Når man i mange, mange år her set IT projekter besluttet, udviklet og gå i produktion, så er min erfaring, at man i første omgang kun kan håbe på kvalitetsmæssigt bedre løsninger. Disse kvalitetsløft, skal derfor alene kunne bære projektet og de første års fortsat udvikling og tilpasning.
De økonomiske besparelser opstår typisk først et godt stykke inde i produktionsfasen og ofte først efter en version to eller tre er udrullet.
Det er sket mere end en gang, at jeg har oplevet, at gode og rigtige løsninger på en delproces er blevet foreslået i et udviklingsforløb, afvist udfra manglende tid/penge i planen og erstattet at noget (ubrugeligt), der lige netop kunne opfylde et punkt i (en mangelfuld) udbudsbeskrivelse.
Det gælder også meget klart forslag til telemedicinske tiltag.
Besparelser skal være selvindlysende og store, før de kan indgå i begrundelsen for nyt IT eller - her - telemedicin. Faktisk, hr Finansminister, bør man slet ikke regne med besparelser før man har første version i helt lydefri drift.
Men se hvordan telebranchen har promoveret telemedicin kun for at underbygge egne krav om netudbygning og et hurtigt produktsalg. Men det er ikke noget større problem at få hardware til de syge eller teleforbindelser til hjemmet. Skal man bruge det i dag, så bestil det først i morgen.
Det er nytten i en klart bedre behandling, der helt konkret skal beskrives, værdisættes og holdes op imod de samlede driftsudgifter inkl afskrivninger på udviklingen, til den altid nødvendig fortsatte udvikling og til udgifter til både teknik og mere/mindre medicinsk personale.
Men mange patientgrupper kan opnå næsten 100% samme resultat, med meget simple mere offline løsninger. Har man højt blodtryk, kender de fleste godt grænserne og kan selv og offline kontrollere, at deres blodtryk er OK. De kan så selv tage til lægen eller ringe 112, afhængig af de aktuelle tal.
En enkelt dråbe blod og min kollega kender sit blodsukker og kan straks mekanisk dreje sin 'pen' til den rette dosis insulin.
Her er blot to løsninger, som i første række giver en større sikkerhed og en bedre behandling helt uden hverken personale eller tele-fiduser.
Det vil næppe være vanskeligt - i fremtiden nærmest uundgåeligt - at gemme disse simple målinger på en PC eller Smart-enhed og uploade dem til lægen eller hospitalet, hvis noget slet ikke ser rigtigt ud.
Det betyder imidlertid ikke at man skal undlade at lave forsøg, udtænke og bygge løsninger som prototyper eller lidt større forsøg. Blot man altid med maksimal kynisme lader job-/udgifts-besparelse være øverst på listen over målsætninger.
Mht. nye supersygehuse, så har det altid forekommet mig, at det var skrivebords-junk, når man opfører dem alle næsten samtidigt. Når man bygger dem i beton, der nærmest kalder på dynamit, hvis tankerne omkring disse sygehuse alligevel ikke alle viser sig at holde vand.
Lars :)