Succesfuld sprængning af gassilo: 2.000 ton jern faldt til jorden som planlagt
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Succesfuld sprængning af gassilo: 2.000 ton jern faldt til jorden som planlagt

Med et ordentligt drøn og en skrigende knirken væltede Valby Gassilo i dag, søndag klokken 12.01.

De 50 kg bonogel og dynamit blæste som planlagt en over 80 meter bred kile ud af siloens nordside og fik den 108 meter høje silo til at tippe.

Ifølge sprængningsleder Mikkel Lerdrup fra Dansk Sprængnings Service gik alt som planlagt:

Læs også: Se Valby Gassilo blive jævnet med jorden

Læs også: Et hult drøn og gassiloen var nede

Læs også: 50 kg sprængstof skal vælte Valby Gassilo

»Alle detonatorerne er gået, så hvis vi har gjort vores arbejde ordentligt, så er alle ladninger eksploderet.«

For Niras, der hjælper entreprenøren Tcherning, samlede interessen sig om risikoen for vibrationsskader og trykkede ruder, men ingeniørernes målinger viste, at begge parametre var meget lave, fortæller Solvejg Quist fra Niras:

»Der var et godt brag, men sprængstoffet var godt pakket ind med sandsække. Lufttrykket (airblast) var 0,2 kPa på 150 meters afstand, og vi skal op på 5 kPa, før vi normalt skal være bekymrede for, at der sker noget. Vi kan stadig ikke garantere, at der ikke gået en rude et sted, men vi tror det ikke.«

Vibrationerne var umærkelige i publikumsområdet, men i Københavns Energis bygning, der ligger umiddelbart syd for siloen, målte Niras rystelser på 8 mm/sek.

Entreprenøren Tscherning har nu indtil nytår til at få fjernet stål, jern og og betonfundamenter, før de giver grunden tilbage til Københavns Energi.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det gik lige lovlig stärkt synes jeg.Effektiv att få anlægget bragt till jorden. Men har man gennemtænkt afmonteringen og transporten til jernhandleren ? Nu har man jo en forvreden bunke jern frem for sig. Mange plader har sikkert sat sig i spænd som gør den sektionsvise skærbrænding risikofyldt. Der kan også komme yderligere sættninger under bortlyftninger af sektioner. Og så ligger der det meste som man ikke kan se under jorden begravet.
Kunne man ikke have nedtaget sektionerne i modsat rækkefølge som de blev svejset sammen i 1968 ? Med kran osv. ?
Så kunne man fylde lastbilerne og måske skib til skrotpladsen på et mere systematisk måde. Er der ingen som kan huske proceduren under opbygningen? Man kan også se på hvordan skibe bliver skrotet , bit for bit.

  • 0
  • 0

Hej ingeniører.
Jeg læste den ellers gode artikel om nedrivningen af siloen - nederst står der noget om vibrationerne der har holdt mig vågen i tre nætter nu.
Der står at man målte vibrationer på 8mm/sek. Det forstår jeg ikke. Er der tale om udbredelseshastigheden (overraskende langsomt?!) - er der tale om en slåfjel (det kan jo ske?!) - er der tale om maksimalhastigheden i selve rystelsen (i så fald siger dette jo intet om eventuelle skadevirkninger på bygninger) - er der tale om specielle bølger der løfter eller svinger bygningen sideværts ..(hvad er da frekvensen - og amplituden?)...?
- Hvis nogen ved hvordan man (jeg) kan tolke de 8mm/sek vil jeg være glad for en kommentar.
Mange hilsner, Morten

  • 0
  • 0

Jeg har forsøgt at få denne målestørrelse til at relatere til en virkelighed. Jeg tror man har gjord en sejsmisk måling som man anvender til at bestemme et jordskælvs styrke. Når den store jernmasse af siloen dumper ned på jorden sættes underlaget i svingninger som når en sten kastes i vandet. Bølgerne udbreder sig som ringe og vandet skvulper op og med en vis frekvens ,middelhastighed og maxhastighed. Det samme gælder for jordoverfladen. 8mm/s passer meget godt med den hævning og sænkning på et givet punkt på jordoverfladen i en vis afstand fra "epicentret" (siloen). Billedligt forsvinder jorden under dine fødder med en vis hastighed. Et menneske vil ikke opfatte det, men sikkert dyr som katte og andre følsome varelser eller instrumenter.Talværdier kan man hente fra registrering af jordskælv.Overfladebølgerne forplanter sig hele jorden rund , omend meget svækket.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten