I Storbritannien bliver det fra den 7. november muligt for mænd, der har haft sex med andre mænd, at donere blod. Forudsætningen er, at det er mindst et år siden, de sidst har haft sex med en mand.
Dermed følger landet i Sveriges fodspor, da vores naboland sidste år besluttede sig for at lave den samme regel.
I Danmark må de homoseksuelle mænd dog kigge langt efter muligheden for at donere blod, selv om Storbritannien og Sverige bygger deres regler på, at det er muligt at afgøre, hvorvidt mændene er i risikozonen for at afgive smittet blod.
»Der er ingen aktuelle planer om at ændre reglerne. Det er ikke en rettighed at få lov til at give blod. Det er en rettighed for patienterne at få blod, der i forhold til smitte er så rent, som det kan være. Derfor er der nogle regler, som gør det nemt for blodbankerne at administrere blodtapningen,« fortæller Anne Mette Dons, der er tilsynschef og overlæge hos Sundhedsstyrelsen, til ing.dk.
Når en bloddonor møder op for at få tappet blod, skal vedkommende udfylde et spørgeskema. I Storbritannien vil mænd fremover blive mødt med spørgsmålet om, hvorvidt de har haft sex med mænd inden for det seneste år, og det vil man gerne undgå i Danmark.
»Storbritannien og Sverige har lavet nogle regler, som gør, at administrationen bliver mindre enkel. I stedet for at lave en generel regel går de ind og laver en individuel vurdering. Det gør proceduren mere besværlig for at tilgodese nogen, som gerne vil give blod. Det er ikke for at tilgodese patientsikkerheden,« siger Anne Mette Dons.
»Sundhedsstyrelsen mener dybest set, at hvis man skal lave ændringer inden for det her område, skal man gøre det, så man tilgodeser patientsikkerheden. Men det er selvfølgelig i sidste ende op til lovgiverne, og kommer der en ændring af reglerne fra eksempelvis EU, vil vi selvfølgelig rette os efter den,« siger hun.
Anne Mette Dons mener ikke, at det er nødvendigt at tiltrække de homoseksuelle mænd som bloddonorer.
»Der er ikke mangel på donorblod i Danmark. Vi har det blod, vi skal bruge,« forklarer tilsynschefen.
I Danmark er omkring 230.000 mennesker bloddonorer.
