Sundhedsstyrelse: Ingen beviser for, at vindmøller skader helbredet

10. marts 2014 kl. 17:0910
Efter en gennemgang af 3.356 videnskabelige artikler om sammenhængen mellem sundhed og naboskab til vindmøller frikender den australske sundhedsstyrelse foreløbig vindmøllerne. Nu vil australierne sætte mere forskning i gang.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der findes ingen pålidelige eller konsistente beviser for, at vindmølleparker har direkte sundhedseffekter på mennesker. Det konkluderer en ny rapport fra den australske sundhedsstyrelse, NHMRC (The National Health and Medical Research Council).

I rapporten har forskere ved hjælp af strenge internationalt anerkendte metoder udvalgt og analyseret 3.356 tilgængelige videnskabelige artikler og rapporter fra hele verden om netop sammenhængen mellem vindmøller og helbredseffekter. Konkret handler de om effekten af støj, reflekser og elektromagnetisk stråling fra vindmøllerne.

De gennemgåede artikler stammer fra 1981 frem til oktober 2012, og efter en sortering viste det sig, at kun syv af de mange artikler endte med at opfylde styrelsens kriterier – nemlig at en artikel skal være dokumenteret og ’peer reviewed’ og rent faktisk handle om emnet.

Af de syv studier var kun ét fra Australien. Resten var fra Holland, Canada, USA og Sverige. I samtlige studier rapporterede deltagerne selv data om deres sundhed og de sundhedsrelaterede effekter. Ingen af studierne indeholdt objektivt målte data fra for eksempel læger eller forskere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge direktøren for NHMRC, professor Warwick Anderson, demonstrerer artiklerne en vis sammenhæng, som dog er dårligt dokumenteret, for at nærhed til vindmølleparker er forbundet med irritation og af og til med søvnforstyrrelser og dårligere livskvalitet:

»Det er dog uvist, om disse virkninger er forårsaget af selve vindmøllen, eller de er andre relaterede faktorer,« siger han i en pressemeddelelse.

Rapporten skal nu sendes i høring, og Warwick Anderson opfordrede ved udgivelsen alle til at spille ind med bemærkninger til dokumentet og indsende yderligere dokumentation til overvejelse.

Derfor er det NHMRC's hensigt – når høringsperioden er slut – at indkalde forslag til forskningsprojekter, der kan give mere sikker viden om, hvorvidt det giver effekter på helbredet at være nabo til vindmøller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den australske undersøgelse rammer midt ned i en debat, der også er aktuel i Danmark, hvor politikerne sidste år besluttede at iværksætte en større undersøgelse over tre år af sammenhængen mellem naboskab til vindmøller og forekomst af helbredsgener som for eksempel forhøjet blodtryk og depression.

Læs også: Regering lover årelang kulegravning af vindmøllestøj

På onsdag skal miljøministeren i samråd om, hvorfor hendes forgænger har meddelt kommunerne, at de roligt kan opstille vindmøller, indtil denne undersøgelse er færdig.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
11. marts 2014 kl. 19:23

Ja, heldigvis! Det ville godtnok være tosset hvis vi satte danmark i stå bare fordi nogle mennesker blev generet af Vindmøller, vejstøj, kraftværker, landmænd, udrykningssirener etc.

Du glemte andre vigtige ting som udbygning af jernbaner og veje. Eller er du den der skal afgøre hvad der er ok og hvad der ikke er.

Hvis man begyndte at bygge kernekraft værker i Danmark med samme begrundelse: "Det er ikke beviser for, at det er farligt at bo ved siden af et kernekraft værk" så ville fanden være løs. Men vindmøller det er helt ok.

Drejer det sig om kerneenergi, så skal det bevises, at det ikke er til gene. Gælder det vindmøller, så er det nok, at man ikke kan finde beviser for, at det er farligt.

Hvem sagde dobbeltmoral?

10
11. marts 2014 kl. 12:35

Hvis man er udsat for pulserende støj, er det meget ubehageligt. Prøv at bede organisten om at aktivere to, meget dybe og nærliggende, toner på et kirkeorgel. Her skyldes det interferens, men kan heldigvis standses inden du tager skade. Nogle husker måske beretninger om ’den kinesiske vandtortur’, hvor pulserende dryp på panden i løbet af kort tid gør ofret uhelbredeligt sindssyg. Kvinder, der arbejdede på støjplagede gartnerier, forlod arbejdet fordi, bl.a. deres menstruation blev forstyrret. Det var ikke sarte danske kvinder, men fattige øst arbejdere, der ellers ikke giver op for småting.

Men nu har vindmøllerne fået et pusterum medens der laves nye og overflødige undersøgelser. Til glæde for de grønne og gavn for nogle dygtige investorer.

9
11. marts 2014 kl. 09:38

Der mangler oplysning i den brede befolkning om vindindustriens magt. Især i byerne. Hvad med lidt empati for de familier, der vitterlig er ramt af industrialiseringen på det åbne land? Gamle love, der har beskyttet naturen for industribygninger bliver tilsidesat for at give plads til 150 m høje fugleskræmsler. Kulturlandskaber i hele verden bliver ødelagt for pengenes skyld. Der findes rigelig information om samtlige aspekter af vindindustriens ulemper for mennesker og naturen. Det handler jo ikke om Danmark alene. I Canada er en meget grundig offentlig sundhedsundersøgelse i gang, der vil overhale Danmarks registerundersøgelse og vise den uønskede sandhed: Afstanden mellem vindmøller og bebyggelse skal blive meget større end den er nu, netop for at beskytte landbefolkningen. I Australien findes en hjemmeside, der er proppet med dokumentation om den australske NHMRC undersøgelse: Stopthesethings.com. God fornøjelse! I Europa kan vi være med: epaw.org har masser af dokumentation om landbefolkningernes kamp mod vindindustrien fra hele Europa.

Der kan også anbefales at se denne dokumentarfilm "windrush", traileren er på youtube.comhttps://www.youtube.com/watch?v=8OZgoERceSU

Hvis vindindustrien var helt sikker på, at vindmøller er uskadelige for mennesker i naboskabet, så havde de nok for længst forsket i vindmøllestøj i forhold til mennesker og fremlagt videnskabelige beviser , penge har de jo nok af. Hvorfor skulle de ellers kæmpe med store og usaglige kampagner som Vestas' "Act on facts" og involvere sig i projektet "Wind2050", et 19,9 mio. kr. forskningsprojekt. Et projekt, der skal hjælpe med at omvende landbefolkningen til at synes godt om vindindustrien.

4
10. marts 2014 kl. 22:15

Shadow detection kan eftermonteres på de fleste møller, hvis det er glemt i første omgang.

2
10. marts 2014 kl. 20:33

Strotoskoplys fra solen gennem vindmøllevinger vænner man sig til, udtaler en bekendt, der har vindmølle som nabo. Man går bare ind i den anden stue indtil det er overstået.

1
10. marts 2014 kl. 19:24

Derfor er det NHMRCs hensigt – når høringsperioden er slut – at indkalde forslag til forskningsprojekter, der kan give mere sikker viden om, hvorvidt det giver effekter på helbredet at være nabo til vindmøller.

Det er åbenbart ikke nok, at der er gener forbundet med naboskabet, man skal blive syg og bevise at det er vindmøllens skyld, for at en klage bliver taget alvorligt.

Minder meget om tobaksindustriens indædte benægtelser af negative effekter.