Supercomputer hos DTU-selskab kværner data for medicinalfirmaer

Nyt spinout-selskab vil tjene penge på DTU's verdenskendte ekspertise inden for systembiologi og bioinformatik ved at tilbyde medicinalvirksomheder hjælp med analyser af store datamængder.

Intomics, som selskabet hedder, blev stiftet med kapitalindskud fra Seed Capital og flyttede ind i sine lokaler i september. Og allerede nu er der kommet en aftale i hus med et større medicinalselskab, hvilket iværksætterne ser som en blåstempling.

Det er danske Leo Pharma, der vil udnytte Intomics' evner i arbejdet med at finde stoffer, som har potentiale til at blive lægemidler. De kan eksempelvis finde ledetråde i videnskabelige artikler eller finde sammenhænge mellem sygdomme og DNA-variationer.

Datamængderne vokser hele tiden

Professor og leder af DTU CBS - Center for Biologisk Sekvensanalyse, Søren Brunak, er en af grundlæggerne af det nye selskab, som kun vil få mere at lave fremover, vurderer Intomics' administrerende direktør, Thomas S. Jensen.

»Den teknologiske udvikling gør, at eksperimenter genererer mere og mere data, for det bliver billigere og billigere. Og udfordringen bliver at smide støj væk og beholde den essentielle information, og det er et behov, som vil stige inden for alle datagenerende forskningsområder, så vi forventer at have mange kunder i fremtiden,« siger Thomas S. Jensen.

Han henviser til, at det kostede mere end 10 mia. kr. og tog fem-seks år, da det første genom blev sekventeret i 2003, og her i 2010 vil det kunne gøres lynhurtigt for under 50.000 kroner.

Mindre og mindre størrelser

Thomas S. Jensen forklarer, at tilvæksten i data er eksponentiel, fordi teknologierne hele tiden forbedres, da man er i stand til at måle mindre og mindre størrelser, og dermed får man mere og mere data pr. forsøg.

Et eksempel er, at når man skal måle ændringer i det enkelte individs DNA, måler man nu en million ændringer pr. individ i et forsøg, hvor man tidligere måske målte en, ti eller 100 ændringer.

»Hvis man i dag eksperimentelt undersøger hvilke genomiske variationer, der korrelerer med en given sygdom, ved at koble sygdomshistorik til genomiske variationsdata, vil man typisk generere terabytes af data,« siger han og fortsætter;

»Det kræver selvfølgelig erfaring og ekspertise at håndtere så store mængder og det er det, vi har opbygget på CBS, og nu har spunnet ud i Intomics. Og vi forventer, at det vil gøre os attraktive, for så slipper medicinalvirksomhederne for selv at investere i det, men kan fokusere på deres kernekompetence.«

Udenlandske kunder

Han påpeger, at CBS er meget langt fremme i udviklingen af værktøjer til at håndtere og analysere meget store mængder data, og at de er blandt de førende i verden. Derfor forventer de også at få udenlandske kunder, der vil gøre nytte af den lille virksomheds supercomputer med 28 terabyte data.

Herpå kan de skræddersy løsninger til de enkelte opgaver, så de for eksempel kan analysere fri tekst. I databaser med videnskabelige artikler kan der for eksempel være små 20 millioner artikler, hvilket er en uoverskuelig mængde tekst at skulle læse, men computerne kan trække sammenhænge ud af dem.

Dokumentation

Intomics
DTU CBS