Sublim ansigtsgenkendelse
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.
værd at vide

Sublim ansigtsgenkendelse

Illustration: MI Grafik

Hvor mange ansigter kender og genkender en typisk person? Tænk på et tal, før du læser videre.

Det spørgsmål satte psykologen Rob Jenkins fra York University i England sig for at undersøge sammen med to kolleger. De undersøgte ikke, hvor mange ansigter folk kunne lære at genkende, for det er et spørgsmål om hukommelsesevne og kapacitet, eller om folk kendte navnene - for det er helt andre problemstillinger. Pendlere kender eksempelvis ansigter på mange af deres medpassagerer, men ikke deres navne.

Det er ikke en simpel opgave at bestemme antallet af ansigter, en person kender. Men man kunne jo begynde med at bede personen notere, hvem vedkommende personligt har mødt (familie, venner, kolleger, medrejsende osv). Det bad de engelske forskere 25 forsøgspersoner gøre, og efter en time nåede de i gennemsnit op på 362. Flest navne blev noteret i begyndelsen, hvorefter antallet af nye ansigter faldt lineært med tiden.

Genkendte mange flere

På den baggrund estimerer forskerne, at deltagerne i gennemsnit var nået op på 549 ansigter, hvis de havde fortsat i længere tid. Så blev forsøgspersonerne bedt om at notere, hvor mange ansigter på kendte personer, de genkendte. Efter samme princip nåede de frem til, at antallet ville være 395 ansigter, hvis forsøget var længere end den afsatte time. Nu var det estimerede antal oppe på 944. Men det stopper ikke her.

For nu blev forsøgspersonerne præsenteret for billeder af kendte folks ansigter, og det viste sig derved, at forholdet mellem antallet af ansigter, de rent faktisk kendte, og antallet af ansigter, de umiddelbart kunne huske, de kendte, var 4,62. Ved at gange med denne faktor og dernæst runde op kom forskerne frem til, at en person i gennemsnit nok kender omkring 5.000 ansigter. De pointerer, at tallet kun skal tages som en størrelsesorden, men det er et forbavsende stort antal i betragtning af, at antropologisk forskning har vist, at mennesker typisk har sociale netværk på 100-250 personer.

Forsøgspersonerne var unge studerende midt i tyverne, og hvordan antallet af ansigter, vi kender, varierer med alderen er en interessant problemstilling. Akkumulerer vi hele tiden flere ansigter, eller begynder vi at glemme, så antallet når et maksimum ved en bestemt alder? Det ved forskerne ikke endnu.

Fredelig sameksistens

Lad mig springe til noget helt andet. Hvis du blive præsenteret for et skakbræt med n x n felter, hvor mange hvide og sorte dronninger kan du så placere, så ingen af de hvide dronninger truer en sort dronning og omvendt. Der skal være lige mange hvide og sorte dronninger på brættet. Problemet kaldes for fredelig sameksistens mellem dronninge­hære, og du kan læse mere herom på oeis.org/A250000.

Hvis vi kalder antallet a(n), giver det følgende sekvens fra n=1 til n=14: 0, 0, 1, 2,4,5,7,9,12,14,17,21,24, 28. Men så kendes ikke flere tal i denne rækkefølge.

Det er dog vist, at for store n er a(n) større end eller lig med heltalsdelen af 7n2/48. Matematikere vil gerne vide, om det kun er den nedre grænse for de efterfølgende tal, eller om sekvensen rent faktisk fortsætter med 32, 37, 42 osv. Det var måske en efterårsferieopgave at gå i gang med.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først