Superkakao er godt nyt for blodomløbet

3. juni 2008 kl. 13:471
Superkakao er godt nyt for blodomløbet
Illustration: Wikimedia.
Firmaet bag chokoladebaren Mars har udviklet en potent kakao med flere flavanoler, som ifølge tyske og amerikanske forsøg kan udrette mirakler for diabetespatienters blodårer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tre kopper kakao om dagen. Det lyder måske fristende, men ikke særlig sundt. Og dog.

Forskere fra universitetshospitalet i Aachen, Tyskland, og University of California har med økonomisk og praktisk støtte fra chokoladefabrikanten Mars testet en særlig kakaodrik, der har vist sig sundhedsfremmende for diabetikere.

En af de alvorligste konsekvenser ved gammelmandssukkersyge, type-2-diabetes, er, at arterierne mister deres evne til at udvide sig i takt med kroppens behov. Men det kan den nye kakaodrik, der er beriget med flavanoler, rette op på.

Kakao har et naturligt indhold af flavanoler, men skal beriges med yderligere antioxidanter for at have en gavnlig virkning på diabetespatienter.(Foto: Wikimedia) Illustration: Wikimedia.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I en måned serverede forskere fra universitet i Aachen varm kakao for 41 diabetespatienter tre gange om dagen. Nogle fik helt almindelig kakao med 25 mg flavanoler pr kop, mens andre fik en særlig flavanol-beriget slags, der indeholdt 321 mg af de plantebaserede antioxidanter, som kakao har et naturligt, men lavere indhold af.

Forsøget viste, at den lave mængde ingen effekt havde, men høj-dosis-testpersonerne forbedrede deres arterieudvidelses-evne med 30 procent i løbet af forsøgsperioden. Resultatet offentliggøres tirsdag i tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology.

Lederen af forsøget, Malte Kelm, siger, at flavanolernes effekt skyldes, at de øger produktionen af kvælstofoxid, der får arterierne til at slappe af og udvide sig. Han understreger dog, at han ikke ønsker at opfordre nogen til at gå amok i en kakao-rus.

»Patienter med type-2-diabetes kan helt sikkert få chokolade til at indgå i en sund livsstil, men denne undersøgelse handler ikke om chokolade, eller om at få diabetikere til at spise mere chokolade. Vores resultater viser, at flavanoler i kosten kan have en vigtig virkning som en del af en sund diæt, der forebygger hjerte-kar-problemer relateret til diabetespatienter,« siger Malte Kelm til BBC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mars, der har patenteret en særlig måde at fremstille særlig flavanolholdig kakao, har længe forsket i kakaos sundhedsværdi og har også ydet økonomisk støtte til uafhængige forskning på området. I dette tilfælde har chokoladefabrikanten stillet et klækkeligt, men ikke yderligere præciseret beløb til rådighed for undersøgelsen.

Det er ligeledes Mars, der har udviklet den kakaodrik, som forskerne anvendte under forsøget.

De langsigtede konsekvenser ved stærkt flavanol-berigede fødevarer er endnu ikke belyst. Foreløbigt har forsøget dog vist, at den høje koncentration af stoffet hverken havde indflydelse på blodtryk, puls eller blodsukker.

Flavanoler findes også naturligt i en række frugter og grøntsager, grøn te og rødvin. Anden forskning har tidligere sat disse antioxidanter i forbindelse med flere andre sundhedsfremmende effekter.

Mellem 200.000 og 300.000 danskere lider af type-2-diabetes, halvdelen uden at vide det.

Dokumentation

Journal of the American College of Cardiology

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
6. juni 2008 kl. 07:35

Det lyder mere end meget interessant. Men hvornår og under hvilke former kommer det i handlen herhjemme?

MVH Jan