Supermarkeder kræver kontrol mod kopi-pesticider

Hvis rester af ulovlige kopi-pesticider dukker op i fødevarer i supermarkeder, kan det blive butikkerne, der hænger på den. Derfor kræver butikkerne nu, at myndighederne dæmmer op for brugen af kopierede sprøjtegifte, skriver Berlingske.

»Vi har ikke ekspertise eller energi til at undersøge den slags. Det må ligge hos myndighederne. De må kontrollere, om landbruget overholder lovgivningen og sprøjter med tilladte pesticider. I yderste konsekvens kan Dansk Supermarked blive inddraget, hvis vi sælger varer med indhold af giftstoffer til forbrugerne,« siger indkøbsdirektør Morten Petersen fra Dansk Supermarked til avisen.

Kravet kommer, efter at avisen tidligere på ugen kunne berette, at der hvert år importeres ulovlige kopi-pesticider af dårlig kvalitet til Europa for milliarder.

Miljøminister Ida Auken (SF) vil danne sig et overblik over, hvor stort problemet er. Derefter vil hun overveje, om Miljøstyrelsen skal til at tage prøver fra pesticiddunkene, når kontrollanterne besøger landmændene. Det gør de ikke i dag, de nøjes derimod med at se på etiketten.

»Jeg har bedt styrelsen om at tage et møde med pesticidfirmaernes brancheorganisation, Dansk Planteværn. Finder jeg ud af, at der er tale om et større problem, end Miljøstyrelsen hidtil har antaget, så skal der ses på, hvad vi kan gøre,« siger Ida Auken.

Oftest er den indsmuglede og forfalskede gift forklædt som almindelige og godkendte produkter, og de distribueres i emballage og med etiketter, der ser helt tilforladelige ud selv for branchefolk ved første øjekast. Men i værste fald kan forfalskningerne give mennesker kræft og hormonforandringer.

De ukurante pesticider indeholder kemi af en dårligere kvalitet end originalerne. Oftest produceres de i Kina eller i østeuropæiske lande.

Læs historien på b.dk og i dagens udgave af Berlingske

Emner : Vandmiljø
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

http://www.b.dk/nationalt/fup-med-plantegi...

Intet sted i denne artikel fra b.dk, hvorfra INGENIØREN har hentet denne artikel, nævnes hverken "landbruget" eller "gift".

Der fokuseres på ren svindel med billige kopiprodukter fra store aktører - og igen er det klart, at det er de gamle baltiske sovjetstater, der er indblandet i denne import fra især Kina. - De er jo både vandt til billige men dårlige produkter derfra og vandt til, at måtte ty til korruption for at overleve. - Det oplyses tilmed, at intet synes at være solgt i Danmark, men at der har været forsøg på det, som er blevet stoppet. - I alle fald ville ingen bønder have opdaget det, da midlerne var i "originalpakning", som kopivarer jo normalt er.

Det undrer mig faktisk ikke så lidt, at et teknisk tidsskrift - hvis ejer IDA også er fagorganisation for titusinder i landbrug og dets følgeindustrier - giver en sådan sag en ekstra usaglig vridning - og ikke det modsatte.

De fleste landbrugsbedrifter er mere komplekse og bruger langt flere processer og produkter, end selv store industrier. Samtidigt er de ofte enkeltmandsfirmaer og har relativt lav uddannelse - og i hvert fald dårlig tid til at sætte sig ind i alle forhold om de anvendte produkter.

Der er altså ikke særlig stor forskel på danske bønders væregløshed overfor kyniske forretningsfolk, og så bøndernes i f.eks. Latinamerika, hvor danske medier - med god grund - gang på gang fremstiller disse som ofre. - Deres danske kolleger i samme situation bliver fremstillet som kriminelle!!

Set her udefra virker det helt surrealistisk at se den hetz, dansk landbrug er udsat for, og som bl.a. giver sig udtryk i, at hvis dets leverandører gør noget ulovligt - som her - eller negativt anset behandling af dyr og produkter efter landbrugets salg - f.eks. transport af dyr til udlandet eller brug af madkemikalier - fokuseres der på landbruget.

Mvh Peder Wirstad

 • 0
 • 0

Mon ikke du på ny tager fejl Peder

Du henviser til en artikel, der er tre dage gammel - ellers godt forsøgt ... Hvor er f.eks. Dansk Supermarked s holdninger nævnt i ovenstående artikel?

Hvorfor bruger du altid ordet "Hetz", når der er tale om beskrivelse af faktuelle forhold.

Og så lige en gang til for Arveprins Knud:

 1. nov 2011 kl 15:04 Jens Ramskov

Re: journalisteners arbejde Hvorfor skal vi hele tiden lave journalisternes arbejde?

Det skal I heller ikke. Det er derfor vi finder og viderebringer nyheder, som vi mener er interessante for os selv og læserne. Og så kan I tilmed helt gratis læse med her. Det er da - med Lars Larsens ord - et godt tilbud.

 • 0
 • 0

Her SPA

<<<>>>

Hvis en bonde køber en vare i DK i "originalemballage" og sprøjter med den er det så bonden der ikke overholder loven? ...Det er vist i al sin enkelhed det Peder påpegerat han gør...han overholder loven.

Hvad vil Morten Pedersen have at myndighederskal gøre hvis det er de hollandske bønder og gartnereder er blevet narret

 • 0
 • 0

Kære Bjarke

Skal vi bytte briller?

Der står intet om det du citerer i det link, som Peder henviser til og har intet med debattråden at gøre ...

Kan man duften antagelsen af en beklagelse p.g.a. brillernes farve ...

Ps. Kan ikke finde den artikel, som der henvises til i dagens b.dk, men du har vel den i papirudgaven!

 • 0
 • 0

Bjarke

Til det landbrugsmæssige:

Hvis en bonde køber en vare i DK i "originalemballage" og sprøjter med den er det så bonden der ikke overholder loven? ...Det er vist i al sin enkelhed det Peder påpegerat han gør...han overholder loven.

Lige et par links Bjarke:

http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netn...

http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netn...

http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netn...

Nu vil jeg ikke kalde det "Holger og konen", men "Bjarke og konen" - handler man i ond tro kan man "knaldes" for dette. Spørg konen.

Med hensyn til Peders danske landbrugsbedrifter vil jeg gerne spørge dig Bjarke nu, hvor stor en tiltro du har til Peder.

 • Hvad har han af landbrugsuddannelse?
 • Har han sprøjtecertifikat i Danmark?
 • Hvad har han drevet af landbrug i Danmark og hvornår?

OK, Peder er en ung knøs i forhold til dig Bjarke, men hvor længe har han boet i Norge?

 • 0
 • 0

Mon ikke du på ny tager fejl Peder

Peder beskriver problemet fra en anden vinkel, men det støder vel selvopfattelsen, af det er bønder der bliver "bondefanget" og Ida Auken vil straffe det at blive "bondefanget", ikke svindlerne.

Motivet er klart for alle: pesticider er op til dobbelt så dyre som i vores nabolande, så svindlerne kan tjene stort på at sælge billigt og måske uvirksomt sprøjt med forfalskede kopivarer. Det samme gælder kopier af dyre whisky-mærker, cigaretter mm. Læs dog:

Derefter vil hun overveje, om Miljøstyrelsen skal til at tage prøver fra pesticiddunkene, når kontrollanterne besøger landmændene. Det gør de ikke i dag, de nøjes derimod med at se på etiketten.

Der er ikke noget med at opspore svindlerne, men en krig mod bønderne, eller "kulakker" som er socialisternes ynglingsaversion.

Men lidt ret har du i at artiklen faktisk skriver mere nuanceret, end Peder giver indtryk af.

Mvh Jan

 • 0
 • 0

Peder og jeg er næsten jævnalderne. Han 65 og jeg 67 .

Der er nogen målerlarver der bliver kønne sommerfugle, problemet for dem at deres sæson er kort og ligeså deres viden og hukommelse tilsyneladende

Ved at anstrenge dig lidt ....google google....kan det være at du støder på dette SPA.

http://www.nrk.no/skattelister2008/peder_w...

Hvis du spørger til hvem, hvis viden jeg ville anse som fakta, så ville du overhovedet ikke komme i betragtning.Beklager!

 • 0
 • 0

Kære Bjarke

Den havde jeg søgt og kendte derfor hans alder ... Fandt det på tu.no, hvor der var et link herom!

Ærgeligt, at du hermed bryder vores gode venskab - men det er selvfølgeligt nemmere end at svare på spørgsmålene!

Alt vel fremover Bjarke ...

 • 0
 • 0

........er kun et fattigt ord.

Peace in my future ....yeah man!

Men jeg vil nu se det, før end jeg tror det :o)

Meddelelse til alle :

Jorden bliver et koldere sted at være,da der vil komme færre debattører det kommer op i det røde felt fremover :o)

Men tilbage til emnet.

Alle restaurantgæster, der bliver syge af, at have været gæster i en restaurant med en supersmiley, bliver staffet, fordi smileyattesten var forfalsket og køkkenchefen et notorisk svin.

Alle bønder der anvender pesticider i en forfalsket emballages staffes .....

Myndigheder der forfølger de forkerte, kan anklages for magtfordrejning.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten