Sundhedsstyrelsen: Det giver ingen mening at fjerne MRSA fra smittede landmænd
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sundhedsstyrelsen: Det giver ingen mening at fjerne MRSA fra smittede landmænd

Personer, der dagligt arbejder i en smittet svinebesætning, udsættes hele tiden for svine-MRSA. Derfor giver det som udgangspunkt ikke mening at forsøge at fjerne MRSA-bærertilstanden hos disse personer.

Sådan lyder en del af Sundhedsstyrelsens svar på spørgsmålet om, hvor mange personer med direkte kontakt til svin der er smittet med MRSA og ikke bliver behandlet for denne smitte. Men det er for dårlig en holdning at have til landbrugsmedarbejderne, lyder kritikken fra fagforeningen 3F, hvis Grønne Gruppe repræsenterer ansatte i landbruget.

Læs også: Læger kritiserer dansk MRSA-plan: Vi skal sætte ind i svinestaldene

»Man har ret til at kunne gå på arbejde uden at risikere at blive syg. Det er ikke rimeligt, at man som landbrugsmedarbejder ikke bliver behandlet for MRSA, fordi man risikerer at blive smittet igen. Så må man jo gøre noget for at fjerne den risiko,« siger 3F’s formand for den Grønne Gruppe, Arne Grevsen.

Som minimum mener han, at Fødevareministeriet må åbne op for en langt større informationspligt. Ifølge Arbejdstilsynet skal arbejdsgivere, i dette tilfælde landmænd, oplyse deres medarbejdere om, hvordan de undgår at blive smittet, hvis svinene på farmen er inficeret med MRSA-bakterier.

Læs også: Intern mail viser, at MRSA-handlingsplan er en gratis omgang

Det giver imidlertid ingen garanti for, at medarbejderne bliver informeret om smitterisikoen, når landmændene ikke er forpligtet til overhovedet at teste, hvorvidt deres svinebesætning har MRSA.

»Det er for dårligt, at det alene er op til landmanden at bestemme, om han vil undersøge risikoen for MRSA-smitte i sin besætning. Der er med garanti en ukrainsk landbrugsmedarbejder, som har båret bakterien med sig hjem til sin familie og hjemland uden overhovedet at vide, at han var smittet,« siger Arne Grevsen.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har gang på gang afvist, at Fødevarestyrelsen skulle screene samtlige danske svinefarme for bakterien til trods for, at landets førende smitte-eksperter anbefaler det. I stedet har styrelsen igangsat en stikprøve af to procent af farmene for at danne sig et overblik over udbredelsen af bakterien.

Læs også: Minister om screening for MRSA i svinestalde: Nej, nej og atter nej

Fødevareministeriet oplyser derudover i et skriftligt svar til Folketingets Fødevareudvalg, at ministeriet ikke laver oplysningskampagner eller har kontakt til udlandet om risikoen for at blive smittet med svine-MRSA i den danske svineproduktion.

»De løber væk fra problemet, og det er for ringe. Det kan godt ske, at ministeren ikke ved, hvad han skal stille op for at slippe af med MRSA. Men de bliver nødt til at tilbyde en bedre sikkerhed for landbrugsmedarbejderne, der bliver udsat for smitten,« lyder reaktionen fra 3F's gruppeformand.

Denne artikel havde tidligere en anden overskrift, som der ikke var dækning for. Redaktionen beklager fejlen.

I mange danske svinebesætninger er arbejdskraften vel efterhånden udskiftet med arbejder fra Østeuropa. Bliver de syge, sender man dem vel blot hjem?
Så hvorfor bekymre sig om at informere dem om risikoen ved arbejdet?
For en ansvarlig gårdejer ville vel næppe drømme om at have ansatte som risikerer liv og lemmer eller er det mentaliteten i dansk svineproduktion??

  • 4
  • 3

Bare for at stille et dumt spørgsmål.
Hvis en svinepasser ar smittet med MRSA, risikerer han så ikke at smitte dyrene.
Så hvis man vil bekæmpe MRSA, så skal der tænkes i helheder.

  • 12
  • 0

Det lyder da fornuftigt det Sundhedsstyrelsen foreslår. Hvis man gik ind og behandlede dem, mens de dagligt var udsat for et massivt smittepres, risikerer man jo bare at udvikle yderligere resistens.

Det er spørgsmålet om smittepresset er rimeligt, der er relevant. Det er underligt, at man i så mange år har totalt ignoreret problemet. Men det er jo nok som med salmonellaen - der skal lig på bordet, før man så gør noget, hvilket så er vandvittig meget dyrer, end hvis man havde handlet for 5år siden.

  • 13
  • 1