Superledning ved 200 grader celsius er mulig – i teorien
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Superledning ved 200 grader celsius er mulig – i teorien

Li2MgH16 består lithiumatomer indkapslet i bure med 18 hydrogenatomer (Li@H18), vist med grønt, og magnesiumatomer i bure med 28 hydrogenatomer (Mg@H28), vist med blåt. Hydrogenatomerne er på illustrationen vist med rødt. Illustration: Jilin University/ Physics Review Letters

Et materiale, der er superledende helt op til 200 grader celsius, lyder som en drøm. Men et sådant materiale findes.

Der er dog en ulempe. Materialet Li2MgH16 er kun superledende ved et tryk på 250 gigapascal – næsten på niveau med trykket i Jordens indre kerne, der er 330-360 GPa.

Så forvent ikke, at dette materiale umiddelbart vil få nogen praktisk betydning. Alligevel er opdagelsen ikke uinteressant.

For det kan bane vejen for at designe andre materialer, der måske kan være superledende ved stuetemperatur under mere realistiske tryk, skriver Yamming Ma og Co. fra Jilin Universitry i Kina, i Physical Review
Letters
, hvor forskergruppen fremlægger analysen.

Fra 2 til 3

Flere forskningsgrupper studerer hydrogenrige materialer, som kan være superledende ved høje temperaturer under høje tryk.

Lang de fleste studier har fokuseret på to komponentmaterialer som H3S og LaH10, som det fremgår af en nyere oversigtsartikel om emnet.

To af forfatterne til denne oversigtsartikel, José A. Flores-LIvas og Ryotaro Arita, skriver i en kommentar på Physics, at Yamming Mas forskergruppe med studiet af Li2MgH16 har bevæget sig ud i det ukendte territorium med trekomponent hydrider.

Studiet af sådanne materialer er langt mere kompliceret end for binære hydrider, men Li2MgH16 hører til de mere enkle af slagsen, da det kan betragtes som det binære hydrid MgH16 doteret med lithium.

Under høje tryk vil MgH16 i ren form brydes op, og der vil dannes H2-molekyler, som forhindrer, materialet i at blive superledende. Det sker ikke, når der er lithium til stede, som afgiver en elektron til materialet.

Komplicerede beregninger

Beregningsteknisk er det trods alt ganske kompliceret at forudige egenskaberne af sådanne materialer.

Flores-LIvas og Arita understreger, at forudsigelsen af en ny superleder kun er af værdi,, hvis materialet rent faktisk kan fremstilles i laboratoriet under de givne trykbetingelser. Det er ikke muligt med Li2MgH16.

De to forskere mener dog, at ideen med at tilføre et materiale som eksempelvis lithium, der er elektrondonor, er interessant både for trekomponent og firekomponent materialer.

»Opgaven for teoretikerne må være at finde ud af, hvordan sådanne materialer også kan være superledere ved lavere tryk og allerhelst ved sædvanligt atmosfærisk tryk,« skriver de.

Intet kan være mere sandt, men let er det nok ikke. Yamming Ma har dog nu åbnet for en vej i den retning.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

2 millioner bar er lige lidt i overkanten og siden hvornår har hydrogen super stærke tripple bindinger? eller det har måske noget med det beskedne tryk at gøre.

Det vi snakker om er jo DC superledning men jeg huncher at nøglen til praktisk super tech er i vekselspænding eller høj frekvens. Ligesom lys kan gå igennem 100km glas stort set uden tab.
Jeg har tildels snydt lidt ved at lade mig inspirere at de besøgende fra rummet når de præsterer gigawatt effekter i et lille 10 meter fartøj af ret normale metaller som boron der bliver let lunken uden brug af kølesystemer.
Man kan lære meget hvis man lytter til bevismaterialet.

  • 1
  • 8

......... A' hva'?


Forstod det heller ikke. Men, med 2 millioner bar, næppe noget at bruge til transmission af strøm i ledninger. Så - jo - AC er løsningen.

Måske skal det forstås sådan, at superledning ved høj temperatur, er fremtidsmusik a'la Boron 11 fusion.

  • 0
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten