stillet korrekt ind, således at man hurtigt kan se, om den peger i den rigtige retning.

Dokumentation

Hjemmeside for Airmax5

Emner : Wi-Fi
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Selvom man bruger frie radiobånd er der licens regler som skal overholdes. I dette tilfælde er det ikke lovligt at sende med 23 dbi som er cirka 350mw. Med 14 dbi antenne vil det give ca 6 watt udstråling. Det er kun tilladt at sende med 100 mw fra antennen. (nogle lande 200mw punkt til punkt) Derfor ulovligt udstyr som dette vil generer mange. Som WISP udbyder i det sydlige Spanien taler jeg af en vis erfaring. Desværre ses der en masse udstyr som udstråler en masse energi, og anvender ikke standart protokoller, og derfor forstyrrer andre. Der er kun et vist antal fri kanaler, og 108 mbit vil mindst bruge 2 kanaler. Der er kun 18 fulde kanaler på 5,6 Ghz (54Mbit/stk). Hilsen Kim

 • 0
 • 0

Desværre ses der en masse udstyr som udstråler en masse energi. Hilsen Kim

Der sendes ikke med "mere" energi ved at sætte en antende på !

Arealet der bliver forstyret er ikke støre en ved en rund ståle antende.

Lars

 • 0
 • 0

Jeg forstår artiklen således, at 'den sender med 23 dBm', altså at senderens udgangseffekt er 200 mW, som tilføres en antenne med et gain på 14 dBi. Derfor fås en eirp på 23+14=37 dBm, svarende til ca. 5 watt eirp.

Artiklen nævner, at udstyret anvender IEEE 802.11a standarden, så vi skal have fat på IT- og Telestyrelsens radiogrænseflade 00 007 på side 3 under punkt 1. Her står at 1 watt eirp er max, så hvis det forholder sig som ovenstående, så er udstyret ulovligt at anvende i Danmark.

Hilsen Sven

 • 0
 • 0

EIRP er det magiske ord her.

Som Kim Jørgensen skriver må du udsende 20dBm EIRP, og her tæller forstærkningen i antennen med! (Wikipedia kan forklare EIRP)

 • 0
 • 0

Det er ikke korrekt.

Radiogrænseflade 00 007 (herligt nummer, for øvrigt...) tillader 1 watt eirp i frekvensområdet 5470 MHz - 5725 MHz.

Hilsen Sven

 • 0
 • 0

ETSI (det "samarbejde" som .dk har copy+pastet begrænsninger fra) begrænser udstrålingen til 1000 mW ERP.

ERP er den effekt man skulle bruge hvis senderen sender gennem en 0 gain antenne for at opnå den signalstyrke man ser.

Mao vil man med en 23 dBi gain panel antenne få 43 dBm ERP hvis man spænder en 100 mW sender på den 43 dBm er noget der ligner 20 W, hvis jeg kan hovedregning.

Hvis man lovligt vil bruge en 23 dBi antenne skal man sende med 7 dBm eller 5 mW.

Problemet er at man har begrænset rækkevidden af 802.11 udstyr voldsomt ved at man i tvinger alle sendere til at sende meget svagt for at holde sig under 1000 mW ERP så det kun er modtageren der får glæde af at have højere gain fra antennen.

Den eneste farbare løsning til langdistance 802.11 at ignorere lovgivning helt, heldigvis er der indbygget en lille notits loven hvor der står noget i stil med: "Vi behandler ikke klager, så gør som du vil.".

Jeg kan i øvrigt varmt anbefale denne 22 dBm radio, man kan nemt skrue en 23 dBi panel antenne på den og få et helt fantastisk godt point-to-point link: http://www.interprojekt.com.pl/ubiquiti-bu...

De andre produkter fra Ubiquity er også interessante: http://www.interprojekt.com.pl/Ubiquiti_Ne...

 • 0
 • 0

I det fri 5 Gigahertz bånd 5150 - 5825 MHz, må der max udsendes 1 Watt, jeg mener det er til fordeling hele vejen rundt, hvis du sætter en retningsantenne på, så skal senderens styrke reduceres tilsvarende, det er alså ikke lovligt at øge sendestyrken ved at koncentrere alt energien i en bestemt retning.

http://www.it-borger.dk/sikkerhed/mobiltel...

Hvis signalet er meget retningsbestemt og du kun lytter på et smalt felt omkring den modstående antenne, så får du et kanon godt signal støjforhold.

Gode precist monterede antenner og god elektronik, er meget bedre end mangedobling af effekten.

 • 0
 • 0

Faktisk er det sådan at et echo signal kan være temmelig forstyrende. Derfor er store effekter nogle gange med til at forstyrre en selv. I England sikkert også i Danmark kan man købe Video transmitters, som er ellers glimrende til at forstyrre al netværkstrafik via WIFI både på 2,4 og 5,6 Ghz. Der burde i forbindelse med frie radio frekvenser have været bestemmelser om hvilke protokoller som der må sendes med, da flere enheder som bruger samme protokol (beregnet til formålet) kan sikre at mange flere kan anvende samme frekvenser uden at forstyrre væsentligt. Så hvor end det er upopulært, så er kontrol med hvem, hvor, og med hvad der bruges nødvendigt. Specielt gadgets som sælges billigt vejrstationer, overvågningskameraer, og andet burde ligge under myndigheds kontrol før muligt salg, for at sikre udstråling, og andre parametre såsom effekt overholdes. Derved ville et sådan accesspoint som her, være kommet til Europa. Hvis billedet er korrekt så er antennen indbygget, og dermed er enheden, i sin udformning ulovlig.

 • 0
 • 0

Hvis billedet er korrekt så er antennen indbygget, og dermed er enheden, i sin udformning ulovlig.

Hvis antennen er indbygget, så må enheden formodes at være lovlig, når fabrikanten kender antennens forstærkning, må senderen være reduseret så max effekt ikke kan overskrides.

Omvendt hvis en sender sælges med løst tilbehør, så kan fabrikanten ikke vide om der tilsluttes en rundtstrålende eller en retningsantenne, og så er en ulovlig konfiguration nærliggende.

 • 0
 • 0

Jeg måber og føler mig dum af at læse artiklen. Jeg forstår nemlig ikke ret meget udover, at virksomheden Airlive har konstrueret noget wi-fi, som med magi kan sende meget længere end alt andet. Journalisten, Mads Ølholm, refererer bare en pressemeddelelse for produktet Airmax 5. Han har ikke tid eller indsigt til at stille spørgsmål til teknologien bagved. Her er pressemeddelelsen: http://69.64.87.53/airlive_fileserver/uplo...

Tak til alle de kritiske ingeniører, som ved noget og kan berige artiklen med indsigt.

 • 0
 • 0

Udstyr i de licensfrie frekvensområder, er begrænset til at må sende med en bestemt udstrålet effekt - og så er det ligemeget hvordan man udsender signalet (rundstrålet eller retningsbestemt) Som også nævnt i tidligere indlæg, er der flere reflektioner ved højere effekt, og dette er kun brugbart ved COFDM modulation. Man kan med fordel bruge high gain på modtageren, og dermed opnå større rækkevidde, men det hjælper jo ikke meget, når det er en duplex forbindelse. Vil du langt, så brug to simplex systemer, med high gain antenner på modtagerne - men dyrt :-) PS: Man kan let sende 40 km med EIRP på 40 dBm

 • 0
 • 0

Kan kun give de folk ret i at det er ulovligt ,har lavet lidt research siden jeg læste artiklen ,og det er klart ulovigt her i DK ,og også i resten af norden ,idet lovgivningen er meget ens på det punkt !

 • 0
 • 0

Endelig skal IT- og Telestyrelsen bemærke, at der allerede i dag er muligheder for tilladelsesfrit at anvende frekvenser, hvor der er højere tilladt sendestyrke. Dette er eksempelvis tilfældet i 5 GHz frekvensbåndet. I relation hertil skal ITog Telestyrelsen bemærke, at det tilladelsesfrie frekvensbånd 5,470-5,725 GHz, hvor der tillades en maksimal sendestyrke på 1 W, i december 2006 blev udvidet med frekvensbåndet 5,725-5,875 GHz, hvor den maksimale sendestyrke er fastsat til 4 W.

 • 1
 • 0

I den forbindelse. Jeg har med savl ned af hagen set Alfa AWUS036 der er på 2000 mw. Vil det så være ulovligt at benytte her i Danmark ? Jeg synes det er lidt svært at finde konkret info på. Jeg ville gerne have noget i den stil. Altså det mest kraftige wifi der er tilladt her. Men ved nogen tilfældigvis hvad der er det maksimale jeg kan købe til alm wifi ?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten