Sund og Bælt kickstarter skolesamarbejde fra toppen af Storebælt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sund og Bælt kickstarter skolesamarbejde fra toppen af Storebælt

Virksomheder efterlyser koordinering af samarbejder med skoler. Illustration: Flakkebjerg Efterskole
Illustration: Engineer the future c/o IDA

Lad os starte med at slå det fast med syvtommersøm: Danmark kommer i fremtiden til at mangle ingeniører og naturvidenskabelige kandidater. Ifølge en prognose fra den teknologiske alliance Engineer the future kommer det 2025 til at dreje sig om hele 13.500 af slagsen, hvis ikke der bliver gjort noget for at flere unge til at vælge den ingeniør- og naturfaglige vej.

En væsentlig del af udfordringen ligger i grundskolen, hvor børnenes interesse for naturfag går tabt. En væsentlig del af løsningen er et tættere samarbejde mellem skoler og lokale virksomheder, der kan inspirere børnene til at gå ingeniørvejen.

Heldigvis viser en ny rapport baseret på en rundspørge blandt partnervirksomhederne i Engineer the future, at rigtig mange af virksomhederne gerne vil samarbejde og vise skolerne i deres lokale område, hvad deres ingeniører arbejder med. Faktisk angiver en tredjedel af de virksomheder, der i dag ikke samarbejder med skoler, at de gerne vil, mens de halvdelen af de, der allerede har samarbejder, gerne vil mere.

En af dem er Sund og Bælt, der i eftermiddag inviterer en flok 9. klasseselever fra Broskolen i Korsør op i toppen af Storebæltbroen for at markere startskuddet til et samarbejde mellem skolen og virksomheden.

Kommunerne skal på banen

Her får de blandt andet følgeskab af minister for børn, undervisning og ligestilling, Ellen Trane Nørby og bestyrelsesformand i Engineer the future, Frida Frost. Sidstnævnte glæder over virksomhedernes engagement, men efterlyser støtte fra kommunalt hold.

»Vores rundspørge viser, at mange virksomheder står på spring for at vise skoleelever, hvad teknisk og naturfaglig videnskab kan bruges til i virkeligheden. Det er afgørende, at den gode vilje fra virksomhederne bliver understøttet af rammer og koordinering på kommunalt plan,« siger Frida Frost.

Hun bakkes op af skoleledernes formand Claus Hjortdal, der mener, at skole-virksomhedssamarbejde er en vigtig motivator for grundskoleeleverne.

»Vi ved, at gevinsterne ved sådan et samarbejde er styrket faglighed og øget motivation hos eleverne, «siger Claus Hjortdal, der efterlyser en lokal koordinator - eller to - i kommunen, der kan etablere kontakten mellem skoler og virksomheder.

»Hvis kommunen påtager sig den rolle samtidig med, at skole-virksomhedssamarbejde bliver forankret i ledelsen både på skolerne og i virksomhederne, er der større chance for succes,« siger han.

Dødafhængige af veluddannede ingeniører

Rundspørgen blandt partnervirksomhederne i Engineer the future viser tydeligt, at den største barriere for at få et samarbejde med skolerne op at stå er fraværet af lokal koordinering. Derimod fejler virksomhedernes motivation for at samarbejde intet.

Den største motivationsfaktor er i mange tilfælde den fremtidige rekrutteringssituation. Altså mangel på ingeniører i fremtiden. Det er Marianne de Montis, miljø- og CSR-specialist i Sund og Bælt og initiativtager til det nystartede samarbejde med Broskolen, heller ikke sen til at understrege.

»For os handler det om en langsigtet investering. Vi er dødafhængige af veluddannede ingeniører, og derfor vil vi gerne være med til at skubbe på for, at flere vælger at uddanne sig til ingeniør,« siger hun.