Styrelse: Grindstedarbejdere ikke syge af arbejde med kviksølv

Man bliver ikke syg af at arbejde med kviksølv i mængder langt over de grænseværdier, vi har i dag.

Sådan lyder afgørelsen foreløbig på 13 af de i alt 135 sager, som Arbejdsskadestyrelsen har taget stilling til med tidligere ansatte på Grindstedværket.

»Styrelsen anerkender, at tidligere ansatte har været udsat for høje doser kviksølv, og er syge. Men de får afslag på erstatning, fordi styrelsen ikke mener, der er bevis nok på, at deres sygdomme skyldes kviksølv,« siger Jena Juul Holm, advokat i 3F's juridiske sekretariat ifølge Metroxpress.

Onsdag konkluderede forskere ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet endvidere, at der ikke er sammenhæng mellem arbejde med kviksølv og sygdom hos klinikassistenter.

Men disse resultatet kan ifølge forskningsleder Knud Juel ikke overføres til erstatningssagerne fra Grindstedværket.

»Klinikassistenterne har ikke været udsat for nær de samme mængder af kviksølv som de ansatte på Grindstedværket. Forgiftning er et spørgsmål om mængder, og jeg mener, at de to sager overhovedet ikke kan sammenlignes,« siger Knud Juel til JydskeVestkysten.

3F: sager skal måske bringes for Ankestyrelsen
»Det er skuffende. Vi kunne have håbet på, at flere af sagerne ville blive anerkendt. Men styrelsen har desværre vurderet, at der ikke er sammenhæng mellem sygdomme og kviksølvpåvirkning. Nu vurderer vi, om nogle af sagerne skal indbringes for ankestyrelsen,« siger Jena Juul Holm, advokat i 3F's juridiske sekretariat til Nyhedsbrevet 3F.

Hun pointerer overfor Ritzau, at tre af de 13 sager ifølge Arbejdsskadestyrelsen er omfattet af den særlige kompensationsordning, der omfatter ansatte på Grindstedværkets B2 kviksølvafdeling i perioden 1962-1980.

»Men de får alligevel afslag, fordi de ifølge styrelsen ikke har de rette sygdomme. Det er hårdt bedømt,« siger Jena Juul Holm.

Direktør i Arbejdsskadestyrelsen Anne Lind Madsen afviser, at sagerne er hårdt bedømt.

»Men det helt afgørende er, om der er en dokumenteret sammenhæng mellem de tidligere ansattes sygdom og udsættelsen for kviksølv,« siger Anne Lind Madsen til Nyhedsbrevet 3F.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Man bliver ikke syg af at arbejde med kviksølv i mængder langt over de grænseværdier, vi har i dag."

er da noget af en overdrivelse og fordrejning af afgørelsen. Bare fordi det ikke kan bevises at der er sammenhæng mellem sygdomme som de tidligere ansatte har og den kviksølvsforgiftning de muligtvis har været udsat for, betyder jo ikke at man ikke bliver syg af en kviksølvsforgiftning. Det er en ommer.

  • 0
  • 0

Hvem ved om der ikke skulle findes en professor et eller andet sted i verden der kan dokumentere det modsatte?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten