Supermus med ekstremt stofskifte overrasker genforskere

Illustration: Wikimedia

Almindelige mus kan godt stikke snuden ned i høkassen igen, hvis de tænker på at konkurrere med de mus, som amerikanske forskere har skabt gennem de seneste fem år.

Ved at foretage en modifikation af et enkelt gen har de fået musenes stofskifte til at gå amok med det resultat, at de lever længere, er frugtbare i længere tid, er mere udholdende, spiser over dobbelt så meget som almindelige mus, og stadig formår at holde sig fit.

Mens normale mus ikke kan få unger efter deres et-års-fødselsdag, så kan supermusene stadig føde unger i en alder af 2,5 år. Omregnet til menneskeår svarer det til, at en 80-årig kvinde får børn.

Forsøg i trædemøller har også vist, at musene er i stand til at løbe mellem fem og seks kilometer med en hastighed på 20 meter i minuttet i seks timer, før de giver op.

Årsagen er, at forskerne fra Ohio i USA har modificeret genet phosphonenolpyruvate carboxykinase, forkortet PEPCK-C, der styrer stofskiftet hos både mennesker og dyr.

I musenes tilfælde er stofskiftet øget så markant, at musene opfører sig som overgearede damp-børn, men den tilføjelse, at de er meget aggressive.

»Det var tydelige lige fra starten, at musene var meget anderledes end normale mus. Helt fra fødslen løb PEPCK-C-musene konstant rundt i deres bur,« siger Parvin Hakimi, forsker ved Hanson laboratoriet ved Case Western Reserve University i Ohio i en pressemeddelelse.

Musekroppen omstiller sig til større energiproduktion

De amerikanske forskere har genmodificeret musene i et forsøg på at lære mere om sammenhængen mellem kost og motion, men det faktum, at en enkelt genmodifikation kan ændre musenes egenskaber så radikalt, er kommet bag på dem.

Genmodifikationen har nemlig også betydet, at koncentrationen af mitokondria i musenes muskler er ti gange højere end hos normale mus. Og det hæver energiproduktionen betydeligt.

Samtidig har forskerne konstateret, at selv om supermusene udsættes for store fysiske anstrengelser, så er koncentrationen af mælkesyrer i deres muskler stadig meget lav.

Det forklarer forskerne med, at PEPCK-musene hovedsageligt bruger fedtsyrer til deres energiforbrug, mens almindelige mus i højere grad bruger kroppens kulhydrater til at producere energi, hvilket skaber mælkesyrer.