Succes i andre lande: Europa bekæmper kabeltyve med dna
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Succes i andre lande: Europa bekæmper kabeltyve med dna

Illustration: selectadna.dk

Adskillige kabeltyverier på få dage har forårsaget store problemer med S-togstrafikken, og så sent som natten til i dag slap tyvene væk med 400 kilo kobberkabler fra Åmarken Station i København.
Banedanmark har gennem årene arbejdet med alt fra alternative kabelsammensætninger til GPS-sporing for at gøre livet surt for tyvene. Men intet har virket.

Kabeltyverierne er naturligvis ikke et dansk fænomen. Transportmyndigheder rundt om i Europa arbejder i disse år på højtryk for at løse problemet, der koster store millionbeløb.

Læs også: Banedanmark: Kabler med blandet metal skal dæmme op for tyveri

I England mærker man blandt andet kablerne med såkaldt dna-spray. Væsken indeholder kodede metalpartikler og uv-markører, og ideen er, at både de stjålne kabler og tyvenes værktøj kan spores tilbage til det enkelte stykke kabel. Og mens antallet af kabeltyverier stiger kraftigt herhjemme, kunne de engelske jernbanemyndigheder sidste år melde om et fald på 80 procent siden 2012.

Ud over dna-mærkningen tilskrives den britiske succes med bekæmpelse af kabeltyve også lovgivningen for skrothandel, der er strammet betydeligt. I 2013 indførtes Scrap Metal Dealers Act, der blandt andet indeholder et forbud mod kontant betaling, ligesom alle sælgere skal fremvise gyldigt ID og angive en adresse, som køberen skal opbevare i tre år.

Alle skrothandlere blev desuden påkrævet en ny registrering, som blandt andet inkluderede baggrundstjek, mens politiet har fået udvidet adgang til skrotpladserne. I den forbindelse har politiet hunde med, der er trænede til at spore dna-materialet.

Læs også: Usynlig væske i køreledninger sender kobbertyve bag tremmer

Også Tyskland, Holland og Sverige har forsøgt sig med dna-spray, og svenskerne kunne tidligere på måneden melde, at antallet af kabeltyverier i 2014 faldt med 23 procent i forhold til året før.

»Vi arbejder nu med vagter, kameraovervågning og dna-mærkning på udsatte strækninger. Og når jordingskabler bliver stjålet, udskifter vi dem med kabler af aluminium, hvilket gør dem mindre attraktive at stjæle og sværere at sælge,« udtalte projektleder Sten Vickberg fra Trafikverket i den forbindelse.

Også franskmændene døjer med kabeltyverier, og RFF, der er den franske pendant til Banedanmark, har vurderet, at kriminaliteten koster landet omkring 224 millioner kroner om året.

Derfor testede RFF sammen med togoperatøren SNCF igennem hele 2014 overvågningsdroner på udsatte strækninger med forhåbningen om at kunne indsætte dem mere permanent. Der venter dog en del arbejde, før droneovervågningen bliver operationel. Der skal blandt andet kigges på lovgivning og tilladelser. For eksempel er det forbudt at flyve med droner om aftenen.

Læs også: Hjælp os med at hjælpe: Hvor svært kan det være at stoppe kabeltyveri?

Herhjemme arbejder Banedanmark, Justitsministeriet, Transportministeriet og Rigspolitiet i en samlet taskforce på at løse problemet med det stigende antal kabeltyverier.
Ingen af myndighederne har ønsket at gå i detaljer med deres arbejde. Men der skal afrapporteres til Transportministeriet senest i april måned i år. Ingeniøren bidrager med løsningsforslag fra vores læsere. Klik på linket i teksten herover og læs de mange forslag til bekæmpelse af kabeltyverierne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
  • hvis man vil stoppe den form for kriminalitet i Danmark er det meget simpelt.

I stedet for, at give forbryderne 3 mdr. fængsel bør man give dem 30 år – så rygtes det hurtigt i disse kredse, at man nok bør tage til et andet land – eller finde sig en anden indtægtskilde…

Men desværre – vores politikere er ofte kun nogle unge, med en middelmådig studentereksamen (ingen erhvervserfaring) – og som har så ondt af alle kriminelle…

De kriminelle kan have en far der er alkoholiker og en mor der er prostitueret – men hvad kommer det os ved… jeg spørger bare… ?!

  • 0
  • 5

Ang. højere straffe: Bjørn Elmquist skal nu nok få straffen ned på et år i hotel gitterly med kost, og kurser i ny kriminalitet hos venner og bekendte.

Jeg hørte faktisk et godt bud: Hvis skrotprisen for kobberkablet er så høj, kan det så ikke i sig selv finansiere en udskiftning til jern/alu/xx??

Kunne man evt. klampe f.eks. alu-klumper på kablet for hver 15 cm. Det ville stærkt forringe en evt. salgspris.

  • 0
  • 5

I England mærker man blandt andet kablerne med såkaldt dna-spray. Væsken indeholder kodede metalpartikler og uv-markører,

Det er altså kilde til forvirring, når man blander termet 'DNA' sammen med 'kodede metalpartikler' og uv-markører!

  • 4
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten