Skab ét fælles takstsystem for hele Sjælland, så det bliver langt mere overskueligt at bruge det blå rejsekort og danne sig et overblik over zoner.
Trafikstyrelsen giver nu tre forskellige strategier på, hvordan takststrukturen for det rejsekortet kan gøres mere gennemskuelig på Sjælland - samtidig med at relativt få pendlere rammes af prisstigninger.
De tre strategier kan læses i rapporten 'Ét fælles takstsystem for hele Sjælland', som Ingeniøren har fået indblik i. Strategierne kommer i kølvandet på udmeldingen fra flere transportordførere på Christiansborg, der mener, at brugerne i dag har meget svært ved at gennemskue, hvad det konkret koster at køre med rejsekortet.
Læs også: Enige politikere: Nu fjerner vi rejsekortets forrykte takster
Forvirringen opstår blandt andet fordi trafikselskaber som Movia har et hav af zoner og rabatordninger. Så udgangspunktet for alle Trafikstyrelsens tre strategier har været at rydde op:
Bud nr. 1: Hovedstadsmodellen i alle regioner
Movias zonesystem er på Sjælland opdelt i Movia H, Movia V og Movia S. Kort fortalt går Trafikstyrelsens ene strategi, 'hovedstadsmodellen', ud på at fjerne mængderabatten for rejsekort, sænke normalprisen for billetter markant og samtidig fastholde et periodekort for pendlerne. Derfor tager man zonestrukturen for Movia H og breder ud til hele øen.
Særligt passagererne i Movia S vil kunne mærke den forandring. Her er der nemlig i dag intet loft over antallet af zoner, som man kan blive trukket for.
Konkret betyder det, at man som pendler betaler 100 kroner for at køre 21 zoner i Movia S, mens man i hovedstaden kan holde prisen på 50 kroner ved grænsen for de ni zoner, som er zoneloftet her, skriver Trafikstyrelsen i sin rapport.
»Ved at indføre hovedstadens system på hele Sjælland forenkler man zonerne mest muligt for brugerne af rejsekort og andre rabatordninger. Så selv om man fjerner mængderabatten i Movia S-parten af Sjælland, påvirkes klart færrest rejser af dette bud,« siger Jan Albrecht, kontorchef i Trafikstyrelsen.
Den relative enkelhed i hovedstadens zoner ses blandt andet i den app til smartphones, der hedder 'Mobilbilletter Hovedstaden', som kan downloades til iPhone og Android-telefoner. Her kan man selv regne ud, hvor mange zoner ens rejse kræver, og trykke på zone-knapper.
Bud nr. 2: Farvel til rejsekortets visioner
Som en anden tilgang til at rydde op arbejder Trafikstyrelsen med strategien 'rejsekortsvisionen'. Den holder fast i en stor mængderabat på de øverste rabattrin for de mest flittige pendlere.
Trafikstyrelsen foreslår med dette bud også, at det nuværende periodekort i Movia H fjernes. Periodekortet er et personligt kort, som pendleren kan bruge ubegrænset inden for hovedstadens ni zoner. Pendleren bestemmer selv, om kortet skal være gyldigt i 30 eller 365 dage, og pendleren kan selv fastlægge, hvor mange zoner kortet skal dække. Et periodekort for en voksen for alle zoner i hovedstaden koster fra 42 kroner om dagen. Men den mulighed skal altså væk, hvis man skal følge Trafikstyrelsens 'rejsekortsvision'.
Samtidig skal loftet på de ni zoner i Movia H og Movia V fjernes. Ved at gennemføre strategien 'rejsekortsvisionen' påvirker man 244 millioner rejser om året, som bidrager med indtægter på tæt ved 3 milliarder kroner. Det svarer til 66 procent af alle Movias indtægter fra pendlere.
»Hvis periodekortet i Movia H skal afskaffes - som i denne strategi - skal mængderabatten virkelig være stor, før man kan lokke pendlerne til at købe det blå rejsekort. At fjerne takstloftet på de ni zoner er også dyrt,« vurderer Jan Albrecht fra Trafikstyrelsen.
Bud nr. 3: En mellemvej
Den tredje strategi, som Trafikstyrelsen arbejder med, er en mellemvariant. Her opererer man med, at priserne hæves i Movias hovedstadsregion og på Vestsjælland. Samtidig skal der indføres et periodekort i Movia S sammen med et zoneloft på ni zoner.
Periodekortet i hovedstaden beholdes, så de pendlere, der rejser rigtig meget i løbet en måned, stadig vil opnå en klækkelig mængderabat.
Det betyder omvendt, at de kunder, som rejser meget lidt, vil kunne opleve prisstigninger. Det kan betyde, at basisprisen for to zoner med en af Movias busser i københavnsområdet, som i skrivende stund er 24 kroner, kan komme til at stige for at udjævne prisforskellene på hele Sjælland.
»Men Trafikstyrelsens foreløbige konklusion er, at strategien 'hovedstadsmodellen' er den løsning, hvor færrest pendlere vil rammes af prisstigninger, hvor zoneopdelingen er relativt nemmest at gå til for Movia, og hvor brugerne i sidste ende vil opnå størst gennemskuelighed,« fortæller Jan Albrecht.
Hvis Movia vælger at føre strategien 'hovedstadsmodellen’ ud på hele Sjælland, omfatter det billetindtægter på 39 millioner kroner, mod de nævnte 3 milliarder kroner ved 'rejsekortsvisionen'.
'Ét fælles takstsystem for hele Sjælland' er foreløbig kun et detaljeret udkast, som senere skal underbygges af flere priseksempler, skriver Trafikstyrelsen.
