Sundhedsstyrelse: Ingen beviser for, at vindmøller skader helbredet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sundhedsstyrelse: Ingen beviser for, at vindmøller skader helbredet

Der findes ingen pålidelige eller konsistente beviser for, at vindmølleparker har direkte sundhedseffekter på mennesker. Det konkluderer en ny rapport fra den australske sundhedsstyrelse, NHMRC (The National Health and Medical Research Council).

I rapporten har forskere ved hjælp af strenge internationalt anerkendte metoder udvalgt og analyseret 3.356 tilgængelige videnskabelige artikler og rapporter fra hele verden om netop sammenhængen mellem vindmøller og helbredseffekter. Konkret handler de om effekten af støj, reflekser og elektromagnetisk stråling fra vindmøllerne.

De gennemgåede artikler stammer fra 1981 frem til oktober 2012, og efter en sortering viste det sig, at kun syv af de mange artikler endte med at opfylde styrelsens kriterier – nemlig at en artikel skal være dokumenteret og ’peer reviewed’ og rent faktisk handle om emnet.

Af de syv studier var kun ét fra Australien. Resten var fra Holland, Canada, USA og Sverige. I samtlige studier rapporterede deltagerne selv data om deres sundhed og de sundhedsrelaterede effekter. Ingen af studierne indeholdt objektivt målte data fra for eksempel læger eller forskere.

Ifølge direktøren for NHMRC, professor Warwick Anderson, demonstrerer artiklerne en vis sammenhæng, som dog er dårligt dokumenteret, for at nærhed til vindmølleparker er forbundet med irritation og af og til med søvnforstyrrelser og dårligere livskvalitet:

»Det er dog uvist, om disse virkninger er forårsaget af selve vindmøllen, eller de er andre relaterede faktorer,« siger han i en pressemeddelelse.

Rapporten skal nu sendes i høring, og Warwick Anderson opfordrede ved udgivelsen alle til at spille ind med bemærkninger til dokumentet og indsende yderligere dokumentation til overvejelse.

Derfor er det NHMRC's hensigt – når høringsperioden er slut – at indkalde forslag til forskningsprojekter, der kan give mere sikker viden om, hvorvidt det giver effekter på helbredet at være nabo til vindmøller.

Den australske undersøgelse rammer midt ned i en debat, der også er aktuel i Danmark, hvor politikerne sidste år besluttede at iværksætte en større undersøgelse over tre år af sammenhængen mellem naboskab til vindmøller og forekomst af helbredsgener som for eksempel forhøjet blodtryk og depression.

Læs også: Regering lover årelang kulegravning af vindmøllestøj

På onsdag skal miljøministeren i samråd om, hvorfor hendes forgænger har meddelt kommunerne, at de roligt kan opstille vindmøller, indtil denne undersøgelse er færdig.

Derfor er det NHMRCs hensigt – når høringsperioden er slut – at indkalde forslag til forskningsprojekter, der kan give mere sikker viden om, hvorvidt det giver effekter på helbredet at være nabo til vindmøller.

Det er åbenbart ikke nok, at der er gener forbundet med naboskabet, man skal blive syg og bevise at det er vindmøllens skyld, for at en klage bliver taget alvorligt.

Minder meget om tobaksindustriens indædte benægtelser af negative effekter.

  • 8
  • 16

Strotoskoplys fra solen gennem vindmøllevinger vænner man sig til, udtaler en bekendt, der har vindmølle som nabo.
Man går bare ind i den anden stue indtil det er overstået.

  • 1
  • 8