Selvom de færreste måske forbinder supermarkeder med solskin og lys, kan det nu lade sig gøre at bruge solcelleteknologi til at holde gang i butikkernes elektroniske prisskilte. Det sker ved hjælp af teknologi, hvor man høster energi fra den indedørs belysning.
Det er forskningsinstituttet Force Technology, der er gået sammen med virksomheden East West Instore Solutions, der blandt andet leverer de elektroniske prisskilte til Coop’s butikker. Force Technology har lavet en prototype på det selvforsynende prisskilt, som er blevet testet i en lille butik i Coop’s hovedkvarter i Albertslund.
»Vi kendte ikke så meget til energy harvesting og teknologiens muligheder inden projektet startede. Det var en aha-oplevelse for os, at vi i et lokale uden sollys godt kan høste energi, som kan levere strøm til prisskiltene,« siger Michael Kastrupsen, CEO i East West Instore Solutions ifølge en pressemeddelelse.
To millioner batterier udskiftes manuelt
Fordelene ved de selvforsynende skilte er, at de holder længere og er billigere i vedligeholdelse.
Læs også: Pacemakere skal drives af solceller placeret under huden
De eksisterende prisskilte har hver især to batterier, som skal udskiftes cirka hver femte til syvende år. Men med 700 butikker og mere end en million elektroniske prisskilte fordelt i hele landet, bliver det hurtigt et tidskrævende og dyrt arbejde at udskifte batterierne manuelt.
»Derudover er det en ulempe for miljøet, når to millioner batterier udskiftes. Derfor har det været en interessant sag for os at teste, om man kan høste energi fra butikkens indendørs belysning,« fortæller Svend Envoldsen, Senior Innovation Specialist, COOP Danmark.
Energi i overskud giver nye muligheder
Samtidig har det vist sig, at de soldrevne prisskilte faktisk genererer mere energi, end de bruger på at vise prisen. Derfor kan teknologien også vise sig at medføre nye muligheder.
Læs også: Eksotiske former af silicium kan give hurtige computerchips og effektive solceller
»I demoprojektet har vi fundet ud af, at energy harvesting løsningen producerer mere energi end prisskiltet bruger. Det åbner for andre muligheder. For eksempel kan man med sensorer detektere kundeaktivitet foran prisskiltet eller monitorere om hylden er tom eller fyldt,« fortæller Lead Specialist, Johan Pedersen, FORCE Technology.
East West Instore Solutions kan ikke sige, hvornår de nye prisskilte er klar til salg, men fortæller at de ser muligheder for det nye produkt på et internationalt marked, når løsningen er færdigudviklet.
