Styrelse fjerner 3’s hastighedsgrænser for roaming
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Styrelse fjerner 3’s hastighedsgrænser for roaming

Illustration: Apple

Opdateret 14/:7 Energistyrelsen har efter denne artikel blev skrevet rettet deres rapport på baggrund af en ny indberetning fra 3. Det er stadig sandt, at styrelsen har rettet henvendelse om at standse den ulovlige praksis, men ifølge oplysningerne fra 3, har den ulovlige trafikstyring aldrig fundet sted. Se den seneste artikel om emnet her.

‘3 Like Home’-abonnementer har ikke været helt som at være derhjemme, men selskabet er nu banket på plads af Energistyrelsen, som har foretaget sit første indgreb på baggrund af reglerne om netneutralitet.

I lande, hvor teleselskabet 3 ikke selv ejer netværket, har abonnenterne været begrænset til en langsom netforbindelse, hvor de er vant til 4G-forbindelser i Danmark, Sverige, England og de andre lande, hvor 3 har netværk.

Ulovlig trafikstyring

Det skyldes, at 3 har begrænset hastigheden gennem hvad der kaldes trafikstyring. Gennem trafikstyring kan et selskab begrænse sine roamingudgifter ved at undgå eksempelvis videostreaming, som hurtigt bruger store datamængder.

I 3’s betingelser har det tidligere heddet:

‘Brugeren kan ikke forvente hastigheder på over ca. 0,5 Mbit/s i de mobilnet, som ikke er ejet af 3-koncernen.’

Læs også: Roaming: Du har intet krav på at kunne se Netflix på den franske terrasse

Det er denne trafikstyring, som Energistyrelsen nu er skredet ind overfor. Det fremgår af styrelsens årlige rapport, der samler op på, om danske teleselskaber har levet op til den såkaldte netneutralitetsforordning, der trådte i kraft i foråret 2016.

Hastighedsgrænse må ikke baseres på kommercielle overvejelser

Netneutralitetsforordningen har til formål at sikre, at der ikke gøres forskel på brugere og tjenesters adgang til hinanden over internettet. Derfor er det ifølge reglerne forbudt at udøve trafikstyring af kommercielle hensyn. Det må kun gøres ‘af tekniske overvejelser for at optimere nettets funktion’.

Energistyrelsen skriver i sin rapport om 3:

‘Et enkelt selskab har i en længere periode tilbudt mobilt internet, som også kan anvendes i andre lande uden meromkostninger (”roam like at home”). Dette selskab har anført, at de benytter trafikstyring, og at kunderne ikke kan forvente hastigheder på over 0,5 Mbit/s, når de roamer på netværk, som ikke tilhører den pågældende koncern.’

‘Energistyrelsen vurderer, at dette strider mod forordningens krav om, at trafikstyring ikke må være baseret på kommercielle overvejelser. Energistyrelsen har derfor rettet henvendelse til det pågældende selskab, som har oplyst, at de ændrer praksis og ophører med den omtalte trafikstyring.’

Læs også: Teleselskaber i hele EU undgår fri roaming

Dermed er det første offentligt kendte indgreb som følge af netneutralitetsreglerne i Danmark. Det var ikke umiddelbart muligt at få en uddybende kommentar fra Energistyrelsen, men 3 bekræfter, at det er dette selskab, der er tale om. Selskabet havde dog ikke mulighed for at kommentere sagen yderligere mandag eftermiddag.

Det fremgår imidlertid af selskabets seneste udgave af abonnementsvilkårene, at der ikke længere er en begrænsning på 0,5 Mbps.

Forbrugerrådet: Det var nok en smutter

Den ændring mødes positivt hos Forbrugerrådet Tænk. Her var rådets rådgiver med ansvar for teleområdet, Ilyas Dogru, opmærksom på diskussionen om, hvorvidt 3’s begrænsning af hastigheden var lovlig.

»Der var mistanke om, at 3 manipulerede med hastigheden. Det er ikke i overensstemmelse med netneutralitetsreglerne at trafikstyre på den måde,« konstaterer han og fortsætter:

»Reglerne er meget klare, og der er ingen teleselskaber, der er interesserede i at overtræde de regler, så det har været en smutter for 3. Det er godt, at de får rettet op på det,« vurderer han.

Læs også: Fra i dag kan du roame frit - men to teleselskaber vil allerede undtages

Hos Forbrugerrådet Tænk er det navnlig striden mellem forbrugernes forventning og det produkt, 3 leverede, der springer i øjnene.

»Man har som forbruger en forventning om, at forbindelsen ligner den, man har derhjemme, når man køber et abonnement af den type – også selv om det fremgår af betingelserne. Dem er der jo ret få, der læser,« konstaterer Ilyas Dogru.

»På den anden side kan det blive et konkurrenceparameter for selskaberne. Jeg ved, at nogle selskaber prioriterer højt at kunne give adgang til 4G i udlandet også,« fortsætter han.

Det er første gang, siden reglerne om netneutralitet blev vedtaget, at der er gjort status på håndhævelsen af dem i Danmark.

Opdateret 12/7: Det fremgik tidligere, at 3 bekræftede 'indgrebet'. 3 mener ikke, at der er tale om et indgreb, hvorfor formuleringen er ændret.

Opdateret 14/:7 Energistyrelsen har efter denne artikel blev skrevet rettet deres rapport på baggrund af en ny indberetning fra 3. Det er stadig sandt, at styrelsen har rettet henvendelse om at standse den ulovlige praksis, men ifølge oplysningerne fra 3, har den ulovlige trafikstyring aldrig fundet sted. Se den seneste artikel om emnet her.

Fedt nok at dem som sidder på en terrasse i Sydfrankrig og gufler croisanter, har lynhurtigt internet. Men hvad med os dødelige som sidder på en færge eller i et tog og forsøger at arbejde lidt? Der er jo ikke en gang båndbredde til at arbejde på et Word dokument i Sharepoint, over VPN.

  • 2
  • 1

Visse steder dækker 3 faktisk helt fint. Jeg bor på bøhlandet og selv med 1-2 streger, så har jeg 4G og god kvalitet.
Til gengæld var min udlandstelefoni-oplevelse med 3 helt forfærdelig. Visse områder fungerede langsomt og andre områder var sorte pletter på størrelse med bornholm, hvor de lokale havde fin dækning og jeg ikke engang havde nødopkald. De vælger vist deres samarbejdspartnere ud fra pris og ikke kvalitet...

  • 1
  • 0

Jeg troede ellers at netneutralitet var når man diskriminerede de services som kunderne tilgik fra selskabets net.
Her er der jo tale om "roaming", altså når man bevæger sig udenfor selskabets net. Her er det værd at bemærke, at 3 også bruger roaming internt i Danmark.
Jeg mener ikke at EU's RLAH har noget med netneutralitet at gøre.

Men det er spændende at se, om det påvirker 3's priser.

  • 1
  • 0