Styrelse giver landmænd lov til at droppe MRSA-test
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Styrelse giver landmænd lov til at droppe MRSA-test

Det er op til landmændenes egen gode samvittighed, om de vil lade Fødevarestyrelsen foretage de stikprøver, der skal kaste lys over, hvor udbredte MRSA-bakterier er i de danske svinestalde. Det fremgår af en intern mailkorrespondance fra Fødevarestyrelsen, som journalisterne Nils Mulvad og Kjeld Hansen har fået aktindsigt i.

»Juridisk har vi ret til at til at tiltvinge os adgang til denne kontrol. Men det er besluttet, at vi indtil videre ikke vil tiltvinge os adgang mod besætningsejernes ønske,« hedder det i en mail fra 18. juni.

Læs også: Journalister dømt for at offentliggøre MRSA-oplysninger

Dyrlæge Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen forklarer, at man ikke har villet tvinge landmændene til at deltage, da svine-MRSA ikke er en specielt farlig bakterie.

»Vi kunne godt finde hjemmel til det, men den meget drastiske mulighed vil vi gerne gemme, til hvis der skulle opstå noget farligere. Og traditionelt er vores samarbejde med landbruget baseret på dialog,« siger han.

Flere landbrug siger da også nej tak til at blive stikprøvekontrolleret. Det er uklart, hvor mange besætninger, der slipper for at blive testet, men som eksempel kan man i en intern mail fra Fødevarestyrelsen fra juli læse, at ni besætningsejere har afvist at deltage i stikprøven.

Læs også: Ombudsmand: Adresser på MRSA-smittede svinefarme skal frem

Ifølge professor Frank Aarestrup fra DTU’s Afdeling for Epidemiologi og Genomisk Mikrobiologi er det ikke nødvendigvis problematisk, at man kan afvise stikprøvekontrollen. Så længe man holder sig for øje, om der er et mønster i, hvem der afviser, og hvorfor de gør det.

Bevæggrundene for ikke at ville testes står dog hen i det uvisse. Fødevarestyrelsen har nemlig ikke bedt landmændene om at give en begrundelse, hvis de ikke ville indgå i testen.

»Det har vi ikke spurgt om, for vi skulle bare have resultaterne. Men det er mit indtryk, at stigmatisering og de mange skriverier spiller en rolle,« forklarer Stig Mellergaard.

Af interne mails tilbage fra juni kan man da også læse, at styrelsens ansatte diskuterer, om de afvisende landmænd skal forklare deres frygt for stigmatisering.

Noget kan altså tyde på, at dårlig omtale spiller en rolle, og interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer ha stævnet Fødevarestyrelsen for at undgå, at resultatet af tidligere stikprøveundersøgelser blev offentliggjort.

Læs også: Landbruget stævner staten: Gabestok for MRSA rammer vores familier

Resultaterne af MRSA-stikprøverne skulle for længst have været klar. Efter Fødevarestyrelsens egen plan skulle ejerne af de testede besætninger have haft besked om resultaterne allerede i midten af oktober.

Samtidig skulle de have et informationsbrev om, hvordan de skulle forholde sig til resultaterne.

Informationsbrevet er sendt ud, men det er ikke tilfældet for selve resultaterne. Der er opstået problemer med nogle af prøverne, og det har givet forsinkelser. Men ifølge Stig Mellergaard er de lige på trapperne.

»Det er vores ambition, at de er klar og sendt ud til landmændene, der har fået testet besætninger, inden jul,« siger han.

Men selvom resultaterne skulle være klar til jul, bliver de dog ikke offentligt tilgængelige i den nærmeste fremtid. Stævningen fra Landbrug og Fødevarer har forsinket den proces, da styrelsen afventer afgørelsen, før den ønsker at offentliggøre resultaterne.

Man kan klart se, hvad der prioriteres. MRSA slår ikke umiddelbart dyrene ihjel, så det er ligegyldigt for produktionen. Derimod fugleinfluenza, som slår dyrene ihjel og smitter fra bedrift til bedrift, og som ikke skader mennesker, der går man hårdt til og eliminerer besætningerne. Det hele drejer sig om snæver økonomi, hvor befolkningens sundhed ikke betyder noget.

  • 4
  • 2

Dyrlæge Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen forklarer, at man ikke har villet tvinge landmændene til at deltage, da svine-MRSA ikke er en specielt farlig bakterie.

Det er da rart at få det sat på plads, efter utallige indlæg, der mente det drejede sig om en livsfarlig bakterie.
Men det er da fint, at man får kortlagt problemet.

  • 0
  • 3

Vi kunne godt finde hjemmel til det, men den meget drastiske mulighed vil vi gerne gemme, til hvis der skulle opstå noget farligere

Det er åbenbart ikke farligt nok til at gøre noget. Så noget der risikerer hele befolkningens liv og førlighed er ikke farligt nok, vi skal altså have noget mere spektakulært - noget der ser godt ud på TV.

Man får lyst til at spørge om der er en voksen til stede...

  • 2
  • 0