Styrelse giver landmænd lov til at droppe MRSA-test

Det er op til landmændenes egen gode samvittighed, om de vil lade Fødevarestyrelsen foretage de stikprøver, der skal kaste lys over, hvor udbredte MRSA-bakterier er i de danske svinestalde. Det fremgår af en intern mailkorrespondance fra Fødevarestyrelsen, som journalisterne Nils Mulvad og Kjeld Hansen har fået aktindsigt i.

»Juridisk har vi ret til at til at tiltvinge os adgang til denne kontrol. Men det er besluttet, at vi indtil videre ikke vil tiltvinge os adgang mod besætningsejernes ønske,« hedder det i en mail fra 18. juni.

Læs også: Journalister dømt for at offentliggøre MRSA-oplysninger

Dyrlæge Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen forklarer, at man ikke har villet tvinge landmændene til at deltage, da svine-MRSA ikke er en specielt farlig bakterie.

»Vi kunne godt finde hjemmel til det, men den meget drastiske mulighed vil vi gerne gemme, til hvis der skulle opstå noget farligere. Og traditionelt er vores samarbejde med landbruget baseret på dialog,« siger han.

Flere landbrug siger da også nej tak til at blive stikprøvekontrolleret. Det er uklart, hvor mange besætninger, der slipper for at blive testet, men som eksempel kan man i en intern mail fra Fødevarestyrelsen fra juli læse, at ni besætningsejere har afvist at deltage i stikprøven.

Læs også: Ombudsmand: Adresser på MRSA-smittede svinefarme skal frem

Ifølge professor Frank Aarestrup fra DTU’s Afdeling for Epidemiologi og Genomisk Mikrobiologi er det ikke nødvendigvis problematisk, at man kan afvise stikprøvekontrollen. Så længe man holder sig for øje, om der er et mønster i, hvem der afviser, og hvorfor de gør det.

Bevæggrundene for ikke at ville testes står dog hen i det uvisse. Fødevarestyrelsen har nemlig ikke bedt landmændene om at give en begrundelse, hvis de ikke ville indgå i testen.

»Det har vi ikke spurgt om, for vi skulle bare have resultaterne. Men det er mit indtryk, at stigmatisering og de mange skriverier spiller en rolle,« forklarer Stig Mellergaard.

Af interne mails tilbage fra juni kan man da også læse, at styrelsens ansatte diskuterer, om de afvisende landmænd skal forklare deres frygt for stigmatisering.

Noget kan altså tyde på, at dårlig omtale spiller en rolle, og interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer ha stævnet Fødevarestyrelsen for at undgå, at resultatet af tidligere stikprøveundersøgelser blev offentliggjort.

Læs også: Landbruget stævner staten: Gabestok for MRSA rammer vores familier

Resultaterne af MRSA-stikprøverne skulle for længst have været klar. Efter Fødevarestyrelsens egen plan skulle ejerne af de testede besætninger have haft besked om resultaterne allerede i midten af oktober.

Samtidig skulle de have et informationsbrev om, hvordan de skulle forholde sig til resultaterne.

Informationsbrevet er sendt ud, men det er ikke tilfældet for selve resultaterne. Der er opstået problemer med nogle af prøverne, og det har givet forsinkelser. Men ifølge Stig Mellergaard er de lige på trapperne.

»Det er vores ambition, at de er klar og sendt ud til landmændene, der har fået testet besætninger, inden jul,« siger han.

Men selvom resultaterne skulle være klar til jul, bliver de dog ikke offentligt tilgængelige i den nærmeste fremtid. Stævningen fra Landbrug og Fødevarer har forsinket den proces, da styrelsen afventer afgørelsen, før den ønsker at offentliggøre resultaterne.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Man kan klart se, hvad der prioriteres. MRSA slår ikke umiddelbart dyrene ihjel, så det er ligegyldigt for produktionen. Derimod fugleinfluenza, som slår dyrene ihjel og smitter fra bedrift til bedrift, og som ikke skader mennesker, der går man hårdt til og eliminerer besætningerne. Det hele drejer sig om snæver økonomi, hvor befolkningens sundhed ikke betyder noget.

 • 4
 • 2

Dyrlæge Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen forklarer, at man ikke har villet tvinge landmændene til at deltage, da svine-MRSA ikke er en specielt farlig bakterie.

Det er da rart at få det sat på plads, efter utallige indlæg, der mente det drejede sig om en livsfarlig bakterie. Men det er da fint, at man får kortlagt problemet.

 • 0
 • 3

Vi kunne godt finde hjemmel til det, men den meget drastiske mulighed vil vi gerne gemme, til hvis der skulle opstå noget farligere

Det er åbenbart ikke farligt nok til at gøre noget. Så noget der risikerer hele befolkningens liv og førlighed er ikke farligt nok, vi skal altså have noget mere spektakulært - noget der ser godt ud på TV.

Man får lyst til at spørge om der er en voksen til stede...

 • 2
 • 0

Forskellen ligger også i at der kan indføres handelsrestriktioner ved fugleinfluenza. Det kan der ikke ved MRSA. Hvis det var muligt at lave handelsrestriktioner ved MRSA, så ville der blive gjort noget ved det. Omgående

 • 2
 • 0

Enig. problemet er nok også at vi ikke har et fødevareministerium men et erhvervsministerium for landbrug og fiskeri. Det ministerium, der skulle tage sig af vor sundhed, sover jo en tornerosesøvn.

 • 2
 • 1

Svar til MS. Da foranstaltningerne mod denne nye fugleinfluenza blev offentliggjort, blev det oplyst samtidigt at den ikke var farlig for mennesker - så det er ikke min påstand, og det kan være forkert. Andre former for fugleinfluenza fx i Kina ved vi jo har forårsaget dødsfald. Svine MRSA ved vi er farlig for mennesker, for den har været skyld i dødsfald. Hvis MRSA havde været farlig for svin eller fugle, var besætningerne jo blevet slået ned og staldene desinficeret, og det bliver de jo ikke?

 • 1
 • 1

Om MRSA: "problemet er skabt af landbruget og kan ikke løses uden deres fulde aktive medvirken": http://ugeskriftet.dk/nyhed/foerende-forsk...

Når nogle svineavlere ikke ønsker at bidrage, må det være på tide at gøre MRSA-testen obligatorisk.

Fødevarestyrelsen bør bruge juraen nu/ASAP og tvinge svineavlerne til at få taget MRSA-testen. (citat fra artiklen: "Juridisk har vi ret til at til at tiltvinge os adgang til denne kontrol.")

 • 3
 • 0

Så fik pessimisterne alligevel ret i, at der var tale om en syltekrukke. Man kan ikke bruge en undersøgelse, hvor der i så høj grad er tale om selvudvælgelse, til noget fornuftigt, og i mens trækkes tiden bare ud.

Jeg forstår godt dem, som siger nej til at være med; hvis jeg kunne krølle brevene fra skattevæsenet sammen uden konsekvens, så ville jeg også gøre det, og da helt sikkert, hvis jeg regnede med at der ellers skulle betales restskat.

Men jeg forstår ikke at branchen vil være med til det her cirkus: troværdigheden er i forvejen i frit fald, og i den situation er det at trække tiden ud med skinmanøvrer og stævninger nok noget nær det værste man kan gøre.

Hvis jeg var en ærlig landmand, så ville jeg godt nok være led og ked af det hele, og specielt "min egen" organisation og dens ageren.

 • 4
 • 0

Jeg vil da være mere nervøs for at tage flyveren hjem fra feks. italien end at møde den lokale landmand i brugsen.. det ser da ud til at der er stører risiko for at blive alvorligt syg på en ferie, men det er der jo ingen der tænker på.

 • 1
 • 2

blev det oplyst samtidigt at den ikke var farlig for mennesker

Så du siger at du ikke kan dokumentere din påstand, men at det er frit fra hukommelsen?

I følge CDC er fugle influenza meget farligt. 44 døde ud af 132 smittede. Fugle influenza er indtil videre ikke særligt smittefarlig, da den kun smitter fra fugle - indtil den muterer og kan sprede sig fra menneske til menneske. Det er netop det scenarie man prøver at undgå ved at eliminere besætninger med fugleinfluenza.

 • 0
 • 0

Jeg vil da være mere nervøs for at tage flyveren hjem fra feks. italien end at møde den lokale landmand i brugsen..

Nu er det over 10 år siden, at jeg tog flyveren hjem fra Italien sidst, men kun få dage siden at jeg var i Brugsen. Og det kan næppe overraske nogen, hvis jeg afslører, at jeg kommer markant oftere i det lokale indkøbscenter end jeg flyver udenrigs. Så du sammenligner pærer og bananer.

Påstanden om udlandssmitte har været vendt før, men lad os bare tage den igen: Kigger man på fakta (SSIs opgørelse over smittespredning), så er der rundt regnet i 2014 indrapporteret 300 tilfælde af MRSA tilskrevet "udlandet" imod knapt 1900 relateret til "Danmark" (knapt 500 er ikke klassificeret). Af de danske MRSA tilfælde udgår CC398 ca. halvdelen (totalt set ca. 43%). Uanset hvordan man vender og drejer tallene, så dominerer CC398 og danske relationer fuldkommen MRSA statistikken. Der er ikke noget, som kommer i nærheden af det.

Den meget store udbredelse af MRSA blandt svin (som man åbenbart ikke synes er vigtigt at få undersøgt til bunds) giver tilsynelandende et stort og stigende smittepres på os mennesker. Af de tre MRSA relaterede dødsfald, som der har været i 3. kvartal, var et relateret til CC398.

Og selvom det er alvorligt nok, så må jeg sige, at det bekymrer mig meget mere end CC398 specifikt, at man helt generelt nægter at erkende at resistensudvikling i svinebruget skulle kunne være et problem for os mennesker. Selvom man går og brænder sig jævnligt, så insisterer man stadig på at lege videre med ilden.

 • 2
 • 0

Nu er sundheden ved at rinde ud - ikke alene for sådan nogle gamle svækkede kræftpatienter som jeg - men for hele den danske befolkning. Så længe dyrebare antibiotikaer anvendes som foder for raske smågrise er der nogen, der er skyldige: Danske Svineproducenter, danske Dyrlæger, Sundhedsstyrelsens, Fødevarestyrelsen, Landbrug og Fødevarer, Bæredygtigt Landbrok, "Landbrugsministeriet" med Mette Gjerskov, Karen Hækkerup og Dan- ja den Dan i spidsen. Men aben spilles så behændigt rundt ved håndvasken, at alle de skyldige kan gemme sig bag hinanden. Så ingen står og påtager sig ansvaret for en epidimi, der breder sig stærkt og foruroligende. Nabokonen blev indlagt på hospitalet til fødsel. Og vips bredte panikken sig, da hun var MRSAcc398 smittebærer. Alt og alle i isolation med efterfølgende sterilisation og hurtig hjemsendelse. Nu venter vi bare på, at MRSAcc398 vil forårsage udbrud på fødeklinikker og kræftafdelinger. Det er jo ikke spørgsmålet , om disse udbrud kommer, men kun et spørgsmål , om hvor , og hvor omfattende. De skyldige - nævnt her ovenfor - skulle skamme sig helt op til englene. Hvor er respekten og omsorgen for de medborgere, der IKKE er svineproducenter?? PS og så findes der faktisk også svineproducenter, der vil være MRSA-fri. Det bliver så absolut Sorte-Per.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten