Superbillede af Mælkevejens stjernefabrikker

Her ses en del af højopløsningsmosaikken i infrarødt lys af Orion-området, der dækker Orion A-molekylskyen, som er den nærmeste kendte stjernefabrik omkring 1.350 lysår borte fra Jorden. På billedet finder man mange unge stjerner og andre objekter, som ellers er skjult dybt inde i eller bag støvskyerne. Det viste billede består af 39.578 x 23.069 pixel. Illustration: ESO/VISION survey
Teleskopet er placeret ved ESO's Paranalobservatorium i 2.500 meters højde i det nordlige Chile. Illustration: ESO

Vista er verdens største oversigtsteleskop med et meget stort synsfelt, som kan optage infrarøde billeder af meget høj kvalitet.

En gruppe af astronomer under ledelse af Stefan Meingast fra Universität Wien i Østrig har i en videnskabelig artikel, der er offentliggjort i Astronomy & Astrophysics, beskrevet en ny kortlægning af et område omkring Orion A molekylskyen med VISTA.

Inden for det samlede dækningsområde på 18,3 kvadratgrader og med en opløsning på ca. 1/3 buesekund pr. pixel er identificeret 799.995 objekter i form af stjerner, unge stjerner under dannelse og fjerne galakser. Det er omkring 10 gange så mange, som astronomerne tidligere kendte.

På billedet kan man bl.a. se dybt ind i Orion A's mørke molekylskyer, hvor der er skiver af stof, som kan blive til nye stjerner, tåger dannet af nyfødte stjerner, små stjernehobe og endda galaksehobe, som befinder sig på den anden side af Orion A, langt uden for Mælkevejen.

Kortlægningen gør det muligt for astronomerne at studere de tidligste udviklingsfaser for unge stjerner inde i de nærmeste molekylskyer. Observationerne indikerer, at der er mellem 2.300 og 3.000 stjerner under dannelse i Orion A.

European Southern Observatory (ESO) har produceret denne video om observationerne:

Emner : Universet