Styr computeren med håndbevægelser

24. maj 2012 kl. 17:0411
Med en præcision på en hundrededel af en millimeter kan du nu styre enhver computer ved at lave fagter foran skærmen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvad siger du til at styre din computer med fagter i luften? Mange har siden 'Minority Report' og mange andre actionfilm med sci-fi-elementer drømt om at kunne betjene computeren, ligesom Tom Cruise gør det -med hænderne i luften, uden at røre ved noget.

Står det til det amerikanske firma Leap Motion, er det lige præcis, hvad du får muligheden for, hvis du er villig til at smide lidt over 400 kroner for den nye gadget Leap.

Produktet er dog tidligst klar til salg til jul, og detaljerne om produktet er sparsomme. Men ifølge firmaet er produktet op til 200 gange mere præcist end noget andet på markedet med en præcision på en hundrededel af en millimeter.

Hvorvidt det er til at tro, vides endnu ikke, men firmaet har lavet en imponerende præsentationsvideo af produktet, som du kan se herunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Remote video URL

Som demonstreret i videoen kan enheden, der kører på USB, registrere en lang række håndbevægelser i et 3D-miljø som eksempelvis bladring og zoom, som vi i dag kender fra vores tablets og smartphones.

Ifølge udviklerne vil produktet ikke blot kunne bruges til at spille spil med, men også som et seriøst værktøj til alle fra kirurger, der skal navigere i en 3D-model, til grafikere, der skal lave en model af noget - eksempelvis til kirurgen.

Når det gælder registrering af bevægelser, er noget af det mest udbredte på forbrugerelektroniksiden i dag Microsofts Kinect til spillekonsollen Xbox.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enheden er blandt andet blevet brugt under sidste års Roskilde Festival af en række DTU-studerende til at tælle, hvor mange gæster der gik forbi en port. Senest har en opdatering af softwaren til Kinect også givet mulighed for at aflæse mimik.

Hvad mener du om produktet - er det for godt til at være sandt, eller tror du på teknologien bag, der er så præcis? Ville du for hurtigt blive træt i armene, eller kunne du rent faktisk se dig selv bruge sådan en enhed i praksis? Giv dit besyv med i kommentarfeltet herunder.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
26. maj 2012 kl. 01:17

VR-zone har faktisk haft fat i en leap og skrev meget positivt positivt om den. Desværre ser det ud til at artiklen er blevet taget ned :/

10
25. maj 2012 kl. 10:47

Hvis det ikke skal fjerne friheden ved ikke at røre en skærm, kunne man så forestille sig et "fingerbøl" siddende fast på hver finger som en "resonansklokke". Så skal man bare finde et materiale/klokkestørrelse som vibrerer ved en frekvens der ikke kan høres.

9
25. maj 2012 kl. 10:21

Jeg er enig i, at vi har at gøre med en meget flot præsentationsvideo. Dog kunne jeg forestille mig, at potentielle brugere ville udvise større interesse, hvis de modtog andet end blot visuel feedback.

Her vil brugerne primært efterspørge haptisk og taktilt feedback, hvilket vil gøre brugeroplevelsen mere livagtig. I ovenstående video kan brugeren ikke mærke når frugterne bliver hakket midt over eller maskingeværets rekyl. Implementering af haptisk feedback vil kunne gøre dette koncept banebrydende.

med venlig hilsen Morten

8
24. maj 2012 kl. 22:46

Man kan jo så håbe det bliver leveret med let konfigurabelt software, så man fx kan optage sine egne makroer (bevægelses-mønstre) som så igen kunne anvendes til specifikke handlinger på computeren.

/David

7
24. maj 2012 kl. 22:21

Ja, det er jo efterhånden det eneste de lever af. Opkøber patenter, påstår at det er deres idé og sagsøge alle der bare kommer i nærheden af noget der kunne finde på at ligne.

5
24. maj 2012 kl. 21:35

Ja, det optimale ville selvfølgelig være at det kunne gøres uden noget former for hjælpemidler monteret på brugeren. Jeg så dette på Explanetariet for mange år siden hvor der var opstillet en komputer hvor musen kunne styres med øjnene. Desværre var teknologien dengang i så spædt et stadie at hovedet skulle holdes i et stativ således at den kunne læse øjnenes bevægelser korrekt. Desuden skulle den rekonfigureres hver gang man flyttede hovedet eller en anden bruger skulle prøve. Hvor langt dette koncept nåede aner jeg ikke - jeg er ikke stødt på det siden.

4
24. maj 2012 kl. 21:26

Der findes en lille vifte af forskellige muligheder for dette allerede. Umiddelbart den bedste jeg har set er brugen af en WII - konceptet kan ses her: <a href="https://www.youtube.com/watch?v=Jd3-eiid-Uw">https://www.youtube.com/wa…; Kombinationen af de to kunne være et interessant projekt.</p>
<p>Hvis det passer at den kun kommer til at koste 400 kroner og kommer til jul, så forudser jeg en ret god julehandel for det lille firma - Jeg ved at jeg skal have et par stykker at lege med i hvert fald.

Videoen viser konceptet meget flot - men kræver dog en WII remote, lysdioder, eller lign. Det må kunne gøres uden, ved hjælp af et kamera på skærmen, og billedanalyse - ligesom hændernes placering, og måske hvad på skærmen at øjnene kigger på, også detekteres.

Det eneste problem, er hvis flere ser på skærmen samtidigt. Bruges metoden til reklamer, så kan man eventuelt vise 2D reklamer, hvis flere ser på skærmen samtidigt, og 3D reklamer, hvis kun éen retter blikket mod skærmen. Måles øjnenes reaktion, kan brugerens opmærksomhed detekteres, og det vil være muligt, at se om brugeren har interesse, eller om brugeren tilfældigvis ikke har kigget set reklamen.

Naturligvis kan det bruges til meget andet end reklamer. I forbindelse med undervisning, er også relevant at "måle" hvad brugeren ser på, og bemærke om vedkommende har været vågen, og lagt mærke til det rette på billedet. Ellers, så skal det måske vises igen, på en anden måde. Og læren, vil få dokumentation for, at eleven faktisk har læst lektien, samt hvor lang tid, at eleven har brugt på indholdet. Computeren, stiller måske netop spørgsmålene, til det, som øjet er gået henover, eller har brugt mindst tid på at læse - således tvinges til, at læse denne del af teksten igen.

Jeg tror, at den type "interaktiv" undervisning er fremtiden, når metoderne er til det.

Endeligt, så kan øjnene bruges som mus, og bruges til at styre computeren med. Dette kræver meget af udstyret, hvis det skal detekteres præcist, hvor øjet kigger hen. Men i nogle tilfælde, betyder det intet. I forbindelse med handikappede, så er øjet noget af det, som det er størst sandsynlighed for reagerer, og i nogle tilflæde, vil brugen af øjet som mus, medføre at personer der ikke har andre muligheder for kommunikation, kan bruge en computer.

3
24. maj 2012 kl. 21:08

Der findes en lille vifte af forskellige muligheder for dette allerede. Umiddelbart den bedste jeg har set er brugen af en WII - konceptet kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=Jd3-eiid-Uw Kombinationen af de to kunne være et interessant projekt.

Hvis det passer at den kun kommer til at koste 400 kroner og kommer til jul, så forudser jeg en ret god julehandel for det lille firma - Jeg ved at jeg skal have et par stykker at lege med i hvert fald.

2
24. maj 2012 kl. 18:24

Når vi er igang med at styre med håndens bevægelser - hvorfor så ikke tage hovedet med? Hovedets bevægelser, hvordan den drejes, og hvor vi kigger hen, samt hvor øjnene kigger hen, kan bruges til ikke kun styring af computeren, men også til at udvide synsfeltet, give 3D virkning, muliggøre at det vi ser flyttes, når vi flytter hovedet omkring det, eller der kan f.eks. bladres i en bog, ligesom det er muligt ved et hologram, når vi bevæger hovedet foran det. Ved at flytte hovedet lidt, kan så vælges rette side, og med hånden, kan vi pege, og udvælge blandt det som vi ser.

1
24. maj 2012 kl. 18:15

ville gerne kunne læse avisen i afslappet, tilbagelænet tilstand, og bladre ved blot at... bladre i luften... swipe and no contact.

At spille skydespil og andre spil vil også kunne være mere "naturligt" - en ren Matrix crossover.