Styring af Cityringens metrotog flytter væk fra sporet og ind i kontrolrummet

Styringen af det førerløse metrotog kommer til at foregå med et andet togkontrolsystem på Cityringen og de to metrogrene til Nord- og Sydhavnen end på den eksisterende metro. Men leverandøren er den samme, Ansaldo STS’s datterselskab, det tidligere Union Switch & Signal.

Da københavnermetroen version 1.0 blev udviklet, leverede US&S et traditionelt sporisolationsbaseret ATC-anlæg, der principielt ligner togkontrollen på resten af jernbanen. Alligevel måtte den amerikansk baserede leverandør lægge sig i selen for at få sikkerhedsgodkendelsen af togkontrollen i hus.

Læs også: Planer skrider for metro-ATC

Det nye system er et såkaldt CBTC-system (Communication Based Train Control), som også er ved at blive implementeret på S-banen og vinder indpas flere steder rundt om i verden. Systemet er designet til bybaner og metroer, hvor der er tæt trafik, og styrer bl.a. metroerne i Madrid, Singapore og New York.

I stedet for, at det er sporisolationen, der detekterer tog, fungerer CBTC ved, at toget læser balisen – en elektromagnetisk transponder placeret ved jernbanesporet – og fortæller den centrale computer, hvor det befinder sig. Det gør de andre tog også, så den centrale computer har styr på togenes lokalitet.

»Så regner den centrale computer ud, hvor langt der er til næste farepunkt, og giver besked til toget om, at det må køre så og så langt og så og så hurtigt. Det giver større kapacitet, hvilket er den væsentligste grund for de fleste til at vælge CBTC,« fastslår Klavs Hestbek Lund, projektchef for transportsystemet i Metroselskabet.

Mindre vedligehold i sporet

»Men eftersom metroen kører 24/7, er det for Metroselskabet lige så meget et spørgsmål om, at vi skal reducere mængden af vedligehold i sporet,« forklarer han:

»Når sporisolation og elektronik er placeret ude i sporet, er der meget vedligehold i sporet. Derfor har vi flyttet så meget, vi kan, fra sporet og ind i toget og teknikrummet. Dermed kan vi lave det rigtige, redundante design og et tog, der kan vedligeholdes, samtidig med at vi kan opretholde 24-timers drift. Det har stor værdi for vores kunder, og det er der ikke mange andre, der kan.«

Men selvfølgelig er kapacitet og togtæthed også vigtig på Cityringen, siger Max Vibæk, der er Metroselskabets designmanager og ansvarlig for det rullende materiel:

»Når man ikke har udgiften til togfører, er det bedst at have så små og korte enheder som muligt til at køre folk fra A til B. Passagererne er jo ligeglade med, hvor lange togene er, bare der kommer et tog hvert minut.«

Planen er at lade togene på den centrale del af Cityringen køre med 100 sekunders mellemrum. Men med CBTC kan de køre endnu tættere, helt ned til intervaller på 90 sekunder. I dag kører metrotogene med 120 sekunders mellemrum.

Emner : Metro
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når så hackere dukker op og fortæller centralcomputeren at togene er et andet sted end i virkeligheden, så kan de crashe alle cityringens metrotog på en gang ...

Man bør ikke centralisere primære sikkerhedsfunktioner - centrale sikkerhedsfunktioner er fine som supplement.

  • 0
  • 0

Det er svært at gøre det på andre måder uden at have mere aktiv udstyr i sporet, som gør det væsentlig dyre. Man mister også de fordele ved at et central system har styr på alle tog og infrastrukturen på strækningen. Og en ordentlig flydende blok kræver det, da der skal være løbende opdateringer om de forudgående tog. Og de jo hellere ikke systemer, der er direkte lagt på internettet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten