Styrelse vinder over universitet: I orden med forhøjet husleje efter fordyret science-byggeri

17. juni 2020 kl. 14:466
Styrelse vinder over universitet: I orden med forhøjet husleje efter fordyret science-byggeri
Illustration: Bygningsstyrelsen.
En intern statslig voldgift har i dag givet Bygningsstyrelsen medhold i, at Københavns Universitets husleje for Pharma Science Bygningen skal fastlægges på grundlag af de samlede byggeudgifter. Afgørelsen kan betyde, at universiteterne må skrue ned for forskningsaktiviteter for at få råd til huslejen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forskerne og forskningen står tilbage som taberne, efter at Bygningsstyrelsen ved en intern statslig voldgift har fået medhold i, at ekstraregningen – og dermed de faktiske byggeudgifter – for det forsinkede og fordyrede byggeri af Pharma Science Bygningen på Nørre Allé i København, også kendt som Guldægget, kan væltes oven i den husleje, som Københavns Universitet skal betale.

»Afgørelsen er tilfredsstillende, da den interne statslige voldgift fastslår, at aftalegrundlaget er utvetydigt, og at beregningsgrundlaget i den dialogbaserede aftale er de samlede forbrugte byggeudgifter. Det er vores påstand, og det er derfor tilfredsstillende, at voldgiften gav os medhold,« siger vicedirektør i Bygningsstyrelsen Signe Primdal Lyndrup i en pressemeddelelse.

Udfaldet af sagen betyder altså, at det er slutbrugeren, der skal betale ekstraregningen i form af øget husleje. Den konkrete voldgiftsafgørelse kommer formentlig ikke til at vælte huslejebudgettet for Københavns Universitet. Men afgørelsen kan vise sig at blive dyr på sigt, da det er den første afgørelse af i alt fire voldgiftssager, som Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet har anlagt mod hinanden.

Universitetet er nemlig også uenige med Bygningstyrelsen om niveauet for huslejen på to andre byggerier, Mærsk Tårnet og Niels Bohr Bygningen, der er oppe i langt større budgetoverskridelser på over en milliard kroner. Alle disse voldgiftssager handler om, hvem der skal betale for overskridelser. Den sidste voldgiftssag handler om huslejen på en række ældre bygninger.

Mærsk Tårnet blev en halv gang dyrere

På Mærsk Tårnet, der ligger få hundrede meter fra Pharma Science Bygningen, er udgiften til byggeriet ifølge et regnskab, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, foreløbig opgjort til 1,95 mia. kr. Det er 53 procent mere end de 1,3 mia. kr., som Bygningsstyrelsen i sin tid regnede sig frem til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endnu værre set det ud for Niels Bohr Bygningen, som i 2013 var budgetteret til 1,6 mia. kr., men hvor regningen siden er vokset til over det dobbelte. Den aktuelle forventede totaludgift er ikke offentliggjort. Samtidig står projektet aktuelt til fire års forsinkelse.

Ifølge DR er Københavns Universitets huslejeudgifter blevet mere end fordoblet på grund af de store budgetoverskridelser på de tre byggerier, Mærsk Tårnet, Niels Bohr Bygningen og Science Pharma-bygningen.

Læs også: En kvart milliard oveni: Niels Bohr Bygningen ramt af endnu en kæmperegning

Bygningsstyrelsen opkræver universiteterne husleje efter den såkaldte Sea-ordningen, som for universiteterne omfatter KU, AU, AAU, RUC, IT-Universitetet og SDU. Det betyder, at Bygningsstyrelsen udlejer universiteternes bygninger ud til fast procentsats af bygningens såkaldte ‘genanskaffelsessum’. Op til 2020 lå procentsatsen på omkring 8,8 procent af genanskaffelsessummen. Fra i år er den dog nedsat til cirka 6,5 procent. Universiteterne er dog tilsvarende blevet modregnet i deres bevillinger. Universiteterne skal desuden selv betale for drift og den indre vedligeholdelse af bygningerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udsigten til store huslejestigninger har fået Københavns Universitet til at nægte at betale den fulde husleje. Ved årsskiftet var der ifølge Bygningsstyrelsen opbygget en restance på 42 millioner kroner.

Styrelsen erkender problemfyldt aftalemodel

Til trods for at Bygningsstyrelsen har vundet det første voldgiftsslag, erkender styrelsen, at aftalemodellen ikke er holdbar til alle nybyggerier.

»Det er en ulykkelig sag for både Københavns Universitet og Bygningsstyrelsen, som illustrerer problemerne ved en aftalemodel, hvor huslejen først lægges fast, når byggeriet er færdigt. Derfor håber vi, at sagen vil få Københavns Universitet til fremover at vælge en fastprismodel, hvor huslejen låses fast, før byggeriet går i gang,« siger Signe Primdal Lyndryp.

Den interne statslige voldgiftssag blev anlagt af Bygningsstyrelsen for at få en principiel afgørelse i forhold til lignende sager. Det er første gang, at statslige institutioner sagsøger hinanden i en såkaldt intern voldgift, og derfor handler en stor del af forhandlingerne i voldgiften om, hvordan man overhovedet griber sådan en sag an.

»Jeg håber derfor, at afgørelsen vil danne præcedens, så to statslige institutioner ikke skal bruge skattekroner på advokater til tilsvarende sager fremover,« siger Signe Primdal Lyndrup.

Læs også: Prisen for Mærsk Tårnet overskredet med 53 procent

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
27. juni 2020 kl. 22:53

Kan det hele ikke være ret ligemeget?

Bygningsstyrelsen kan fremsende huslejeopkrævninger på lige så mange fantasillioner som de vil. Universitet har kun så mange penge som de nu engang har til betale husleje med og dermed basta.

De færreste kan vel forestille sig fogeden udsætte universitetet fra lokaliteterne og KU på jagt efter billigere lejemål på Lolland og/eller i Nordjylland.

4
18. juni 2020 kl. 10:29

Når man udregner husleje ud fra genanskaffelsessummen, bør man overveje om denne er lig med den faktiske pris for et byggeri, der har været præget af fejl og overskridelser af budget. Hvis man skulle starte forfra, ville prisen jo nok være en del mindre.

Så KU bør argumentere sin sag med, at de faktiske omkostninger for disse byggeprojekter ikke er realistiske mål for genanskaffelsessummen.

2
18. juni 2020 kl. 01:00

Så vidt jeg ved er det Bygningsstyrelsen der har stået for byggeriet. KU har vist bare sagt hvilke krav der skal opfyldes for at det kan bruges.

1
17. juni 2020 kl. 22:32

Så kan det vel være at de lærer at styre deres anlægsudgifter. Op til flere projektledere var da blevet fyret/eller fået en alvorlig snak for budgetoverskridelser af den størrelsesorden, hvis det var i privat regi. Nu er der jo blot penge om skattekroner, der udveksler offentlig instans