Studstrupværket kører videre på kul frem til 2015
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Studstrupværket kører videre på kul frem til 2015

Studstrupværket nord for Aarhus fortsætter på kul frem til 2015.
Dong Energy og AffaldVarme Aarhus, der ejes af Aarhus Kommune, har netop besluttet af kaste tilsammen 550 mio. kroner i at forlænge levetiden på Studstrupværkets kulfyrede blok 3, som har 28 år på bagen.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Dong Energy, hvori selskabet pointerer, at investeringen er en del af Dong Energys strategi om at konvertere de centrale kraftværker til biomasse.

*Men hvorfor bygger I så ikke bare om til biomasse med det samme? *

»Ideelt set ville vi gerne have besluttet at bygge om til træpiller med det samme, men visse dele af blok 3 er så nedslidt, at vi ikke kunne vente på den lovændring, som gør det muligt at finansiere omlægning til biomasse. En lovgivning, som først nu er ved at blive vedtaget,« siger Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i Dong Energy.

Lovændringen, som Thomas Dalsgaard henviser til, at en ændring i varmeforsyningsloven, som i praksis gør det muligt for kraftværk og fjernvarmeselskab at dele besparelsen ved, at biomasse ikke er pålagt så stor afgift som kul, hvor det før udelukkende var varmekunderne, der fik denne fordel.

Det nye princip blev aftalt i forbindelse med energiforliget, og et lovforslag er netop til førstebehandling i Folketinget i dag, torsdag.

Thomas Dalsgaard forklarer, at den nuværende aftale mellem Dong og varmeaftageren, AffaldVarme Aarhus løber frem til 2015, og at han da håber, at den nye varmeaftale efter 2015 kan baseres primært på biomasse.

»En varmeaftale løber typisk 15 år, så det er ikke lige noget, man laver på et øjeblik. Men vi er i gang, og hvis alt falder på plads i løbet af 2013, vil vi være klar til at fyre med træpiller fra 2015,« siger han.

En ombygning til træpiller kræver først og fremmest nye faciliteter til håndtering og opbevaring af de store mængder træpiller, som skal anvendes til værket, mens ovne og valsemøller til kullene godt kan genbruges til træpiller.

Ifølge Thomas Dalsgaard skal Studstrupværkets anden blok, blok 4, udfases og lægges i mølposen.

Studstrupværkets første blokke blev bygget i 1968 - og skrottet igen i 1998 og 1999.

De to blokke, der er aktive i dag, er blok 3 og 4, som blev sat i drift i 1984 og 1985, og som sideløbende er blevet moderniseret.

Eleffekten på de to blokke er tilsammen på 700 MW, og de producerer 90 procent af fjernvarmen til Aarhus Kommune og en række andre kommuner.

Studstrupværket bruger - foruden kul - noget halm til energiproduktionen.

Hvad er grunden til at dong altid fokuserer på træpiller? Hvad er der i vejen med træflis, de er da nemmere at opbevare, er brændværdien ikke den samme. Træflis må da være billigere at producere også co2 mæssigt.

  • 0
  • 0

Træpiller er det nemmest mulige biobrændsel til brug i et gammeldags kedelanlæg, og vi ved jo alle at bio er godt (i hvert fald lige indtil vi finder ud af at det faktisk er noget skidt).
Pillerne er derfor et enestående middel til politisk korrekt levetidsforlængelse på ellers udtjente centrale værker. Og så tror jeg faktisk ikke den er længere.

Naturligvis bortset fra den herlige situation, hvor bio-perspektivet uheldigvis smutter i svinget - og man derfor bare kører videre på kul...

  • 0
  • 0

Naturligvis bortset fra den herlige situation, hvor bio-perspektivet uheldigvis smutter i svinget - og man derfor bare kører videre på kul...

Er der ikke også en masse miljørigtige, der får stemmer fra folk, som ville blive vrede hvis deres fjernvarmeregning fra Studstrup skyldes dyre træpiller istedet for kul?

  • 0
  • 0